24 Temmuz 2022 - Pazar

EKONOMİDEKİ GİDİŞAT VE YEREL GAZETECİLİK

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Hepimizin malumu ülkemizin öncelikli gündem maddesi ekonomide yaşananlar. Uzun süreden beri  dünya coğrafyasında yaşanan salgın hastalıkla birlikte ekonomide yaşanan sıkıntılar, döviz ve altındaki dalgalanmalar, enerji, petrol ve akaryakıtla birlikte imalatta kullanılan yüzlerce malzeme fiyatlarının yükselmesiyle ekonomiye indirilen en büyük darbeler oldu. Girdi fiyatlarıyla birlikte büyük, orta ve küçük ölçekli onlarca hatta binlerce küçük imalatçının ticaret ve üretim hayatı da noktalanmış oldu.

Bu hızlı gelişmelerle birlikte bölgemizin  yaşanan durumdan daha da etkilendiğini belirtmek istiyorum.  Pandemi süresi ve ardındaki  ekonomik sıkıntılar bir çok kişinin ekmek kapısı olan irili-ufaklı işletmeler ne yazık ki kapanmalarla noktalandı. Geçmişte kentin bir çok ana ve ara caddelerinde boş dükkan bulmak mümkün değilken son dönemlerde en hareketli cadde ve noktalarda onlarca 'kiralık ve devren' işyerlerine rastlamak mümkün.  

Bir çok işyerinin kapanmasıyla birlikte istihdama katkı sunan bir çok sektör ticari hayatına son verirken işsizlikle anılan ''Batman'daki'' işsizler ordusu daha da büyüdü. Bölgede yatırımda istenilen düzeyde olamayan ve yatırım alamayan Batman ne yazık ki üreten değil, tüketen bir il haline geldi.  Yıllar önce bölgeye ticaretiyle hakimiyetini koruyan başta gıda, inşaat sektörü ve bir çok alandaki ticari canlılığını yitiren Batman’da artan maliyetler karşısında inşaat sektörü de adeta duruşa geçmiş durumda.

Artan maliyetler ve arsa fiyatlarıyla birlikte emlak piyasası gibi bir çok alanda durgunluğun hakim olduğunu belirtmek istiyorum. Petrol sektöründen sonra umudunu tekstile bağlayan Batman  tekstil alanında 30-40 bin kişilik istihdamıyla ailelere umut kapısı olmaya devam ederken önümüzdeki aylarda devletin verdiği desteklerin bitimiyle pamuk ipliğine bağlı bu sektörün de dağılmasına neden olacak.  Türkiye'de en genç nüfus sıralamasında ilk sıralarda olan Batman'a daha çok yatırımın yapılması ve adımların şimdiden atılması inancındayım. Aksi halde yarınlar bizim için geç olacak.

BATMAN'DA GAZETECİLİK

 

24 Temmuz 1908 tarihinde basında sansürün kaldırılmasının demokrasi ve özgürlük yolunda önemli bir adım olması nedeniyle her yıl 24 Temmuz günü gazeteciler ve basın bayramı olarak kutlanmakta. 24  Temmuz sansürün kaldırılışının yıldönümünde bir çok kentte farklı etkinliklerle kutlanırken bir çok meslekte olduğu gibi gazeteciliğin zor, Batman'da daha da zor olduğunu ifade etmek istiyorum. Mesleki sıkıntılarının yanı sıra artan maliyetler sonrası yazılı basın  çok daha da zorlu bir noktada. Kağıt, kalıp ve kimyasal bir çok malzemenin  yüzde 400 oranında artması, abone, ilan, reklam geliri olmayan gazetelerin bitirilme noktasına getirildiğini belirtmek istiyorum.

Bir süre önce yayınlanan tasarruf genelgesiyle birlikte bir çok gazete gün sayısını, sayfa sayısını ve renkli baskılarından siyah-beyaza dönüştürmesi en büyük kanıtı. Zor imkanlarla ve ayakta durmaya çalışan yerel basına can suyu olabilecek  kaynaklar ne yazık ki yok denecek kadar az.  Kentin sorunlarına,  gelişim ve aksaklılarına köprü olduğumuz inancımızdan ödün vermeden,  son süreçteki  tüm olumsuzluklara rağmen devam ettirdiğimiz mesleğimizi ne pahasına olursa olsun sürdüreceğimizi, sırtını hiç kimseye dayamayan  ve şehrin çıkarını ön planda tutan yerel basın emekçilerinin 24 Temmuz basın dayanışma gününü içtenlikle kutluyorum.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları