06 Şubat 2022 - Pazar

İŞ DÜNYASINDAN TEPKİ

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Pandemi öncesi yaşanan ekonomik krizin ardından iki yılı aşkın süren salgınla birlikte daha da derinleşen ekonomik kriz  vatandaşın yanı sıra iş dünyasını da zora bıraktı. Geçtiğimiz aylarda dalgalanan döviz kuruyla birlikte daha da zora giren iş dünyası, yüksek rakamlı doğalgaz ve elektrik faturalarının karşısında adeta bitme noktasına geldi.

Yıllardan beri çevresindeki illere göre canlılığını koruyan iş ve istihdamda söz sahibi olan 'PETROL' kenti Batman ne yazık ki son yıllarda artık işsizlik rekorunda baş sıralarda. Son dönemlerde yaşanan sıkıntılarla birlikte istihdam alanları daha da daralan kentimizde yüksek rakamlı faturalar iş alanındaki bir çok sektörün de korkulu rüyası oldu.

Yeni yıl ile birlikte motorin, enerji ve bir çok girdi fiyatlarının katlanmasıyla birlikte orta ve küçük ölçekli bir çok üretici firma bu yükü kaldıramaz hale geldi. Yüksek rakamlı gelen faturalara dayanamayan Batman İş Dünyası ve STK temsilcileri Batman Atatürk Parkı önünde yüksek elektrik faturalara sert tepki verdi. BATSO öncülüğünde yapılan basın açıklamasında tehlikenin boyutlarına dikkat çeken BATSO Meclis Başkanı Ercan Ekinci,”Zamlar geri çekilmezse yatırımcı kepenk indirecek” dedi.

Basın açıklamasında konuşan Ekinci, şöyle konuştu : “Eğer böyle devam ederse yatırımcılar korkarım kepenk kapatma durumuna gelebilir. Batman ilimizin en büyük ve alternatifsiz istihdam alanı olan tekstil sektöründe, yaklaşık 40 bin çalışanımız yüksek maliyetlerden dolayı işsiz kalma riskiyle karşı karşıya kalabilir. Döviz kurunun artışıyla gelen zamlar döviz kurunun düşmesiyle herhangi bir değişikliğe uğramamıştır. Döviz düştü ama maliyetler düşmedi. Bu durum hammadde alımını zorlaştırmış ve maliyetlerin ciddi anlamda artmasına sebep olmuştur. Maliyetler işletmelerin kamburu durumundayken enerjiye yapılan zamlarla birlikte işletmelerin adeta beli bükülmüştür” dedi.

Evet, son zamlarla birlikte sadece sanayici değil, Batman çarşı merkezindeki onlarca işyeri sahibi artık kepenk açamaz hale geldi. Bunun nedeni ise yine yüksek elektrik faturaları. Başta Meydan mahallesindeki Gülistan caddesi esnafı, Şemsiyeli Sokak esnafı, Turgut Özal Bulvarı esnafı, Bankalar caddesi ve Ofis caddesindeki esnaflar artık sabahın erken saatlerinde dükkan açmıyor. Bunun nedeni ise vatandaşın alım gücünün kalmadığı ve akşama kadar siftah yapamadıkları dükkanlarının elektrik faturalarını ödeyemediklerinden sabah geç, akşamları da erken saatlerde dükkan kapattıkları gözlenmekte.

YEREL ESNAF BİTİYOR

Uzun süreden beri işyerinin yaşaması için direnen birçok bakkal, market ve küçük işyeri sahipleri de yüksek elektrik faturaları, kira ve girdiler karşısında dayanamadıklarından tek tek kepenk indirirken  zincir marketlerde her sokak ve caddede şube çoğaltıyor. Batmanlı yerel esnaflar,  internetten yapılan satışlar ve zincir marketlerin çoğalmasıyla daha da iş yapamaz hale geldiklerini söylüyor. Yaşanan ekonomik krizin ve yüksek rakamlı faturaların bedelini ödeyen esnafın girdilerin altında kalkamaz hale geldiği hepimizin malumu. Günümüzde esnafın, çiftçinin, emekli ve çalışanın daha da zor günlerden geçtiğinin altını çizmek istiyorum. İş ve istihdam alanlarının kısıtlı olduğu kentimizde mevcut işyerlerinin kapanması halinde şehir ekonomisinin de bitmesi demek olur.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları