24 Kasım 2019 - Pazar

SORUNLAR BÜYÜYOR

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Köyden ilçeye, ilçeden il statüsüne geçen petrol kenti Batman'da gelişimin yanı sıra sorunlar da gittikçe büyümekte. Türkiye'de işsizlik listesinde liste başlarını sürekli elinde tutturan Batman bir çok alanda da hizmetleri geride takip etmekte. Üretim ve istihdamda son dönemlerde tekstile yönelen Batman'da umutlar artık tekstilde. Organize Sanayi Bölgesi'nde yaklaşık 20 bin kişiye iş sağlayan tekstil, işsizlerin umudu olmuş durumda. Tekstil dışında yatırımlarım ve istihdam alanlarının yetersizliği gün geçtikçe işsizler ordusuna yüzlerce vatandaşı katıyor.

İMARDA DURGUNLUK

Batman'da şehrin lokomotifi haline gelen inşaat sektöründe de durgunluk devam ediyor. Son 5 yıldan bu yana durgunluk yaşayan inşaat sektörü kentteki bir çok sektörün de can damarıydı. Bu sektördeki durgunluk neredeyse 15-20 sektörü de derinden etkiledi. Mobilyacı, demir, çimento, kalıp ve onlarca malzeme satışı yapan sektörlerde durgunluk yaşanmakta. Son 3 yıldır hava mania, inşaat girdi maliyetleri, yüksek arsa fiyatları, kentteki daire fiyatlarını uçurttu. Az sayıda da olsa yapılan inşaatlarda daire fiyatları adeta dudak uçuklatacak düzeyde. Batman gibi üretim istihdamında geride sayılan, üniversitesinin istenilen düzeyde olmaması, turizm ve sağlıkta istenilen düzeyde olmayan bu kette daire fiyatlarının 500 ila 600 bin TL civarındaki fiyatlara anlam vermek zor.  

Şehir itibariyle ovaya yayılan kent merkezi tarım alanlarını da adeta  yutmuş durumda. Batman-Silvan yönüne uzanan güzergahtaki Gültepe  mahallesi  ile Çamlıtepe mahalleleri bile adeta tarım alanlarının içinde. Kuyubaşı, Üniversite ile Emekliler TOKİ bölgesinin havadar olmasına rağmen müteahhit ve inşaatçılar tarafından tercih edilmemesi de ayrı bir gerçek. Nedeni ise bu yeni alandaki devletin kurum kuruluş yatırımlarının olmamasıdır. 2013 yılından bu yana yapıldı-yapılacak olan hastanenin yapılmaması bu bölgeye hareketlilik getirmediği bir gerçek. Gültepe ile Çamlıtepe semtlerinde sağlık ve ilgili birçok devlet dairesinin oluşu bu semtlere prim kazandırmaya devam ettiği bir gerçek.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Batman'daki astronomik daire fiyatlarının girdi maliyetlerinin yanı sıra yeni imar alanlarına açılan bölgelerdeki arsa fiyatlarının çok yüksek oluşundan kaynakladığını dile getirmiştik. Ülke geneli ile bölgemizde bir çok şehirde yıllar önce başlayan kentsel dönüşüm Batman'da ne yazık ki bir türlü başlamadı. Oysa Tepebaşı (İluh), Kısmet, Yeşiltepe, Karşıyaka, 19 Mayıs, Aydınlıkevler, Meydan, Raman, Şirinevler Yeni Mahalle gibi bir çok mahalle kentsel dönüşüme açılabilir. Nefes alamayan ve eski Batman konumundaki şehir merkezine yeni bir soluk sağlanabilir.

Ulaşımda ve sosyal donatılardan mahrum kalan bu bölgeler konut alanlarına çevrilecekken  tarım alanları da betonlaşmadan kurtulacak. Son dönemlerde Batman Belediyesinin kaçak yapılara karşı kararlılığını sürdürmesi vatandaşlara umut veriyor. Geçmişte yaşanan ve şehir imarının katledildiğini belirten Belediye Eş Başkanlarının kararlılığına rağmen Bahçelievler mahallesindeki inşaatlar mantar gibi türemekte. Bölgeye örnek olan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin imar çalışmalarının artık Batman'da da uygulanması kaçınılmazdır.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları