13 Şubat 2022 - Pazar

ESNAFIN HALİ!

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Son dönemlerde fiyatlarda yaşanan artışlar  iş dünyası, esnaf ve vatandaşın daha da zor günler geçirmesine neden oluyor. 3 yıl öncesi yaşanan ekonomik krizin ardından dünya geneline dağılan salgın hastalıkla birlikte daha da derinleşti. Gittikçe etkisini daha da derinleştiren ekonomik koşullar iş dünyasını derinden sarsarken küçük esnaf ve vatandaşta karamsarlık içerisinde.

Geçtiğimiz aylarda döviz ve altındaki dalgalanmalar esnafı iş yapamaz hale getirirken kapanan işyeri  sayılarında büyük artışlara neden olmuştu. Döviz ve altına yapılan müdahalenin ardından neredeyse günlük zam gören akaryakıt ve gıdadaki artışlar vatandaşın alım gücünü dipten yıkan bir hale getirdi. Son haftalarda bu yaşananlara doğalgaz ve elektrikteki ağır faturalar da eklenince vatandaşın cebindeki yangın daha da büyürken çarşı ve pazardaki esnaf  ise kepenkleri açamaz bir hale geldi.

Önceki hafta Batman Ticaret Odası öncülüğünde yapılan basın açıklamasında, Batman iş dünyası faturaların bu şekilde devam etmesi halinde 'istihdamın tamamen bitmesine neden olacağını' duyurmuştu. Evet Batman Organize Sanayi bölgesindeki tekstil sektörü ve istihdama katkı sunan birçok üretici fabrika bu yükün altında kalkamayacakları sinyallerini vermişti. Sadece Organize Sanayi Bölgesi değil. Kentin bir çok cadde ve meydanında ticaretle uğraşan mekanlar yüksek rakamlı elektrik faturalarını ödeyemeyeceklerini dillendirdi.  Küçük esnaf ve orta ölçekli  imalat ve atölyeler elektrik faturalarının kira ve eleman gideri kadar rakamlarla karşılaştıklarını söyleyerek artık bitme noktasında olduklarını da ifade ettiler.

İş dünyasında bu olumsuzluklar yaşanırken, vatandaşta adeta şaşkınlık içerisinde. Bunun nedenine gelince çarşı ve pazardaki tüm ürünlere iğneden ipliğe kadar zam geldiği hepimizin malumu. Semt pazarlarında artık patlıcan, biber ve salatalık satan esnaflar bile bu ürünleri pahalılıktan dolayı tezgahlarında bulunduramıyor.

DURUM VAHİM

Artan fiyat ve girdilerden ötürü bir çok  sektörün bitme noktasında olduğu kaçınılmaz bir hal aldı. İmalatçı firmaların yanında ticari hayatını sürdürmeye çalışan market ve küçük esnaf elektrik faturalarının kira bedeliyle eşdeğer olduğunu kaydederken gidişatın hiçte iyi olmadığını ifade etmekte. Batman'da Gülistan caddesi başta olmak üzere bir çok esnaf, ''Elektrik faturalarımız 2'ye değil,  5'e katlanmış, bunun yanında kira ve giderlerimiz bizi kapatma noktasına getirdi. Bir çok esnaf kullandığı krediyi ödeyemezken icralık olmuş durumda'' ifadelerini dillendirdi.

Vatandaşın alım gücünün tamamen bittiği, işçi, emekli, asgari ücretle çalışanın yanında çiftçilerinde artık maliyetlerin altından kalkamadıkları çığlığı git gide yükselmekte. İş sahalarının istenilen düzeyde olmadığı işsizlik ve istihdamda istenilen düzeyde olmayan Batman'da mevcut işyerlerinin yüksek rakamlı elektrik faturaları ve maliyetlerden dolayı kapanması halinde kentin ekonomisinin ne hale geleceğini siz tahmin edin.  Yaşanan salgın öncesinde ekonomik krizin hala devam etmesi ve salgın hastalıkla birlikte adeta dünya düzeninin de değiştiği, ekonomik olarak kimsenin rahat olmadığı ve tüm insanların tedirginlik içerisindeki yaşamları devam ediyor. Bu yaşananların bölgemiz ve kentimiz için daha da tehlikeli olduğu, iş dünyası başta olmak üzere  orta ölçekli ve küçük esnafların bu durumdan en çok etkilenen kesim olduğunu belirtmek istiyorum. Ağırlaşan hayat koşulları vatandaşın alım gücünün tamamen bitirdiğini bunda da en çok küçük esnafın etkilenip kapanma noktasına doğru ilerlediğini de ifade etmek istiyorum.  

Güzel bir hafta dileğiyle.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları