25 Haziran 2022 - Cumartesi

KENTE DEĞER KATANLAR

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 6 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

İlçe statüsündeki yıllarında petrol sektörünün en canlı döneminde çevreden göç alan Batman nüfusunu da günden güne katlar hale geldi. Bu beldeye yerleşen ailelerin çoğu elbette çevre ilçe ve köylerden gelen vatandaşlardan oluştu. Batman'ın bereketli topraklarında kimi aileler tarım, kimi aileler hayvancılık, kimi aileler ticaret, kimi aileler de Türkiye Petrolleri’nde çalışarak geçimlerini sağladı. Kısacası TPAO Batman'daki herkese aş ve iş oldu. Petrolden doğan bu şehir bölgenin en cazip merkezlerinden biri haline gelirken, elbette Batmanlı vatandaşlar  eğitimin ne kadar değerli olacağını bilerek çocuklarını okuttu. Batman 90'lı yıllarda yaşanan kabuslu yıllarda çok acı ve çok bedeller ödedi. Petrolle ünlenen Batman ne yazık ki bir dönem 'faili meçhul'lerle anılan bir kent halini almıştı.

Aslında yazımızın konusuna gelmek istiyorum. Kısa bir sürede bu hızlı gelişimler yaşanırken petrolle ünlenen bu kentin eğitimdeki azim ve başarısını da göz ardı etmemek gerek. Batmanlı ailelerin kendi imkanları doğrultusunda okuttukları çocuklarının başarısı günden daha da büyüdüğüne görmekteyiz. Bugün Diyarbakır Dicle Üniversitesinden tutun Ankara, İstanbul gibi bir çok metropol şehirde Batmanlı Bürokrat, Doktor, Doçent, Ekonomist, Yazar, Kaymakam, Vali, Ressam ve iş insanı başarısından dolayı zaman zaman ülke gündemine gelmekte. Batman'ın onlarca, yüzlerce başarılı insanlarıyla ne kadar çok sevindiğimizi ve gururlandığımızı belirtmek istiyorum ve sadece 3 isminden kısaca söz etmek istiyorum.

1967 Yılında Batman ili Gercüş ilçesinin Arıca (Kefre) köyünde dünyaya gelen Mehmet Şimşek ilk ve orta öğrenimini Batman merkezde, liseyi ise Gercüş'te tamamladıktan sonra 1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü'nden dönem ikincisi olarak mezun oldu. Şimşek, 1993 yılında Exeter Üniversitesi'nde finans ve ekonomi dalında yüksek lisans derecesini aldı. Ardından Türkiye, ABD ve İngiltere'de önemli finans kuruluşlarında çalışan Şimşek, Türkiye Büyük Millet Meclisinde 23, 24, 25 ve 26. dönem Batman ve Gaziantep Milletvekili olarak yer aldı. Recep Tayyip Erdoğan hükümeti döneminde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ayrıca Ahmet Davutoğlu döneminde Başbakan Yardımcısı görevleriyle Batman ve adından başarısıyla söz ettirdi.

1972 Batman doğumlu Hasan Tanrıseven, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. Ankara Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi anabilim dalında yüksek lisans ve doktora yaptı. Dr. Hasan Tanrıseven, Başbakanlık’ta uzman olarak görev yaparken Kaymakam adaylığı sınavını kazanarak mülki idare mesleğine geçiş yaptı. Sırasıyla Mihalıççık (Eskişehir), Boğazkale (Çorum), Cizre (Şırnak) Kaymakam vekilliği, İdil (Şırnak), Çınar (Diyarbakır), Yatağan (Muğla), Alanya (Antalya) ve Tire (İzmir) Kaymakamlığı görevlerinde bulundu.

Hasan Tanrıseven, Çınar Kaymakamlığı görevini yürütürken, Valiliğin görevlendirmesi ile Birinci Ligde yer alan Diyarbakırspor Kulüp Başkanlığı yaparak kulübün başarısında önemli rol oynadı. Tanrıseven, bu görevlerin yanı sıra, yanı sıra Diyarbakır Vali Yardımcılığı ve Bismil Kaymakamlığı görevlerini de vekâleten yürüttü. Öğrenci olduğu dönemde gazetecilik yapan Hasan Tanrıseven, Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından araştırmacı gazetecilik ödülüne layık görüldü ve ödülünü dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın elinden almıştı. Görev yaptığı yerlerde halkın gönlünde yer alan ve yaptığı hizmetlerle iz bırakan  Tanrıseven Batman'ın da bir elçisi gibi. Zaman zaman geldiği Baba Ocağı Batman'da ziyaretlerde bulunan Tanrıseven,  eş ve dost ziyaretlerini ihmal etmediği gibi Batmanla ilgili gelişim ve projeler için kafa yoran bir değerimiz.

Geçtiğimiz hafta içerisinde İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezuniyet töreninde yapılan bir konuşma gündeme damgasını vurdu. Bu konuşmayı da yapan okul birincisi Batmanlı Merve Nur Uçar'dı... Kürsüye çıkan Uçar, Rasim Özdenören'in, “Ya bu deveyi güdecek, ya bu diyarda kalacağız, çünkü diyar da bizim deve de bizim” sözlerine yer verdi. Merve Nur Uçar'ın bu sözleri dakikalarca alkışlanmıştı. Yaptığı konuşmayla dikkat çeken Batmanlı Merve'nin aldığı aile terbiyesi, eğitimdeki başarısı  ve  dik duruşuyla da konuşmasının bir  bölümünde de, ''Aziz Sancarlar'' olacağız sözlerinin tesadüfü olmadığını da kanıtladı.  Başarıya azimle yürüyen Merve kardeşimiz bir çok öğrencinin de cesaretini katladı. Batman'ın gururu bir çok değerimizin olduğunu söylemiştim yazımın başında, bunlarla övünmek en doğal hakkımız. Batman ve ülkenin pırıl pırıl gençlere ve idealist insanlara ihtiyacı var.

Güzel günler dileğiyle.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları