07 Temmuz 2022 - Perşembe

EKONOMİK SIKINTILAR VE BAYRAMLAR

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Hepimizin malumu dünya genelinde yaşanan pandemiden dolayı son 2 buçuk yıldan bu yana bayramlar ve gelenek ile göreneklerimiz rafa kaldırılmıştı. Geçtiğimiz Ramazan bayramının ardından ikincisini Cumartesi günü kutlayacağımız Kurban bayramını da eski bayramlar tadında olma temennisinde bulunduktan sonra yazı konumuza dönmek istiyorum.

BİR ÇOK ŞEY ESKİSİ GİBİ OLAMIYOR ARTIK

Yüzyıllar boyu bu bereketli topraklarda gelenek ve göreneklerine bağlı yöre halkı hiç bir şekilde Cuma namazları, taziye, düğün, cenaze, hasta ziyareti, yaşlısına saygı ve küçüklerine sevgide taviz vermedi. Yaşanan pandemi bahanesiyle bir çok kişi ve aile bu gelenek ve görenekleri rafa kaldırdı. (Covit bahane). Son zamanlarda yöremizdeki bayram ve kutlamalar tıpkı Avrupa ve batıdaki illerimiz gibi tatil amaçlı günler oldu. Yaşanan pandemi ile birlikte dünya ve Türkiye genelinde yüz binlerce insan yaşamını yitirirken kentimiz ve bölgemizde de yüzlerce değerimizi kaybettik. Ama ne yazık ki bunların hiç birinde hiç birimiz ders çıkarmadık ne yazık ki! Yıllar önce yaşanan bayramlarda akraba ve eş dost ziyaretleri ile komşuluk ilişkileri samimiyet ve dostluğun gerektirdiği şekilde yaşanır kutlanırdı. Dediğimiz gibi bazı şeylerin düzelmesini isteseniz de olamayacağını bilmeniz de gerekir! Şimdilere baktığımızda aynı bahçeyi, aynı yaşam alanını, aynı binada oturan vatandaşlar bırakın bayramlaşmayı-tokalaşmayı, selamlaşmaya bile tenezzül etmez bir hale getirmiş durumda.

EKONOMİ ZORDA

Hepimizin hatırlayacağı gibi yaşanan salgın hastalık öncesi dünya genelinde bir kriz sinyalleri yaşanmıştı. Dünya coğrafyasında ölümcül etkisiyle kol gezen bu salgın gündemin de tek maddesi haline gelmişti. Dünya geneli ve ülkemizde kontrol altına alınan salgın hastalıktan sonra normalleşen süreçle birlikte ekonomideki ağır tahribatlar etkisini göstermeye başladı. Dünya çapında yüzlerce sanayi devinin batması ve iflasların devam ettiği hepimizin malumu. Ülkemizde de bu durumlar elbette dünyadan çok ta farklı bir noktada değil. Son dönemlerde ülke geneli ve yerelde yapılması gereken onlarca yatırım ihalelerine hiç bir yüklenici firma ve müteahhidin katılmadığını hatta elindeki işleri bırakma zorunda oldukları ve teminatlarını yakma pahasına bile işi bıraktıkları bir gerçek.

Bölgemiz ve kentimize baktığımızda durumların daha da vahim olduğunu görmekteyiz. İşsizlikte sürekli üst sıraları zorlayan Batman ne yazık ki işsizlikle anılan kentlerin en başında. Yapılan zamlar ve girdi fiyatlarından ötürü kentin bir çok alanında onlarca işyeri gün be gün kepenk indirmekte. Enerji ve akaryakıta her gün gelen zamlar sonucunda bir çok sektör en zorlu süreçten geçmekte. Günlerdir ulaşım, eğitim, tekstil, orta ve küçük ölçekli atölye ve imalatçılar da sürecin zorluğuna dikkat çekmekte. Batman'daki işsizliğe umut olan tekstil sektörü temsilcileri de devletin verdiği desteklerle ayakta kaldıklarını dillendirmekte. Sektör temsilcileri verilen desteklerde değişikliğin yapılmasıyla birlikte sektörün de biteceğine dikkat çekmekte. Yatırımların yetersiz olduğu Batman'da durumların pekte iç açıcı olmadığı gözler önünde üreten bir il olan Batman’ın ne yazık ki tüketen bir il haline geldiği en büyük gerçeğimiz. Üreten ve istihdam ile anılan bir il olmamız dileğiyle mutlu bayramlar diliyorum.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları