05 Mayıs 2024 - Pazar

ARAÇ PARK ÇİLESİ VE DENETİMSİZLİK!

ARAÇ PARK ÇİLESİ VE DENETİMSİZLİK!

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Günden güne büyüyen ve gelişen Batman'la birlikte kentin trafiği çekilmez bir hal alıyor. 1970'li yıllarda Batman'da sınırlı sayıda araç var iken 50 yıl aradan sonra yine bu kentte araç park edecek bir alan bulmak mümkün değil neredeyse. Yine aynı yıllarda 60-70 bin nüfusa sahip olan Batman'ın nüfusu neredeyse 10 kat artarak 650 binlere dayanmış durumda.

Büyük bir hızla gelişen ve ilerleyen Batman'a ne yazık ki bir çok gelmiş geçmiş yönetici bu kentin gelişim hızına ayak uyduramamış. Şehir büyüdükçe sorunlarda yanında büyümüş. Dolayısıyla da yapılamayan hizmetler devasa sorunlar yumağı halini almıştır. Hiç kimse trafikte bir sorun mudur diye düşünmesin lütfen. Batı illeri başta olmak üzere bir çok ilde yapılan inşaat ve yapı kooperatiflerinde binaya ait mutlaka otoparklar yapılmakta iken Batman'da yapılan binalarda bunun yüzde kaçı yapılmakta?

Bundan dolayıdır ki, Gültepe mahallesinden Karşıyaka'ya, İpragaz'dan Bağlar mahallesine kadar uzanan cadde ve sokaklarda araç park edecek yer bulmak neredeyse imkansız bir halde. Gelişmiş ülkelerde bile trafik başlıca sorunlardan biri hailde iken Batman'da trafik kurallarını bile takmayan o kadar sürücü var ki sormayın gitsin. Kavşaklardaki ışıklarda arabasını park edip poğaça alanları mı, sigara ve su petlerini caddeye salanları mı, kuralları takmayanları mı desek neler neler!

Batman'da öncelikli sorun haline gelen trafik problemi sadece yöneticilerle alakalı değil. Sabahın erken saatlerinde işyerlerine gelen bir çok esnaf araçlarını cadde boyu gelişi güzel park ederken gün boyu çarşıya alışveriş için gelen müşterilerine de park yeri bırakmıyor. Bu uygulama çarşı merkezinden başlayıp Turgut Özel Bulvarı, Valilik kavşağı ve hatta Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesine kadar uzanmakta. Evet, trafik sorunu gerçekten Batman'ın başlıca sorunlarından biridir. Çarşı bölgesi başta olmak üzere bir çok müsait alanları vatandaş ve müşterilerin hizmetine sunulmalı ki çarşı ve esnaflarda da hareketlilik olsun.

DENETİMSİZLİK FİYATLARI UÇURTUYOR

Son zamanlarda daha da artan hayat pahalılığı ve denetimsizlik almış başını gidiyor. Bugün aldığınızı yarın aynı fiyata almanız mümkün değil. Fiyat ve etiket denetimsizliği sadece gıda ürünlerinde değil, hayatımızın her alanındaki ürünlerine gün be gün zamlar yansımakta. Piyasayı ve tezgahları denetleyen bir mekanizma yok gibi. Bunun sadece kentimizle alakalı olmadığını ifade etmek istiyorum. Hangi sektörde olursanız olun istediğiniz an, istediğiniz ürüne istediğiniz zammı yansıtabiliyorsunuz.

Gerçekte de inanılır gibi değil. Etten tutun süte, dayanıklı tüketim mallarından tutun içtiğimiz suya kadar, ekmeğe kadar fiyatlar katlanıyor. Batman'da sadece 1 bardak çayın fiyatı 7 buçuk lira, 05'lik bir su 8 liradan satılırken fiyatların neden bu kadar arttığını soran ve sorgulayan yok. Çalışan bir vatandaş veya bir üniversite öğrencisini düşünün gün içerisinde hangi lokantaya gidip gönül rahatlığıyla bir yemek yiyebilir?

Kısacası hayatımızın her alanındaki ürünlerden tutun çarşı-pazar ve mağazalardaki tüm ürünlere sadece yüzde yüz değil de yüzde 500 yansıyan fiyatları denetleyen ve inceleyen bir merciinin de olmadığını görmekteyiz. Kısacası serbest piyasa anlayışıyla olan vatandaşa oluyor. Dileyen dilediği gibi zam yapabiliyormuş demek.

Güzel bir hafta dileğiyle.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları