24 Şubat 2019 - Pazar

Batman'ın Güneştekin’e ihtiyacı var

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 6 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Hafta sonu Cumartesi ve Pazar günü Batman ünlüleri ağırladı. Dünyaca ünlü Batmanlı sanatçı ressam Ahmet Güneştekin'in 'Işığın Mitolojisi' belgeselinin galası için Batman Belediyesi Ahmet Güneştekin Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen programa Vali Hulusi Şahin, Batman Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy,  Ressam Ahmet Güneştekin ve ailesi, gazeteciler;  Ertuğrul Özkök, Balçiçek İlter, Mehmet Yakup Yılmaz, Haluk Nayman, Selçuk Ramazanoğlu, İnci Aksoy, Mehmet Akif Beki, İsmail Küçükkaya, Uğur Kuru, Ünal Demirkaya ve Batmanlı sanatseverler katıldı. Hasankeyf turundan sonra Cumartesi akşamı Ahmet Güneştekin Kültür ve Sanat Merkezi’nde ünlü ressam Güneştekin'in 'Işığın mitolojisi' belgeselinin galası ilgiyle izlendi.

Belgesel sonrası Balçiçek İlter'in Moderatörlüğünde Akif Beki, İsmail Küçükkaya ve Ertuğrul Özkök konuşmalarında, şehirlerin ünlüleriyle atıldıklarını, sanatçı ve bilim adamlarının yüzyıllar boyu anıldıklarını, Ahmet Güneştekin'in Batman için rol model olduğunu dile getirdiler. Gala sonunda bir sitemde bulunan Güneştekin  bir süre önce yine Batman'da katıldığı bir etkinlikte Hasankeyf veya Batman'da adına yapılacak Müze teklifine sıcak baktığını, şehrin turizm ve gelişimi için adeta bir dönüm noktası olan Müze projesinin havada kaldığını ifade etti. Güneştekin, memleketi Batman'ın tarihi ilçesi Hasankeyf'te çağdaş bir müze kurmak için halen kendisinin hazır olduğunu anımsattı. Evet, o günkü idarecilerin nasıl günübirlik vaatlerle görev sürelerini doldurdukları ortaya çıkıyor. Oysa dünyaca ünlü ressam Ahmet Güneştekin'in Batman'a değil, Batman'ın  Güneştekin’e ihtiyacı var. Güneştekin, doğduğu-büyüdüğü coğrafya ile anılmak istiyor.

BEZDİREN TRAFİK

Batman’da kentin kangren yarası haline gelen sorunlarından biri de şehir içi trafiği. Kentin trafik sorunu günün her saatinde çekilmez bir halde. Yıllardır günübirlik hizmetlerle günü atlatan yerel yönetimlerin faturası yine vatandaşa çıkıyor. Araç sayısının her geçen gün arttığı Batman'da cadde ve güzergahlar sürücülere çile çektiriyor. Kentin işlek güzergahları olan yerlerde tıkanan trafik sürücülere çile çektiriyor. Şehrin bir ucundan diğer ucuna uzanan tüm yollarda, cadde ve kaldırımlarda manzara hep aynı. Okul ve iş çıkışlarında servis araçlarının da trafiğe çıkmasıyla daha çekilmez bir hal alan Batman trafiği yılladır çekilmez haliyle daha da büyümekte. Zaman zaman kural tanımayan sürücüler de trafiği daha da çekilmez hale getiriyor

Geçtiğimiz yıl Batman girişinde yapılan alt ve üst geçitlerin trafiği rahatlatamadığı ortada. Diyarbakır yönünden gelen ve Bitlis ile Van istikametine giden büyük ve küçük tüm araçlar şehir içi trafiğiyle aynı güzergahı kullandığından araç kuyruğu ve tıkanıklığı metrelerce uzamakta, aynı şekilde Bitlis ile Van yönünden gelen araçlarda tıkanıklık söz konusu. Oysa Çamlıtepe ve Gültepe semtlerinde bulunan onlarca resmi kurum ile semt trafiğinin hareketliliği göz önüne alınmadığından küçücük iki alt ve üst geçit sorunu çözmediği ortada. Yıllardır çekilmez ve tıkalı olan şehir trafiğine alternatif yollarla ve kalıcı projelerle çözüm yoluna gidilmeli.

HAVA YOLUNDA UÇUŞLAR AZALIYOR

Yıllarca petrol sektörüyle adından övgüyle söz ettiren 600 bin nüfuslu Petrol kenti Batman maalesef bir çok alanda gerilemekte. Yılda ortalama 700 bin yolcunun uçuş yaptığı Batman Havalimanında sefer sayısını Türk Hava Yolları ve Anadolujet de düşürüyor. Komşu il Diyarbakır ülke içi ve dünya ülkelerine sayısız sefer yaparken, Batman'da uçak sefer sayıları düşüşte. Geçtiğimiz aylarda Batmanlıların daha fazla sefer talebi beklentisi varken Mart ayı sonunda Batman-İzmir arasındaki haftanın 3 günü sefer yapan Pegasus artık Batman'dan uçmayacak. Tıpkı geçtiğimiz yıllarda Batman'dan direkt Antalya seferleri gibi... Oysa Batman uçuşlarında doluluk oranı neredeyse yüzde yüze yakınken sefer sayıları ya iptal oldu, ya da azaldı.

Başta Sanayi ve Turizm olmak üzere bir çok alanda SOS veren Batman artık yatırım istiyor. Her yönüyle gelişim ve büyümeye müsait olan bu kente seçilenler ve yönetenler gerekli önem ve değeri verememişler. Komşu bir çok il Petrol kenti Batman'a gıpta ile baktığı dönemler artık geride kaldı. Mardin ve Diyarbakır, turizm alanında binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlarlarken, kentimiz her alanda kan kaybediyor. Düşünün 600 bin nüfuslu bir ilde vatandaşlar uçak bilet fiyatlarının düşmesini ve sefer sayılarının artmasını beklerken neyle karşılaştı? Fiyatlar yine astronomik, bu yetmezmiş gibi artık İzmir'e uçakla seyahat etmek haftanın 3 gününde Nisan 1’den itibaren olmayacak. Bölgede Diyarbakır’dan sonra en fazla yolcu trafiğinin olduğu Batman’da Vekil ve yüzlerce STK’sı olan kentin dinamiklerine sunulur.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları