12 Temmuz 2020 - Pazar

KENTSEL DÖNÜŞÜM NİHAYET

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Uzun zamandan beri  ülke genelinde yaygınlaşan kentsel dönüşüm projeleri hayata geçirilirken Batman'da  geniş kapsamlı iki adada start verildi. Bahçelievler mahallesinde tam 40 yıl önce yaptırılan Hilalevler Kooperatifinin  bir adası ve çevredeki bazı binaların yıllar önce  ''Kentsel Dönüşüm Kapsamındaki '' başvuruları nihayet son buldu. Yıllardır zor ayakta durabilen Hilalevler'deki bazı bloklar adeta bağımlıların kullandığı metruk evlere dönüşmesi çevredeki vatandaşların tedirginliğine neden olmaktaydı. Semt sakinlerinin üç yıl önceki müracaatlarının Kentsel Dönüşüm Kapsamına alınması sevindirici olarak yansıdı. Öte yandan 30 yıl önceden yaptırılan Fatih Mahallesindeki  9 blokluk Tuba Evleri de modern ve sosyal donatılı alanlara sahip konutların  yapılması amacıyla 'Kentsel Dönüşüm Kapsamında' yeniden yapılanmaya hazırlanıyor. Hilalevler'in özel müteahhide devredilmesinin ardından bazı dairelerdeki vatandaşlarda taşınarak alanları müteahhitlere teslim etti.

Öte yandan 9 bloklu ve geniş bir alana sahip Tuba Evlerinde ise  yıkıma başlanılırken yapımını üstlenen müteahhit Hamdullah Ekmen, yeni imar edeceği konutları dizayn etmenin heyecanını yaşıyor. Batman'da yıllardır inşaat sektöründe kaliteli yapılara imza atan Ekmen, yeni projenin Fatih Mahallesine yeni bir soluk katacağını belirtti. Kentin en merkezi semtlerinden olan Bahçelievler'deki Hilalevler ve Fatih’teki  Tuba evlerinin geniş alanlarında 'Kentsel Dönüşüm Kapsamında' inşa edilmeleri güzel bir örnek olacağını umuyoruz.  Yıllardır imar sıkıntısının çekildiği kentimizde artık tarım alanlarının değil de kent merkezindeki onlarca semtte miladını doldurmuş evlerin yıktırılıp yerlerine modern ve sosyal donatılı konutlar yapılmalı. 

'Kentsel Dönüşümün' artık  bireysel değil de ada tarzında yapılaşması bir çok semti yeniden canlandırmaya vesile olacak. Uzun zamandan beri duraklayan inşaat sektörü yanında bir çok meslek dalına da can suyu olduğu hepimizin malumu.  Batman'da imara açılan arsaların fiyatı dudak uçurturken, astronomik rakamların haliyle konut fiyatlarına da yansıdığı bilinmekte. Oysa ki şehir merkezinde  'Kentsel Dönüşüme ' uygun bir haldeki  Şirinevler, Cumhuriyet,  Meydan, Aydınlıkevler, Kısmet, Yeni Mahalle, Yeşiltepe , Raman gibi onlarca mahalle yeniden yapılanmaya müsait. Yeniden hareketlilik  kazanması beklenen inşaat sektörü artık adalar halinde merkezdeki alanlara kaydırılmalı. Batman'da Hilalevler ve Tuba evlerin bir çok eski yerleşim alanına örnek olmasını dileriz.

FAZLA NORMALLEŞME!

Uzun süredir dünyada değişmeyen korona virüs salgını şüphesiz hepimizin değişmeyen tek gündemi halini korumaya devam ediyor. Çarşıda, pazarda televizyon ve gazetelerin de değişmeyen konusu Covit  19. Dünyada ve ülkemizde ciddiyetini koruyan bu salgın hastalığın kentimizdeki durumu da pek iç açıcı değil…

Batman’da Covid 19 günden güne artan vakaların sayısında zirve yaparken, ne yazık ki vefat sayıları da 30'lara varmış rakamlarda. Corona virüs son dönemlerde normalleşme adımlarının atıldığı ve bir çok kısıtlamanın kalktığı alanlarda hastalığa davetiye çıkarmakta. Batman Bölge Devlet Hastanesi başta olmak üzere bir çok özel hastane artık bu yükü kaldıramaz halde. Kısacası durum vahim. Bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatmak dileğiyle…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları