30 Ağustos 2020 - Pazar

SAĞLIKTAKİ SORUNLAR

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Nüfusu 600 bini aşan Batman'ın sağlıktaki sorunları bir türlü çözüme kavuşmuyor. Kentin ilçe olduğu yıllarda hizmet vermeye başlayan Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi (eski adıyla namı diğer SSK Hastanesi) yaklaşık 50 yıldır yorgun binasıyla birçok yükü sırtlayarak tepe takla hizmet vermeye devam ederken, Batman Bölge Devlet Hastanesi bitişiğinde yapımı yıllardır süren 450 yatak kapasiteli hastane bitirilmeye çalışılıyor. 2014'te yapımına başlanan bu hastane, birçok yöneticinin görev süresi boyunca devam etti ve bu inşaat yıllardır dillerden düşmedi. Yeni doğan bir bebek 6-7 yaşına, 6-7 yaşındaki bir çocuk ise ergenlik çağına ulaşırken bizler de bu hastanenin yapımında yaşananlara şahitlik ettik.

Ülkemizdeki ve bölgemizdeki hızlı gelişmelere bakınca, bizi en çok üzen olay Batman'ın zamanında ihtiyaç duyduğu yatırımları alamamasıdır. 1990 ve 2000'li yıllarda Mardin, Elazığ ve Şanlıurfa gibi iller bizim çok gerimizdeyken, şimdi hepsi birer metropol olma yolunda. Biz ise hala birçok yatırıma ve hizmete muhtacız. Zamanında yatırımları alabilseydik, eğer şimdi farklı şeyler konuşuyor yazıp çiziyor olacaktık. Gelişim sarmal gibidir. Her şey birbiriyle bağlantılıdır. Yıllar önce şehrin ihtiyaç duyduğu yatırımları alabilseydik, belki de şehrin kanayan yaralarından olan işsizliği hiç konuşmayacaktık.

Hemen hemen herkes pandemi sürecinde Batman’ın ciddi sağlık sorunlarının olduğunu gördü. Batman Bölge Devlet Hastanesinin yıllardan bu yana ihtiyaca cevap veremediği aşikardı. Yatak kapasitesinin sınırlı olduğu bir memlekette virüsün bizi bu tabloyla buluşturması da kaçınılmazdı. Hekim sayımızın azlığını da düşünürsek işin neden bu boyuta geldiğini anlamış oluruz. Gece-gündüz demeden çalışan ve karşısında görünmeyen bir düşmanla mücadele eden sağlık ordumuza ne kadar teşekkür etsek azdır. Sağlıktaki sorunlarımız gün gibi ortada dururken ihtiyaç duyduğumuz yatırımların öne alınması ve daha fazla yatırımı almamız gerekmektedir.

‘YENİ’ HASTANE!

Güney Çevre Yoluna yapılması düşünülen yeni hastanenin yapımı 7 yıldır dillerden düşmüyor. Bir süre önce yer belirleme çalışmalarının yapıldığı bölgede düşünülen hastanenin ihalesi henüz yapılmadı. Malum, memlekette ihalelerin gerçekleşmesi aylar hatta yıllar alıyor. Bir de, iki yıl ihale aşaması var… Yer belirleme 7 yıl, ihale aşaması 2 yıl, etti mi 9 yıl! Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde yaşananlar gibi işi ağırdan alma hamleleri de yeni hastanede meydana gelirse 7 yıl daha üzerine koyun, elde var 16 yıl. Ve nihayet ‘yeni’ hastanemize kavuşmuş oluruz. Bu hastaneyi de birçok insan görmeyecektir ve birçok idarecinin görevi kim bilir nerede olacaktır.

Batman’da daha önce yaşanan hastane yapımını baz alarak basit bir matematik hesabı yapınca bile ilerisinin pek parlak görünmemesi üzücüdür. Bugün Batman’ın nüfusu 650 bin iken 16 yıl sonra nüfusumuz 1 milyonu aşmayacak mı? O zaman bu hastane kime ve neye yetecek?

Kentimiz eğitimde, turizmde, sanayide, tarımda ve sağlıkta kayıplar vermekte ve gücü azalmaktadır. Çok kısa bir süre önce, sınır komşumuz Kuzey Iraklı vatandaşların sağlık üssü haline gelmiştik. Fakat pazarı Malatya ve Gaziantep’e kaptırdık. Bazı sorunlara acilen çözüm getirmemiz gerekiyor. Şehrin ekonomisini ayakta tutan etmenleri göz ardı edemeyiz. Sorunlarımız ortada, fakat karmaşık bir hal ortada yok. Çözüm gayet açık. Belki bu yazılarımız birilerine hoş gelmeyebilir ama biz yaşananları ve doğruları dillendirmeye devam edeceğimizi bir daha yinelemek istiyoruz.

Sağlıklı bir haftaya başlamak dileğiyle…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları