06 Eylül 2021 - Pazartesi

AĞIR TABLO

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

İki yıla yakın zamandır dünya coğrafyasında ölümcül etkisini sürdüren korona virüs milyonlarca can kayıplarına neden olurken hala etkisini kaybetmiş değil. Bir çok alandaki meslek  gruplarının yanı sıra yüz yıllar boyu süren farklı coğrafyaların farklı gelenek, görenek ve kültürlerinin değişimi bölgemizdeki onlarca değerini de aldı ne yazık ki.

Çin'den başlayıp dünya coğrafyasına dalga dalga yayılan bu hastalık ne yazık ki etkisini kaybetmiş değil. Pandeminin başladığı ilk dönemlerden daha da etkili olan bu hastalık son zamanlarda bölgemizde daha da ölümcül olmaya başladı. Geçtiğimiz ay yaşanan bayram ve tatilin ardından vaka sayılarının tavan yaptığı Batman'da haftalık olarak 50 ila 60 vatandaşımızı kaybettik ve hala da kaybetmeye de devam ediyoruz ne yazık ki. Yaşanan ekonomik mücadele bir yana 75 ve 80 yaş üzerindeki bir çok yaşlımız-değerimizi kaybederken bu yaş oranının daha da aşağılara  indiğini de görmekteyiz.

Gün yok ki, yerel gazetelerin manşetinde hep koronalı ölümlerin haberleri! Pandeminin ilk yılı ve ilk aylarında tedbirlerin daha etkili olduğunu, bir çok etkinliğin yanı sıra açık ve kapalı alanlardaki denetimler göze çarpmaktaydı. Karantinalı adreslerin  ve taziyelerin bulunduğu evlerde kapılarındaki pankart ve uyarıcı levhalar insanları daha tedbirli olmaya teşvik ederken son dönemlerde caydırıcı ceza ve önlemlerden ortada eser kalmadı gibi!

Caddelerin, AVM'lerin, çarşı-pazar ve semtlerdeki bir çok pazarda tedbirlerle ilgili uyarılar yok denecek kadar az. Vakaların en üst düzeyde olduğu bu şehirde ne yazık ki her gün vefat haberleriyle de sarsılıyoruz. Sosyal medya ve yerel basının manşetlerinden düşmeyen korona virüs vakaları sayısı ve vefat haberleri hiç mi insanları ürkütmüyor? Sürekli mutasyona uğrayan korona virüsün sadece yaşlılarda değil, artık genç ve hatta çocuk yaşta olan kişilerde de can almaya başladığını da görmekteyiz. Dünya coğrafyasında, ülkemiz ve bölgemizde nice canların kaybolduğunu, zengin-fakir, genç -yaşlı, din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın pençelerine aldığı kişileri öldüren ve göremediğiniz bu düşmana karşı sevdiklerimiz, değerlerimiz ve kendimiz daha duyarlı olmamız gerekmez mi?

Kentin bir çok alanında tedbir, maske ve mesafeyi hiçe sayanlar lütfen dikkat. Gittikçe ağırlaşan bu tablo karşısında daha çok vaka ve vefatlara sebep olmayın.

FİYATLAR TAVAN

Ezelden beri Batman'daki emlak fiyatlarının astronomik rakamlarda olması bir çok kişinin gündeminde. Konut sıkıntısının bir türlü bitirilemediği, peş peşe yapılan inşaatlara rağmen fiyatların aşağıya çekilememesi akıllara durgunluk verecek bir durum. Kentin bir yakasındaki yoksulluk ve çaresizlik yıllardır süre gelirken öte yakasında sürekli lüks ve şatafatlı yaşam devam etmekte.

Adeta Lüksemburg ve Bangladeş’i bir arada yıllardır yaşıyor bunu Batman. Petrolden doğan ama petrol alanında hiçbir gelişme gösteremeyen ve Türkiye'de işsizliğin başkenti olan Batman emlak fiyatlarında da adeta şampiyon. Daire fiyatlarının yanı sıra  kiralık ev fiyatlarının da üçe katlandığı Batman'da kiralık ev bulmak bile zor. Okulların ve üniversitelerin yeniden açılmasıyla baş gösteren bu sıkıntı gittikçe büyümekte. Emlak piyasasındaki bu sıkıntı devam ederken bu alanda bir kontrol mekanizmasının olup olmadığı da ayrı bir merak konusu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları