24 Mart 2019 - Pazar

KENTİN KİMLİĞİ

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Seçim atmosferinde olduğumuz şu günlerde yerel yönetime hazırlanan partiler artık son virajda. Batman’da eski seçimleri hatırlatacak hiçbir hareket yokken adeta merkezlerden yönetilen çalışmalarla adaylar hareket halinde. Sahada  ve yarışta iki partinin çalışmaları göz önünde. Vaatlerin ve projelerin zengin olduğu 31 Mart yerel seçimlerine vatandaş ilgisiz. Batman ve bölgede olan bir gerçek iki partinin yarışı söz konusu.

Zaman zaman bıkmadan, usanmadan yazıp çizdiğimiz Batman’ın bölge illerinden daha cazip olmasına rağmen yatırım ve hizmetlerden çok geri kalması konusunu gündeme taşımaktayız. Bir Batmanlı olarak bunu  istemek en doğal hakkımız sanırım. Geçmiş dönemdeki bazı idareci ve siyasilerin günübirlik politikası yüzünden 600 bin nüfuslu kent hep geride. Her yönüyle ulaşım ve gelişime müsait olan petrol şehri Batman adeta yatırım mağduru.

50 Yıldır siyasilere malzeme olan İluh deresi taşkınlar sonucu onlarca kişinin ölümüne sebep olmasına rağmen, şehri ikiye bölen konumuyla halen birçok mahallenin sağlığını tehdit ediyor. Şehir kent merkezinde otoparkların yok denecek kadar olması da cadde ve sokaklar adeta açık otopark halinde. Son dönemlerde kent merkezi ile 30'a yakın yeşil alan ve parklar  600 bin nüfuslu şehre yetersiz kalıyor. Batman’ın akciğeri konumundaki Yaşar Kemal Kent Ormanı'nın harap hali ile DSİ sulama kanalı peyzaj çalışmalarının olmaması Batman'ın yeşilden yoksun bir kent konumda olması hepimizin malumu.

Kenti dibinden geçen Batman çayının hiçbir beldeye nasip olmadığı dere yatağı suyu içme suyu olarak kente pompalanmasının yanı sıra uçsuz-bucaksız bu alana yüzlerce sosyal tesis ve mesire alanına dönüştürülüp Batmanlılara nefes aldıracak projeler olarak sunulmamasına anlam vermek zor. Batman şehir girişindeki bu alana baktığınızda şaşkınlılığınızı gizleyemiyorsunuz. Neden mi? Bir taraftan beton santralleri, kum ocakları, briket imalatçıları, eski mezbahane  gibi onlarca çirkin görüntü Batman’a değil de adeta Afganistan'a girer gibi oluyorsunuz.

Bu kentte onlarca idareci ve yönetim hiç mi bu görüntü kirliliğinden rahatsız olmadı? Oysa kent girişleri  kentin kimliğidir. Çevre iller ve metropol şehirlerin girişleri kilometreler kala alt ve üst yapı donatılarla süslenmiş durumda. Petrol sektörüyle anılan Batman bu görüntüleri hak etmiyor. 600 bin nüfuslu bu kentte STK’lar, iş dünyası, şehir plancıları neyin hizmetini ve hangi kenti temsil ettiğinin farkında?

Seçime bir hafta kala yönetime hangi siyasi parti gelirse gelsin görüş ve ideolojisi ne olursa olsun Batman'a hizmeti ön planda tutması ilk hedefi olmalı, daha çok yeşil alan ile farklı projelerle Batman'lılara güzel yarınlar sunmanın çabasını vermeli. Park ve yeşil alan şehir stresini atmada önemli rol oynar. Çünkü en yaşanılası kentler temiz, güvenli, enerjik, güzel görünümlü ve yeşil alanı çok olan kentlerdir.

Daha güzel bir BATMAN dileğiyle...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları