16 Aralık 2023 - Cumartesi

ÜRETİM DEĞİL, TÜKETİM ŞEHRİ OLDUK

ÜRETİM DEĞİL, TÜKETİM ŞEHRİ OLDUK

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Petrolün bulunmasıyla ünlenen Batman  ilçe statüsündeki  haliyle 80 ve 90'lı yıllarda hızlı gelişimi ve ticaretiyle birlikte bölgenin adeta parlayan yıldızıydı. TPAO Batman Bölge Müdürlüğünde çalışan yüzlerce personel kentin ekonomisine de  büyük katkı sunmaktaydı. Kentin her semtinden TPAO'da çalışan onlarca vatandaşın tüm alışverişi yerel esnaftaydı. TPAO'nun altın dönemi sayılan o yıllarda Batman ekonomisi de güçlüydü. O yılların ilçesi olan Batman, bölgedeki tüm il ve ilçelerinde ticaret noktası halindeydi. Kısacası Batman tarımdan hayvancılığa, gıdadan inşaat sektöründe bile bölgenin adeta cazibe merkezi konumundaydı. Batman'ı küçücük bir nahiyeden var eden TPAO'nun özelleşmesiyle birlikte bu cazibe merkezide de artık üreten değil gün geçtikçe tüketen bir merkez haline geldi. Yıllar önce petrol sektöründen emekli olan ve aldığı sermayelerle birlikte Akdeniz, Ege ve Batı illerine göçen yüzlerce TPAO çalışanı da Batman'a katkı sunacağına işin en kolayını tercih ederek bu kenti terk etti. Oysa aldıkları birikimleriyle bu kentin  istihdamına ve üretimine katkı sunabilirlerdi. 

NÜFUS İLE  İŞSİZLİK KATLANDI

Bölgede yaşanan sıkıntılardan dolayı büyük göç alan Batman o yıllarda çevre ilçe, köy ve kırsaldan da büyük göçler aldı. Durmadan aldığı   göçler sonucu gün geçtikçe büyüyen Batman artık işsizliğinde sinyallerini vermeye başlamıştı. O yıllarda Türkiye'de çay evleri ve kıraathanelerinde rekorunu elinde bulunduran  Batman Türkiye'nin en çok çay tüketen noktası halindeydi.  Açıkça işsizlerin mekanı haline gelen bu kıraathane ve çayevlerinin işsizlerinde mekanlarını temsil etmekteydi. O yıllardan buyana Batman günden güne daha da büyüme kat ederken plansız ve düzensiz büyümesinin yanında işsizlik unvanını da elinden bırakmıyor! Uzun  yıllardan bu yana TÜİK'in yaptığı araştırmalar sonucunda bölgedeki  illerimizde Türkiye'de işsizliğin en çok yoğun illeri sayılırken Batman'ın bu sıralamada 'Şampiyon' olduğu da açıklanmakta. Bunu tüm kamuoyu bilmekte. Evet, şampiyonluğu bırakmaya niyeti olmayan Batman gelişi güzel büyümesinin yanında binlerce işsizin de 'Başkenti' unvanını korumaya devam ediyor.  Yıllar önce bölgenin cazibe merkezi halindeki Batman bu nüfus yoğunluğuyla her alanda üretim ve istihdamını geliştirmesi yerine tam aksine bir çok cadde ve sokakta zincir marketler ile şatafatlı Cafelerle arttırıyor. Haliyle üreten değil, tüketen bir merkez halindeyiz ama bizim bizden haberimiz yok!

ŞEHİR TRAFİĞİ ÇEKİLMEZ HALDE

Batman'da yaşanan trafik keşmekeşliği Türkiye'nin belki de hiç bir yerinde yaşanmıyor. Şehir merkezinin bir çok noktası ve kent girişlerinde yaşanan karmaşa son zamanlarda daha da çekilmez bir hal aldı. Sanayi ve eğitim alanlarının dahi bulunmadığı bölgelerde yaşanan tıkanıklık adata trafiği kilitletir duruma getiriyor. Normal zamanlarda yaşanan bu keşmekeşlik kent girişleri olan Siirt çevre yolu, Esentepe kent girişi, Diyarbakır-Batman girişi üst kavşak gibi kent içerisinde de Valilik kavşağı, Körük kavşağı, Dünya Hastanesi kavşağı, Şafak mahallesi PTT kavşağı gibi onlarca nokta. Kış mevsimi itibariyle arada yaşanan yağışlarla birlikte kentin her adımında trafik akışı daha da zor bir hal almakta. Kent merkezinde bulunan sinyalizasyon sistemini de takmayan bazı sürücüler bu karmaşayı daha da zor hale getiriyor. Zaman zaman trafik ekiplerinin müdahalesiyle akışı sağlanan Batman trafiğinin de çok kötü durumda olduğunu belirtmekte yarar görüyorum . Hele hele sürücülerinde birbirine hoşgörüyle bakmadığı ve öfkeleriyle trafiğe çıkmaları işleri daha da zor hale getirmekte. Kısacası katlanan nüfus ve artan işsizliğimizle Batman trafikte de SOS veriyor.

Güzel günler dileğiyle...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları