16 Ocak 2022 - Pazar

ESNAFIN ZOR GÜNLERİ

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Uzun zamandan beri yaşanan ekonomik kriz ve salgın hastalık sonucu esnaf ile üreticinin sıkıntılı günleri devam ediyor.  Dövizdeki oynaklık nedeniyle son üç yıldan bu yana zora giren sanayi kuruluşları ve üreticiler çok zorlu bir süreçte geçmekte.  Dünya genelinde bir çok sanayi devinin batmasının ardından bir çok sektör ise tehlike sinyali veriyor.  

Türkiye'de de yaşanan ekonomik sıkıntı ve salgın hastalıktan dolayı üretim alanlarının küçülmesi sonucu işsizlik rakamları daha da yükselişe geçti. Dövizde yaşanan oynaklığa rağmen başta akaryakıt olmak üzere imalatçı firmaların kullandığı ham maddeler, dayanıklı  tüketim  maddeleri,  gıda ürünleri gibi bir çok üründe indirime gidilmezken  bunun sonucunda da zam yağmurları devam etti.  Asgari ücretli, emekli  ve memura yapılan zamlar ise vatandaşın cebine girmeden  buhar olup uçtu gitti.  Son dönemlerde yaşanan bu sıkıntılardan ötürü herkes  tedirginlik içerisinde. Bölgemiz ve ilimize baktığımız zaman durumların daha da vahim olduğunu görmekteyiz.  Pandemi öncesi yaşanan ekonomik kriz yerini kısıtlama ve kapanmalara bırakınca yerel esnaf daha da nefes almaz hale geldi ne yazık ki. Bir zamanlar kentin bir çok noktasında kiralık ve satılık işyeri bulunamazken şimdilerde bir çok cadde ve bulvarda 'satılık' ile 'kiralık' işyeri ilanlarıyla dolu.

Petrol şehri olarak bilinen her şeye rağmen gelişimine devam eden Batman kabuğuna sığmazken bu aralar epeyce durgun.  En güzel tarım alanlarına sahip, her yönüyle ulaşıma açık Batman'ın kurumsal kişi ve markalara daha çok ihtiyacı var bu dönem.  Son bir-iki yıldır tekstil ile ses vermeye çalışan ve 30 bin kişiye istihdam sağlayan ilimiz bu alanda  ciddi yatırımlarla desteklenmesinin gerektiğinin inancındayım.  Batman'a yakın çevre ülkelere ihracatımızı artırmak zorunlu hale gelmiştir. Türkiye'de en çok işsiz kentlerin kategorisinde sayılan Batman istihdam ve üretim için çok çaba sarf etmeli, marka kişi ve kurumlara öncelik vermeli.

GELİŞİM POZİTİF OLSUN

Hafta sonunda 'Fotoğraflarla Batman' sergisinde konuşan Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili  Hulusi Şahin, gelişimin pozitif olması dileğinde bulundu.  Zaman zaman bu köşemizde kentte olumlu ve olumsuz gelişmeleri sizlerle paylaşmayı görev bildik. 650 bine  dayanan bir şehirde elbette olumlu gelişmelerin yanı sıra aksamalar da olacak. Kentin her bölümünde ayrı güzelliklerin yanında  üretim ve istihdama yönelik çalışmalar bizleri de son derece sevindirirken sayın Valimizin ağzından  çıkan ve iç ısıtan cümleler bizi daha da umutlandırdı. Resim sergisi töreninde konuşan Vali Şahin, ''Bu şehir çok dinamik ve çok hızla gelişiyor ama bu gelişimin negatif olsun istemiyoruz. Bu gelişim pozitif olsun, gelişim insanımıza bir şeyler katsın istiyoruz''  sözleri  umut verdi.    

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları