20 Ağustos 2017 - Pazar

MEDENİYETİN BEŞİĞİNE DİNAMİT Mİ KONULUYOR?

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 3 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Bir çok medeniyete başkentlik yapmış Hasankeyf acılarla dolu. Geçtiğimiz hafta sosyal medyada yer alan (Hasankeyf’te tarihi eserlerin bulunduğu alanda patlayıcı kullanıldığı) iddiaları yer aldı. Bazı STK’lar ile medya kuruluşlarını hareket geçirmişti. Bunun üzerine bir açıklama yapan Batman Valisi Ahmet Deniz, “Hasankeyf’te kayalar gerçekten tehlike arz ediyordu. Bunlar kontrollü bir şekilde uzman ve bilim heyetinin denetiminde hiçbir patlayıcı kullanılmaksızın tamamen dağcılar vasıtasıyla indiriliyor” demişti. Olay yaygın medyaya yansımasıyla yankı uyandırdı. Açıklamalara rağmen patlayıcı kullanılıp kullanılmadığı şeklindeki iddialar ne yazık ki hala devam ediyor.

MİLLETVEKİLİ ASLAN’DAN EYLEM

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan Hasankeyf’te tarihi kayaların yıkımına karşı başlattığı zincir ve kelepçeli eylemini başlatmıştı. Bunun üzerine HDP Batman il teşkilatı ile bazı Sivil Toplum Kuruluşları harekete geçti. Bir süre önce taşınan Zeynel Bey türbesinin ardından diğer tarihi eserlerin de taşınacağını belirten yetkililer, Hasankeyf’e gereken hassasiyeti gösterdiklerini, Hasankeyf ilçesinin örnek bir yerleşim birimi olacağını üstüne basa basa söylemekteler.

Aslında Hasankeyf’i korumayan Hasankeyflilerdir. Olayın başlangıcından beri tarihi kente hiçbir katkı sunamayan Hasankeyfliler burayı çoktan gözden çıkarmış bulunmaktadırlar. Yaklaşık üç gün önce İstanbul Beşiktaş Metro istasyonu çalışmalarında altı bin yıllık tarih çıktı diye tüm gazeteler bunu manşetlerine taşıdı ama 12 bin yıllık geçmişi olan ve bir çok medeniyete başkentlik etmiş olan Hasankeyf için bir tek satır bile arz edilmemiştir. Dünyanın eşine ender rastlanan açık hava müzesi olan Hasankeyf’’in Ilısu barajı altında kalmasına sessiz kalan ulusal basın böylesine tarihi havarilik yapmasına da akıl sır erdirmek mümkün değil.

Şimdi tarihi ilçemizde tehlike arz ediyor diye yıkılmak istenen kayalar için dinamit kullanılıp, kullanılmadı şeklindeki dedikodulara karşın Vali Ahmet Deniz’i patlayıcı kullanılmadan tehlike arz eden kayaların dağcılar vasıtasıyla yıkıldığını söylemesine karşın bizim kime inanacağımızı şaşırtmış bulunmaktadır. Ben ilimizin mülki amiri olan sayın Valimizin patlayıcı kullanılmadan bu kalyaların yerinden alındığı şeklindeki açıklamasına inanıyorum. Mülki amir olarak açıklamasına inanmanın daha mantıklı olacağı gerçeğini de kabullenmek durumunda olduğumuz da ifade etmek isterim. Öte yanda ise patlayıcı kullanılıyor şeklindeki iddialar üzerine yapılan ve sürdürülmekte olan eylemin de bir an evvel gündemden düşürülmesini gerektiğine işaret etmekte yarar görüyorum.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları