27 Aralık 2021 - Pazartesi

BATMAN NİRE, ANTEP NİRE…

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Kentin bazı açılış, etkinlik ve  programlarında sık kullanılan bir cümleye tanıklık ediyoruz. Bu yere, göğe sığdırılamayan Batman Doğu’nun yıldızı ve ''İkinci Gaziantep'' olarak dillendirilmekte. Kültür ve medeniyet şehri kadim kent Diyarbakır'dan sonra inanç turizminde dünyaya ses veren Mardin turizm ve kültürel etkinlikleriyle şehirlerine katma değer vermeye devem ederken, bizler sadece lafla gemimizi yürütmeye devam ediyoruz. Son hızla beton kent olaya devam eden, denizi ve sanayisi olmayan Batman'da çarpık imar yapısıyla inşa edilen daire fiyatlarının artık 1 milyon 600 bin TL. yani eski para rakamı olarak (bir trilyon 600 bin TL)'den satıldığından haberdarsınız mutlaka. Yılların iki kadim şehri medeniyetlerin beşiği olan Diyarbakır ve Mardin illeri arasına sıkışan Batman ne yazık ki sanayide de gelişim gösteremiyor.

1950'li yıllarda kara altın petrolün bulunmasıyla ünlenen Batman  en aktif yıllarını geride bıraktı  ne yazık ki. Zamanında kentin hemen hemen her mahallesinden onlarca otobüs dolusu çalışanlarını Batman rafinerisine taşıyan ve bağrında 7 bin çalışanı barındıran binlerce kişinin aşı ve ekmeği olan petrol sektörü de bitti ne yazık ki Batman'da. Son dönemlerde umudunu tekstile bağlayan ve bünyesinde 20 ila 25 bin kişiye istihdam olan tekstil işsizlerin tek umudu. GAP, Gültepe, Çamlıtepe, Turgut Özal Bulvarı ile farklı alanlardaki işyeri ve daire fiyatları ve kiraları İstanbul Nişantaşı, Taksim ve bir çok tarihi ve turistik beldedeki emlak fiyatlarını katlarken, tamamen tüketim şehrine dönüşen Batman’ın sanayisinin ne yazık ki istenilen düzeye ulaşamadığının altını çizmek istiyorum. 

GAZİANTEP FARKI

Hafta sonu Gaziantep'te bir takım açılış ve etkinlik programına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Gaziantep'in hızlı gelişim ve değişimini övgü dolu kelimelerle dillendirdi. 5 adet Organize Sanayisi bulunan ve 6'ncısı için çalışmaların başlatıldığına dikkat çeken Erdoğan, Gaziantep'te 2 bin civarında sanayi kuruluşunun olduğunu belirtti. Bir fabrikanın da açılış törenine katılan ve sadece bu fabrikada 900 kişinin istihdam edildiğini, ortalama olarak her fabrikada 1000 ila 2 bin arasında istihdam sağlandığını bu nedenle kentte sanayi ve işyerlerinde eleman sıkıntısının dahi çekildiği belirtildi. Turizmde Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa illeri, tekstil ve sanayide ise  Bursa, Denizli, Konya ve Gaziantep illeri ile Batman'ı mukayese etmek mümkün mü?

Önceki yıl kentin  girişine yaptırılan iki göstermelik alt  ve üst geçitli iki kavşakla resmen Batmanlılarla dalga geçildiğine inanıyorum. Sözde kentin trafiğini rahatlatmak için yapılan bu göstermelik geçitler hiçbir şekilde kent trafiğine yararlı olamadı. Diyarbakır yönünden gelen ve Bitlis, Muş ile Van yönüne giden özel araç ve uzun tırlar kentin girişi olan Üniversite noktasında tıkanması sonucu eski havaalanı kavşağına kadar kuyruğun uzamasına neden olurken, yine aynı noktada Siirt yönüne giden araçlar alt geçitten geçip Dünya Hastanesi noktasında şehir içi trafiğiyle buluşması sonucu uzun kuyruklara neden olmakta. Bunun yanı sıra en ufak bir yağış sonucu kilitlenen şehir trafiği de resmen arap saçı. 650 bin nüfuslu ilde bu durumlar yaşanırken nasıl Gaziantep, Bursa ve Batman'ı bir kefeye koyarsınız!

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları