04 Haziran 2017 - Pazar

RAMAZAN HAREKETLİLİĞİ

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Mübarek Ramazan ayının başlamasıyla bilindiği gibi özellikle gündüz saatleri ilimizin büyük kesiminde büyük bir sessizlik hakim. Eskiden olduğu gibi şehir içi trafiğinde de büyük bir yoğunluk oluşmamaktadır. Yani açıkçası gündüz oruç tutan hemşerilerimiz gündüz saatlerini evlerinde geçirmeyi tercih etmektedirler. Bu madalyonun bir yüzü ya ikinci yüzü olan akşam saatleri yani iftarını açıp soluğu araçlarında alıp şehre inen vatandaşların oluşturduğu canlılık gerçekten görülmeye değer bir manzara oluşturmaktadır.

Bu canlılığın esnaf için ne denli yararlı olduğunu bilemeyiz ama görünen manzara son zamanların en canlılık manzarası olarak karşımıza çıkmış bulunmaktadır. Bir Ramazan ayında ilimizin akşam görüntüsünün böylesine canlılık kazanması gerçekten son derece anlam taşımaktadır. Canlılığın olmamasından şikayetçi olan esnafımıza akşam saatlerinde oluşan canlılığın kendilerine nasıl bir katkı sağladığı hakkında bilgimiz yok ama bu canlılığın esnaf tarafından da memnuniyetle karşılandığına inanıyorum.

Akşam saatlerinde Belediye’nin bahçesinde oluşan ebruli ışık gösterileri iç açıcı bir durum arz etmektedir. Vatandaşların bu manzara karşısındaki memnuniyetleri de zaten yüzlerinden okunmaktadır. Bu mübarek Ramazan ayında insanımız bir nebzecik olsun akşam saatlerinde bile olsa yüzlerinin gülmesi bizler için sevindirici bir olaydır. Akşam saatlerindeki trafik yoğunluğuna gelince bunu da doğal karşılamak gerekir diye düşünüyorum. Tüm gündüz saatlerini evlerinde geçirip sokağa çıkmayan vatandaşlarımızın hiç olmazsa akşam yani iftar saatlerinden sonra dışarı çıkıp biraz hava almalarını ben son derece doğal karşılıyorum. Bu nedenle Ramazan ayı boyunca oluşacak trafik yoğunluklarını her ne pahasına olursa olsun içimize sindirmeyi bilebilelim, bunu da mübarek Ramazan ayının yüzü suyu hürmetine bağlayalım.

Varsın trafik yoğunlaşsın, varsın yollarımız araçlara yeterince yanıt vermesin yeter ki insanlarımız mutlu ve huzurlu bir ortamda huzur dolu anlar yaşamla olanağını bulsun bulabilsinler. Biz özellikle gece saatlerinde yani iftardan sonraki ilimizde oluşan canlılığın ilimiz adına güzel ve memnuniyet verici bir manzara oluşturduğunu ifade etmek isterim. Tüm Batman halkının mübarek Ramazan ayını tebrik ediyor, huzur, barış ve kardeşlik duygularının daha da pekişmesine vesile olmasını diliyorum.

YARDIM YAPILIRKEN FAKİRİN ONURU KORUNMALIDIR

Geçtiğimiz gün ilimizde hizmet veren bir fırının önünde geçerken dikkatimi çeken ve son derece onur kırıcı olduğun inandığım bir manzara ile karşılaştım. Fırıncının elinde 5-10 ekmeği orada hayırseverlerden ekmek bekleyen insanlara hayvanlara atar gibi ekmeği fakirlere fırlattığını görünce son derece üzüldüm ve ister istemez olaya müdahale etme gereğini duydum.

Fırıncının yanına gidip kendisine, “Ekmeği öyle hayvanın önüne atar gibi insanların önüne atamaman gerekir” diyerek fırıncıya ikazda bulundum ama fırıncı zaten bildiğini okumaya devam edecekti, benim için böylesi bir manzara ile karşılaşmış olmamadan ziyade insanlarımızın fakire bakış açsının ne denli azaldığını ve fakiri nasıl hor gördüklerini kanıksadım.

 Hz. Ömer zamanında fakirler tek tek tespit edilip, evlerinin önüne kadar yardımlar getirilir kapı çalındıktan sonra da yardımların kim tarafından geldi bilinmesin diye kapıyı çalanlar hemen kaybolurlardı. Ortadan bu tutum ve davranış fakirin onurunun ne denli korunduğunun da bariz bir göstergesiydi. Şimdiki gibi yardım yapılırken ekmekler hayvanın önüne atılır gibi yardım yapılması ne yazık ki sadece onur kırmanın ötesinde hakir görmenin de bir göstergesi olmaktadır. Ben bu yüzden fakirimize yardım yapılırken onunda bir insan olduğunu, her ne kadar fakir ve yardıma muhtaç ise de onunda bur gururu olduğu gerçeğini asla unutmamamız gerektiğini ifade etmekte yarar görüyorum.

Fakire yardım yapılırken ne olursunuz bu tür hassasiyetlere de önemle titizlik gösterelim. Birde reklam amacıyla yardım yapanlara da seslenmek istiyorum. Yarımdın en hayırlısı gizi yapılanıdır bilinsin istiyorum.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları