04 Kasım 2023 - Cumartesi

BATMAN HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİL

BATMAN HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİL

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Türkiye'nin ilk petrol alanı olan Batman'ın 1957 yılında ilçe statüsüne kavuştuktan sonra Türkiye Petrolleri sayesinde 1990'lı yıllara kadar hızlı bir gelişim gösterdi. Her alanda zenginleşen ve gelişen Batman o yıllarda  bölgenin de adeta bir istihdam alanı haline geldi. 80 ve 90'lı yıllarda olumsuz şiddet olayları bile bu hızlı gelişim ve ilerlemeyi durduramadı.

1990'da il statüsüne kavuşan Batman daha da ilerleyeceğine ne yazık ki yerinde saymaya başladı. Bölgemizde bir çok köyün boşalarak Batman'a doluşması bir anda yoksulluk ve işsizler kenti haline geldi. 40 yıllık Batman'ın şehir kültürü bir anda köy kültürüne esir düştü. 2000'li yıllardan sonra TPAO ve TÜPRAŞ'ın özelleşmesi bu olumsuzluğun daha da derinleşmesine neden oldu, bu da yetmedi 2011 yılından sonra Batman'a doluşan yabancı uyruklu mültecilerde bu olumsuzluğu daha da arttırdı ve bu durumlar Batman'ın her alanda duraklamasına neden oldu.

Bir çok alanda ilerlemeyip yerimizde saymamız elbette bizi gerilere itmeye neden oldu. Gün geçtikçe çoğalan kentin nüfusu işsizlerin sayısını daha da katlarken Batmanlı işsizleri daha da arttırdı. Son zamanlarda yaşanan ekonomik sıkıntılarda bu gidişata adeta tuz-biber oldu. Batmanlı iş insanları ve yatırımcılarda artık önlerini göremez bir süreçte olduklarını dile getirmekte. Bir  çok sektör temsilcisi, ''Piyasaların belirsizliği nedenlerinden önümüzü göremediğimizden şu anda yatırımlarımıza ara vermek zorunda kaldık ve bu sisli-puslu hava geçmeden de ne yazık ki ayağımızı yorganımızdan dışarı çıkarmayacağız'' diyor.

Evet, Batman'da bir yandan nüfus artıyor, diğer yandan yatırımlardan ses yok... Ve bir zamanların ticarette ve bölgenin en hareketli olan Batman'ı şimdi bölgedeki bir çok ilin gerisinde! Batman'ın yaşı neredeyse bir asra varacak ama yatırım  ve istihdam açısından istenilen düzeyde olmadığını ve hak ettiği yerde olmadığını ifade etmek istiyorum.

 Petrol ile var olan Batman; Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve Bursa gibi iller hariç konumu ve zenginliği itibariyle 81 ilin ilk sıralamasında olması gerekirken ne yazık ki hala Türkiye'de işsizlikte liste başını çekiyor. Batman, bu ülkenin petrol kenti  ve lokomotifi olması gerekirken ne yazık ki en aralarda gelen  bir vagon konumunda! Bundan dolayı diyorum ki,  Batman hak ettiği yerde değil.

FESTİVALLER  SES VERDİ

Yukarıda Batman ile ilgili sıraladığımız sessizlik ve olumsuzluklar Batman Valisi Ekrem Canalp'ın çabalarıyla yavaş yavaş iyileşme sinyallerinin de işareti oldu.  Batman'ın 5 ilçesinde ilk kez düzenlenen festivallerin ardından önümüzdeki günlerde yapılması planlanan gastronomi ve su sporları şampiyona finallerinin de Batman'da yapılması bu durgunluk ve sessizliğin aşılacağının da bir göstergesi  oldu.  Batıda bir çok il ve hatta bir çok ilçenin  dahi gelenekselleştirdiği festivallerle ülke çapında ses yapmasına neden olmakta.

Petrol kenti olarak anılan Batman'ın onlarca  tarihi ve kültürel zenginliğini ülke gündemine getirmeye vesile olan Vali Ekrem Canalp ve ekibinin Batman'ı büyük şehre kavuşturma çabası taktire şayan.  Geçmişte bir çok vali Canalp'ın sarf ettiği çabayı ve heyecanı yaşayabilselerdi eminim ki Batman  başarılı illerin ilk sıralarında olurdu.

Şunu da belirtmek isterim ki, Batman Valisi Ekrem Canalp'ın kentin ilerlemesi, gelişimi ve istihdam alanlarının arttırılması çabası Batman için bir şans.  Dilerim ki, Vali Canalp'ın Batman'la ilgili bu heyecanı sürer ve hem kendisinin, hem de Batmanlıların büyükşehir hayali gerçek olur. İşte o zaman Batman sabitlenmiş olduğu yerden kalkar ve  ileriye doğru yeniden serpilir ve gelişir.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları