08 Eylül 2019 - Pazar

ESNAFINA SAHİP ÇIK!..

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

İzmir, Çanakkale, Bursa ve Türkiye'nin bir çok il-ilçesinde yaygınlaşan 'Esnafına sahip çık' kampanyasına Batman da dahil olurken, kampanyanın etkisi sadece afiş ve dövizlerde kaldı. Batman'da yankı bulmayan kampanya Batman Ticaret ve Sanayi Odası’nın ardından Esnaf Odaları tarafından da yapılan kampanya etkili olamadı.

Ülke genelinde  başlatılan kampanyanın amacı büyük AVM'lere karşı küçük esnafa destek amaçlıydı. Küçük çaplı bakkal ve yerel marketlerin kapanmaması için başlatılan kampanya Oda Başkanlarının açıklaması ve sosyal medyanın birkaç paylaşımı ile sınırlı kaldı. Oysa merkez ve mahalle aralarına onlarca AVM şubelerinin peş peşe mağaza zincirleri küçük esnafa yaşama şansı bırakmamış. İş yapamaz hale gelen bir çok sektördeki esnaf kirasını bile ödeyemez hale gelirken darda olan esnaf peş peşe kepenk kapatmaya başladı. Belki de tarihinde ilk kez kent merkezi ve farklı semtlerde onlarca dükkanda 'kiralık ve devren satılık’ pankartları asılı.

HER DÖNEMİN YANDAŞLARI

Batman'da bir gelenek midir, nedir bilmem  ama sistem hep aynen işliyor. Kurumların ismini yazmaya gerek yok ama gerekirse onları da açık ve net bir şekilde yazabiliriz. Bir çok kurumun Satın Alma birimleri pasifize edilmiş halde. Bu birimlerin kapılarında sadece tabela 'Satın Alma' birimi yazılı çalışanın kişilerin hiçbir etki yetkisi yok. Batman'da onlarca kurumun internet sayfalarında alımlar gözükmezken el altından onlarca alımlar yapılmakta. Her iktidar döneminde bu hareketler yapılmış ve yapılmaya da devam ediyor. A, B, C partileri fark etmez. Kim iktidara gelirse gelsin durum değişmez, hırsızlıklar ve haksızlıklar aynen devam eder. Anlayacağınız her siyasi partinin ve iktidarın yalaka ve hortumcu kadrosu hazır. Tabii memlekette bu icraatlar son bulmazken sade ve alın teri ile çalışan esnaf ve sanatkar da ağır yük ile eleman maaşlarını ödeyemez hale gelip kepenkleri indirmek zorunda kalıyor.

HAL BÖYLE OLUNCA

Sadece gıda sektöründeki esnaflar değil, imalatçı esnaf ve üretim yapıp istihdama katkı sunmak isteyen hangi esnafın hakkı arandı? Ticaret ve Esnaf Odaları sahaya inip kimin sorun ve şikayetlerini dinledi? 3 veya 5 pankart yaptırıp 'Esnafına sahip çık' demekle sorun çözülmüyor. Her kurumda her parti ve görüşün yandaşları olduğu sürece  memleket olarak gelişemeyiz. Burada Batman'daki bir çok resmi kamu kurumlarında satın almalarla ilgili dönen dolaplarda sağır sultanın bile haberi varken, esnaf temsilcileri ile yetkililer konudan habersiz mi?

Ülke genelindeki birçok yolsuzluk ve usulsüz alımlarının bir halkası da kentimizde devam ediyor. Kısacası alan memnun-veren memnun!.. Geçtiğimiz hafta 500 bin nüfuslu bu kentin vatandaşları 48 saat boyunca susuz bırakıldı. Öyle veya böyle yüzlerce STK temsilcisinin gıkı çıkmadı.

Esnaf kimin umurunda?

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları