20 Ağustos 2023 - Pazar

KİRALAR UZAYDA!

KİRALAR UZAYDA!

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Ülkemizin son bir kaç yıldır ekonomik sıkıntılarla yaşadığı bir gerçek. Enflasyonun yükselmesi, dövizin artması, günden güne artan maliyetler vatandaşın hayatını olumsuz yönde etkilerken ne yazık ki günümüzde zengini daha zengin, fakiri daha da fakirleştirdi. Hayatımızın her alanına yansıyan yüksek maliyet ve yüksek fiyatlar gayrimenkulde de neredeyse yüzde 500 oranında artmasına neden oldu.

Son üç yılda ekonomide yaşanan bu istikrarsızlık sonucu tüm Türkiye'de olduğu gibi kira fiyatlarını Batman'da da öyle bir uçurdu ki, tek kelimeyle kiraların artık uzayda olduğunu söyleyebiliriz. Batman gibi orta çapta bir şehirde Gültepe, Çamlıtepe ve Belde Mahallesinde bir daire kirası  fiyatının 15 bin ila 20 bin liradan kiraya verilmesi ve kiracı bulması da adeta insanın içini ürpertiyor. 

Düzenli bir akarı ve geliri olan vatandaşlar elbette bu fiyat artışlarına göre kendilerini dengeler ve geleceğine yön verirken, işi gücü olmayan bir vatandaş bu ağır şartlar altında nasıl bir hayat mücadelesi versin.  Kentin en  ücra ve ulaşılamaz kadar uzak alanlarda bile ev kiralarının 5 ila 10 bin lira arasında olan Batman'da  fiyatların bu kadar yüksek olması  akıllara durgunluk vermiyor mu? 

Hadi geçmişte mal ve mülke sahip olan vatandaşları bir kenara bırakalım. Ya hiç geliri olmayan, evi, malı ve  mülkü olmayan,  sadece emeklilik maaşı olan 7 bin 500 lira maaşla geçimini sağlayan insanlar bu yüksek gider ve kiralar karşısında nasıl yaşasın? Bir de emekli maaşı olmayanların halini düşünmek bile istemiyorum.  Elbette bu memlekette herkesin belli bir maaş ve sabit bir geliri olmadığına göre fabrikatör, çift maaş sahibi ve düzenli bir gelir sahibi olmadığı da apaçık ortada.  Bunun da anlamı; bazılarının her gün daha da yoksullaştığını ve birilerinin de varlık içinde uçtuğunu görmekteyiz.  Dahası vatandaşların arasındaki bu derin gelir uçurumu gelecek için kaygı verici değil midir?

Elbette  bu kira meselesi sadece Batman'ın sorunu değil. Bu sorun bütün ülkenin sorunudur. Eğer 15 milyon yabancıyı bu ülkede konuk etmeseydik şu anda 5 milyon daire boş olacaktı  ve bu da kira fiyatlarının dip yapmasına neden olacaktı. Bu sadece benim şahsi fikri değil. Bu fikir ve düşünceler ekonomi yazarları ve işin uzmanlarının fikirleridir. Ülkemizdeki pahalı yaşamın nedeni olarak ülkemizde konuk edilen 15 milyon yabancıdır. Kısacası taşıyamayacağımız bir yükün altına girmiş bulunmaktayız, bu durumun nereye varacağını da kimse kestiremez sanırım.

MERKEZİ ALANLAR TUVALETSİZ

Batman Belediyesinin ne kadar çalıştığı, ne kadar hizmet ettiği  veya etmediği açık ve aşikardır.  Beğenir veya beğenmesiniz yapılanalar ortada. Kimi vatandaş yapılan hizmetlerden çok memnun, kimi ise yetersiz görmekte. Ama asıl konuya girmemiz gerekirse, Batman Belediyesi için çokta zor olmayan küçük aksaklıkların büyük hizmetleri gölgelediğidir.  Mesela bunlardan birinin ise çarşı-pazar ve kentin en hareketli alış veriş alanlarında umumi tuvaletlerin olmamasıdır. 

Kentin bir ucundaki Turgut Özal Bulvarı (Batman Park'tan kentin Cumhuriyet Meydanına kadar) umumi tuvaletlerin olmayışı büyük bir eksiklik değil midir? Hafta sonları Turgut Özal Bulvarı, Gülistan Caddesi ve Çarşı merkezine alışverişe çıkan Batmanlı vatandaşların yanı sıra kent dışından gelen yüzlerce misafir kendi ve çocuklarının tuvalet ihtiyacını görecek lavabolardan yoksun. Alışverişe çıkan vatandaşlar kendi veya çocuklarının tuvalet ihtiyacı için bu güzergahlarda ya cami arar, ya da işyerlerindeki  tuvaletleri kullanmak zorunda kalıyor. Evet bazen küçük eksikliklerin büyük hizmetleri de gölgelediğidir.

Güzel bir hafta dileğiyle.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları