11 Ekim 2021 - Pazartesi

BATMAN ve KENTSEL DÖNÜŞÜM

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Geçmişi çok uzun yıllara dayanmayan Petrol Kenti Batman'da bir çok alanda sınıfta kaldığımızı zaman zaman dillendirirken, güzel gelişme ve yatırımları da göğsümüzü gere gere bu sütunlarda sizlerle paylaşmaktayız. Bu şehrin  varoluşunun kara altın petrolle varoluşu hepimizin bildiği en büyük gerçeğimiz. Uzun yıllar Bölgenin en hareketli illerinin başında olan ve ülke genelinde de hızlı büyümesiyle gündeme gelen Türkiye'nin 72. ili tüm olumsuzluklara rağmen hızlı bir büyüme kaydetmeye devam etti.

İlçe statüsündeki Batman yıllarca bölge illerine ticari hareketliliğiyle ekonomik ve istihdam olarak bir çok ilin ilerisinde idi. 90'lı yıllarda bağlı olduğu Siirt ilinde nüfus ve istihdam olarak ikiye katlar halde idi. Petrol ile var olan ve bu sektörün tamamen bitişe doğru gittiğini yıllarca izledik durduk. Bir zamanlar 7 bin ailenin istihdam kapısı olan TPAO gün gittikçe küçüldü. TÜPRAŞ'ın TPAO'dan ayrılışının ardından TPIC devredilen bu kuruluşta işçi sayısı ve istihdam kapısı gittikçe küçüldü. Son dönemlerde tekstille gündeme gelen Batman'da çalışan sayısının 30 bin civarında açıklamaları elbette sevindirici bir gelişme ama bir çok alanda yerimizde saydığımızı belirtmek istiyorum. Eğitim, turizm,  sağlık  ve istihdam alanlarının büyüyen Batman'a hizmetlerin yetersiz olduğunun bir daha altını çizmek istiyorum.

TARIM ALANLARI KALMADI!

Bu şehrin kuruluşundan bu yana çarpık kentleşmenin süregeldiği geleneği hala devam etmekte ne yazık ki. Kurulduğu günden beri konum olarak hiç olmaması bir yere inşa edilen bu şehir büyük bir tarım alanını inşaat alanına bıraktı ve bu gelenek yıllarca devam etti ve etmeye de devam ediyor. Kurulan rafinerinin etrafına kurulan evler gittikçe büyüdü ve rafineriyi sapa sardı. Yeni imara açılan bazı semtlerde hala dar sokaklar ilerdeki daha da yoğunlaşacak trafiği kaldıramayacak bir yapıyla devam ediyor. Bunun en büyük örneği derseniz kentsel dönüşümde olan Belde, GAP, Çamlıtepe ve Gültepe mahallesinde.

Türkiye'nin bir çok ilinde başlayan ve hayata geçirilen kentsel dönüşüm Batman'da bir türlü gerçek anlamda hayata geçirilemedi. Kentin kuruluşundan bu yana kurulan bir çok mahalledeki evler artık 50 yıllık ömrünü tamamlamış durumda. Kentsel dönüşüme girmesi gereken onlarca mahalle varken yeni mahallelerde dönüşümün başlaması da çok ilginç! İluh, 19 Mayıs, Kısmet, Cumhuriyet, Meydan, Şirinevler, Raman, Aydınlıkevler, Akyürek, Çarşı, Bağlar ve Beşevler mahallesinde yüzlerce ev kentsel dönüşüme hazır bir vaziyette beklerken yok denecek kadar azalan Batman ovasındaki tarım arazilerinin imara açılması ne anlama geliyor.

İllaki alternatif imar alanı istiyorsanız Üniversite yolundaki Yenişehir - Kardelen bölgesi imara uygun bir alandı, buna kimsenin pek itirazı olamazdı elbette. Şehrin en havadar bölgesi olan ve tarım alanına pek uygun olmayan  bu bölgenin hareketlenmesinin ardından farklı alanlarında imara açılmasıyla bu bölgede duraklamalar başladı.  Tamamen tarım arazisi olan diğer bölgelerdeki imar açılımı neden yapıldı. Kent merkezindeki onlarca mahallede konut miladını dolduran tek ve iki katlı ve hatta kerpiçten yapılı evlerin yıkımı ve kentsel dönüşümü için ne zaman çaba verilecek. Batman merkezdeki bu mahallelerin alt yapı ve üst yapıları hazırken yeni alanları hizmete sunabilmek için milyonlarca liranın harcanması ayrı bir yük değil mi? Yeni alanlarda yapılan astronomik daire fiyatlarının önüne geçebilmek onlarca mahalledeki yorgun argın yapıların da dönüşüme sağlamanın zamanı gelmedi mi?

Güzel bir hafta dileğiyle.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları