23 Eylül 2018 - Pazar

YATIRIMLARDAN NE HABER…

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Seçim döneminde vaat edilen yatırımların gelmemesi ile ilgili konular son dönemlerde hep dile getirilir. Verilen vaatler zaman geçtikçe unutulur veya unutturulur. Öyle eski giden yatırım müjdeleri tıpkı 40 yıldır ıslah edilemeyen İluh deresi gibi bunlardan birkaçını sıralasak yeridir belki de;

300 Yatak kapasiteli mi, 500 yatak kapasiteli mi yeri belli olmayan hastane,

Uçak sefer sayıları,

Kitap görünümlü modern kütüphane,

15 Bin kişilik şehir stadyumu,

Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi,

Yarım kalan SGK binası vs.

Bu başlıklara bir çok eksiği daha ekleyebiliriz ama varsın Vekillerimiz rahatsız olmasın diye bunlarla yetinelim şimdilik. Komşu illerde Türkiye’nin bir çok iline günlük onlarca uçak sefer yapıla dursun yurt dışı seferler bile sunulurken, Batman hala  Ankara ve İstanbul seferleri ile yetinir durur ve yolcu biletleri de el yakar fiyatlarda. Sözde aylar önce Antalya ve İzmir seferleri de açılacaktı. Tabi ki (sözde) bir hastane düşünün aylardır hatta yıllardır programda! Geçtiğimiz yıl Mersin’de açılan Şehir Hastanesinin günlük hasta bakım kapasitesi  10 binin üzerinde. 5 bin kişiyi istihdam etmesiyle adeta 30 bin kişiye istihdam ve ekmek kapısı olurken bölgeyi de adeta sağlık turizmi haline getirmiş durumda.

Elazığ ve çevre iller aylar önce bu projeleri gerçekleştirip hastanelerini hizmete sunarken, Batman’da yapılacak hastanenin yeri bile meçhul. (hele hele bu ekonomik darboğazda) Yatırımların ve tasarruf tedbirlerinin alındığı bir dönemde yatırımlar ne kadar gerçekleşebilir. Yıllar önce Batman’da hizmete sunulan hastane artık yükü kaldıramaz durumda. Sadece  kent merkeze değil çevre il ve ilçelere hizmet sunan Batman Bölge Devlet Hastanesi yetenekli ve uzman doktorları sayesinde adından söz ettirmeye devam ederken fiziki bina artık bu yükü kaldıramaz halde… Bu gerçekler gün ışığı gibi ortada olmasına rağmen aylar ve yıllardır yeni hastane için bir çivi çakılmadı hep uyduruk bahanelerle yatırım ertelendi ve  birilerinin çıkıp özür dileyeceği yerde yatırımlara devam edileceği vurgusunu yapıyorlar.

 Eee, ne de olsa yerel  seçimler yaklaşıyor. Mart ayında yapılacak olan yerel seçimlere kadar ne yatırım haberleri duyacağız. Batman’a deniz mi getirilir, Havai ve Dubai’ye direkt uçak seferleri mi düzenlenir neler neler. Bekleye duralım bakalım…

BAŞIBOŞ KÖPEKLER KORKUTUYOR

Yeni gelişen semtlerden Belde, Gültepe ve Çamlıtepe semlerinde sabahın erken saatlerinde sürü halinde gezen köpekler öğrenci ve mahalle sakinlerini korkutuyor. Yeni eğitim-öğretim sezonunun başlamasıyla sabah erken saatlerde okula gitmek için evden çıkan öğrenciler, veliler eşleğinde okula gitmek zorunda kalıyor. Özellikle Çamlıtepe mahallesi Yaşar Kemal Kent Ormanı ile Batman Belediyesi Su deposu civarında sabah 07.00 ila 08.00 arası onlarca köpeklerin, öğrencileri ürkütmesi semt sakinleri tarafından tepkiyle karşılanıyor.  Semt sakinleri, “Köpeklerin itlaf edilmesini istemiyoruz ama ilgili kurumlar bu hayvanları koruma altına veya korunaklara alsın” diyor. Sürü halinde gezen ve tehlike arz eden sürü halindeki başıboş köpekler etrafta tehlike saçıyor. Bu hayvanların koruma altına alınması ve çocukların da tehlikeden uzak güvenli bir şekilde okullarına devamını sağlamak hepimizin görevidir.

SALDIRGANLIK

Yapılan birçok bilimsel çalışmaya dayanan bir çözüm de sokak köpeklerinin kısırlaştırılmasıdır. Zaten bununla ilgili yapılan bir çalışma mevcut. Sokak köpeklerinin bir kısmında gördüğümüz küpe, canlının kuduz aşısı ve kısırlaştırıldığını gösterir. Üreme hormonlarının köpekleri saldırganlığa teşvik ettiği anlaşılmıştır. Üreme hormonları aynı zamanda hiyerarşik baskıyı da beraberinde getirir. Ataları “Kurt” olan evcil köpeklerin hiyerarşik düzeninde, en üst konumda olanların üreyebildikleri için, üreme hormonlarının yaptığı üreme baskısı, beraberinde hiyerarşik liderlik isteğini ve saldırganlığı getirir. Yapılan çalışmalarda kısırlaştırılan köpeklerin çok daha uysal oldukları ve saldırgan yapılarının azaldığı anlaşılmıştır.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları