30 Aralık 2023 - Cumartesi

YENİ YILA GİRERKEN

YENİ YILA GİRERKEN

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Acısıyla, tatlısıyla koca bir yılı daha geride bıraktık. 2023 yılının ardından 2024 yılının bu ilk gününde merhaba derken sizlere umut dolu bir yaşam vaat eden bir temennide bulunmak isterdim ama ne yazık ki, son bir kaç yıldır bu iyi niyet dileklerimiz kursağımızda kalıyor. Gelen her yeni yıl geçen bir yılı aratıyor. Yaşanan koca 365 günün ardındaki yorucu ve sıkıntılı bir yıl, yerini mutluluk ve umut dolu günler yerine karamsarlığa bırakmakta. Son bir kaç yıldır yaşanan sıkıntılara her gün bir yenileri eklenmekte. Elbette dünya genelinde küresel bir krizin varlığını kabul ediyoruz. Pandemi öncesi yaşanan ekonomik krizle birlikte dünya genelinde birçok sanayi devinin çöküşü yaşandı. Çok derin ve etkili olan küresel kriz tüm coğrafyaların en ücra noktasında bile etkili olurken ülkemiz ve bölgemiz için daha büyük sarsıntılara yol açtı. İstihdam ve üretim alanlarından yoksul bölgemizdeki işsizlik oranlarını daha da katladı.

Enflasyonun yüksek artışı, günden güne artan akaryakıt ve maliyetler karşısında vatandaşın alım gücü tamamen biterken, orta ve küçük ölçekli imalatçılar ve esnafında durumu gün geçtikçe daha da zorlu bir hal aldı. Sebze-meyve, et ve gıda maddeleri ulaşılmayacak fiyatlara yükselmesi, ülkenin en ücra şehirlerinde bile konut fiyatlarının en az 15 bin lira olması ne yazık ki yeni yılda umut veren düşüncelerimizi engelliyor. Sizlere yeni yılla birlikte huzur, mutluluk ve geçim bakımında dünyanın en müreffeh ülkelerinden biri olacağımızı söylemek isterdim ama istemek ve dilemekle hayatın gerçekleri arasında büyük farklılıklar var. 2023 yılının her açıdan sıkıntılı geçtiği yine hepimizin malumu. İşçi, memur, işveren, esnaf ve çiftçi umduğunu bulamayınca koca bir yılı sıkıntılarla geride bıraktı. Çarşı-pazarda günden güne 7'den 70'e zamlar gelmeye devam ederken, sermayenin iş ve istihdam alanlarına değil de faize yöneldiği bu dönemde hangi iyileşmeden bahsedebiliriz ki? Bundan dolayıdır ki 2024 yılının pekte umut yılı olmayacağı kanaatindeyim! Ama şu gerçeği de söylemeden geçemeyeceğim. Fırsatçı bir toplum olduğumuzdan dolayı bazı ürünlere gelmeyen zamları bile hayata geçiren insanlarımız var. Daha şimdiden fırıncısından-kasabına, bakkalından-manavına, nakliyecisinden-lokantacısına kısacası hayatın her köşesinden zam yağmuruna tutuyorlar. Bu sadece Batman'la alakalı değil. Bunlardan biride asgari ücretin açıklamasıyla birlikte bir çok işyeri market ve raflardaki ürünlere zamlı fiyatları yansıttı bile!

Dünya coğrafyasındaki bir çok kıtada milyonlarca insanının ölümüne neden olan pandemi, depremler, küresel kriz, sel felaketleri de yaşadığımız koşulların oluşmasında en büyük etkenler oldu. Asrın en büyük felaketi olan ve yaşanan iki büyük depremle 11 vilayetin yerle bir olması tarihte eşine rastlanmış bir olay değil. Bu ağır yıkım ve kayıplar sunucu yaşadıklarımızın pekte kolay olmadığı ve faturasının da çok ağır olduğu gözler önünde. Bundan dolayı 2024 yılından umutlu olmadığımı söyleyebilirim. Dilerim ki, bu düşüncemden yanılırım. Devletimiz ve hükümetimiz 2024 yılında ekonomide başarılar elde ederek bizi tekrar 2010'lu yıllara döndüreceklerini diliyorum. Ne yazık ki, 2015 yılından sonra gelen her yıl ekonomik açıdan giden her yılı arattı. Bundan dolayıdır ki 2024 yılından çok ta beklentiler içinde olmayalım.

2023 Yılının verdiği büyük tahribatların ve acıların 2024 yılında da yaşanmaması dileğiyle herkese mutlu, sağlıklı ve huzur dolu bir yıl diliyorum.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları