03 Temmuz 2022 - Pazar

SEKTÖRLERDE SIKINTI VE UÇAK SAYISI

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Son dönemlerde artan maliyetler karşısında üretici firmaların daha da sıkıntılı bir süreçten geçtiklerini görmekteyiz. Üretici ve istihdama katkı sunan orta, küçük ve büyük ölçekli imalatçılar artan ham madde, girdi fiyatları ve enerjiye yapılan zamların ardından işi sürdüremez halde olduklarını zaman zaman dillendirmekte.

Gıdadan dayanıklı tüketim maddelerine kadar yüzde 300-500 oranında yükselen fiyatlar hem vatandaşı, hem de üretici ve hizmet sektörlerinin adeta korkulu rüyası olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta içerisinde Batman'da işsizliğe bir nebzede olsa da katkı sunan ve 20 bin kişiyi aşkın kişiye istihdam alanı olan tekstil sektörünün ve bazı eğitim kurumlarının basına verdikleri açıklamalarla sıkıntılı bir süreçten geçtiklerini dile getirmişlerdi. Bunun yanında şehir içi ve şehirlerarası taşımacılık yapan otobüs şirketlerinden şehirlerarası nakliyecilik yapan firmalar bile artık işi sürdüremez noktasına geldiğini açıklamıştı.

Korkulanın olabileceği ihtimali veren tekstil sektörü, tekstilin bitmesiyle kentte işsizlik rakamlarının daha da büyüyeceğine işaret etmesinin elbette tesadüfü olmadığı da bir gerçek. Gıda ürünleri başta olmak üzere 7'den 70'e her şeye gelen zamlardan dolayı vatandaşın mutfağındaki yangınlar büyürken üretim yapan ve işyeri işleten büyüklü-küçüklü bir çok işyeri de ne yazık ki iş yapamaz ve giderlerini karşılayamaz hale geldiğinden ticari hayatını sonlandırmak zorunda. Genelde bunlar yaşanırken Batman için durumlar ebette daha da vahim.

Yıllardır işsizlikle anılan Batman'da son üç yıldan bu yana yaşanan Covit-19 rahatsızlığı ve ardındaki ekonomik kriz hayat şartlarını daha da zorlaştırırken kapanan işyerleriyle birlikte işsizlik rakamları daha da artmakta. Üretim ve istihdamda istenilen düzeyin çok gerisinde olan Batman 600 bin nüfusuyla yatırım isteyen illerin de en başında sayılmakta. Üretim ve istihdam için yatırımların kaçınılmaz olduğu da tek gerçeğimiz.

UÇAK SAYILARI YETERSİZ!

Her yıl olduğu gibi bu yıl yaz sezonuyla birlikte uçak sefer sayısının yetersizliği yine gündemde... 600 bin nüfuslu ilde uçak seferleri sadece İstanbul ve Ankara. Oysaki Batman bunu hiçbir zaman hak etmedi. Yanı başımızdaki illerde onlarca kente onlarca sefer yapılırken Batman'dan sadece Ankara ve İstanbul seferleri elbette bu seferlerde kısıtlı ve sınırlı. Merkezlere uçmak isteyen bir çok Batmanlının yanı sıra onlarca kamu görevlisi de en yakın hava alanlarına gitmek zorunda. Hem zaman kaybı hem de artı masraflar. Bayrama sayılı günlerin kaldığı şu günlerde İstanbul'a sadece gidiş bilet fiyatlarının da 2 ila 3 bin lira arasında olması ayrı bir tartışma konusu.

Uçak sefer sayısı ile yakından ilgilenen ve sorunu gündemde tutmaya çalışan BATSO Başkanı Abdulkadir Demir, 30'u aşkın STK. temsilcileriyle bir araya gelerek THY'nin aldığı karara tepki gösterdiklerini ve THY'nin aldığı kararından vazgeçmesi için çeşitli eylemler yapacağını duyurmuştu. BATSO Başkanı Abdulkadir Demir, Esnaf Odaları Başkanı Sadık Çiftçi, Batman Şoförler Odası Başkanı Cemil Turan, Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Şevki Taş ve bir çok STK'nın ortak tepkisine siyasi parti temsilcilerinin de desteklemesinin kanısındayım.

Güzel bir hafta olması dileğiyle…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları