02 Ağustos 2021 - Pazartesi

OLMAYAN ŞEYE YASAK!

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Geçtiğimiz hafta Türkiye'nin farklı noktalarında çıkan orman yangınlarında herkes gibi bizim de ciğerimiz yandı. Binlerce ağaçların yanında can ve mal kaybının yanı sıra binlerce canlı küle döndü ne yazık ki. Ülkemizin ciğeri olan Akdeniz ve Ege ormanlarının yanması tüm ülkeyi yasa boğdu. Buna istinaden bir çok ilde orman ve piknik alanları yasaklandı. Ormanı olan bir çok il için alınan kararlar yerinde, ancak ormanı ve hatta 100 ağacı bir arada olmayan iller için 'Orman Yasağı' neyin nesi?

HANGİ ORMANA YASAK?

Ülke genelinde ve hatta dünyada bile bir çok ormanı bulunan ülkeler dahil artan sıcaklıklar ile orman yangınlarına karşı muhtemel yangınlara karşı bir takım tedbirlerin yanı sıra ormana girişleri de yasakladı. Hafta sonunda Batman Valiliği'nden de bir açıklama yapıldı ve Batman'daki ormanlara yasak geldiği bilgisi paylaşıldı. Doğrusu bu paylaşıma çok şaşırdığımı söylemek istiyorum. Dört bir yanımızın yeşilden yoksun olduğumuza mı, olmayan ormanlarımıza mı üzülelim! Yoksa Batman'da olupta görmediğimiz ormanımıza mı üzülelim. Yeşil ve maviden yoksun Batman yıllardır ağaç ve yeşil örtüye muhtaç illerin en başında! Kent çevresindeki yerleşim alanlarında Yaz aylarında vatandaşların kendilerini atabileceği hiçbir mekan ve gölgeliğin olmadığı 650 bin nüfuslu ilde hangi ormana yasak! Batman'da olmayan ormanın yanı sıra 100 ağacın bile olmadığı hangi alan. Yıllarca kaderine terk edilen ve susuzluktan ağaçları tek tek kuruyan Esentepe ile Yaşar Kemal Kent ormanındaki ağaçlar sizlere ömür. Zaten yangına gerek kalınmaksızın gün be gün yanıp yok olmakta.

Söz orman ve yeşil alanlarından açılmışken Batman merkezde yaşananlara dikkat çekmek istiyorum. Günlerce kamuoyunu meşgul etmesine rağmen Güney Çevre Yolu ile Üniversiteye kadar uzanan ağaçlar susuzluktan can çekişirken, Silvan Yolu ile kent merkezinin bir çok noktasında durumlar aynı. Hatta bu yıl içinde faaliyete sunulan Ercan Gün Parkı ve diğer parklarda da ağaç ve yeşil alanlar tek tek yok olmakta iken hiçbir yetkili ve ilgiliden açıklama ve girişim yok. Batman merkez beton yığınıyla Türkiye'nin rekor sıcaklığını yaşarken, Hasankeyf ilçesi ise tam bir Kerbela şehrine dönerken, Kozluk, Sason ve Beşiri ilçeleri de merkez gibi ıssız iken, bizler yanacak ormanımızın yanmamasına mı, yoksa var olan birkaç ağacın da kurumasına mı üzülelim? Kentleşme kültüründen çok uzak rastgele ve gelişi güzel büyüyen, bir çok alanda geri kalmışlığı, sözde milyonluk daireleriyle ün yaptığı semtlerindeki kaldırım ile orta refüjlerdeki boy boy yaban ot görüntüleriyle Batman'ın Türkiye'nin en büyük ve en modern bir köy olduğunu belirtmek istiyorum.

KORONAYA DAVETİYE

Hatırlanacağı gibi bayram öncesi korona virüste vaka sayılarının dip yaptığı tüm Türkiye'deki iller gibi Batman ve Güneydoğu'da da sayılar çok düşük seviyelere inmişti ve çoğumuz bu illetin biteceğini umarken vakalar yine tavan ne yazık ki. 1,5  yılı aşkın sürede bayramların, taziyelerin, eğitim ve bir çok alandaki faaliyetlerin durdurulmasının ardında aşı ile kontrol altına alına bilinmişken kısıtlamasız 9 günlük bayram tatiliyle yine önü açılmış oldu.

Hani deler ya Perşembe’nin gelişi Çarşamba'dan belli. Sadece turizmi canlandırmak için bu kadar kısıtlamayı bir anda bırakırsanız 100 bin nüfuslu tatil beldelerinde nüfusun 1 milyonu bulmasıyla hastalığı tavan yaptırmaz mı? Sadece Batman'da bayram öncesi vaka sayıları günlük 50 iken sonrasında günlük 400'lerde seyretmesi rehavet ve serbest bırakılmasından kaynakladığını herkes bilmeli. Vaka sayılarının yanında bayramdan bu yana Batman'ın çeşitli hastanelerinde ciddi rakamlarda ölümlerin de yaşandığını belirtmek istiyorum.

Sağlıklı günler dileğiyle…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları