06 Kasım 2022 - Pazar

TEHLİKE GEÇTİ Mİ?

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Yaklaşık olarak budan 25 gün önce 2 kişinin ölümü ve 22 kişinin de yaralandığı trafik kazasında kentin çıkışı Batman-Diyarbakır karayolunda yaşanmıştı. Batmanlıları derinden üzen bu kaza ne ilk, ne de son kazaydı. Yıllardan bu yana Batman-Diyarbakır Karayolu, Batman-Beşiri Karayolu ve Batman-Silvan yolu kentin adeta ölüm yolları konumunda. Batman-Diyarbakır ve Batman-Beşiri Karayolları yıllardır ihmaller sonucu kazalara çanak tutarken Milletvekilleri ve yetkililer günü atlatmanın çabası içerisinde. Batman, sınır itibariyle eşi benzeri olmayan bir konuma sahipken nihayet geçtiğimiz yıl Diyarbakır yönüne uzanan sınırı bir kaç kilometre ileriye alınabilindi. Diyarbakır yönünden gelip adeta şehir merkezine geldiğiniz noktada yani Batman köprüsünde ''Batman il sınırı'' tabelasıyla karşılaşırdınız. Yıllarca bu noktada yaşanan kazalara dahil trafik ekipleri komşu il Diyarbakır'ın kontrolünde sağlanırdı!

Asıl konumuza gelirsek yıllardır Batman-Diyarbakır yol güzergahında yaşanan onlarca kazalardan ders alınmamış gibi. Daha geçtiğimiz ay yaşanan kazada aradan uzun bir süre geçmemesine rağmen unutuldu gibi. Kentin diğer yakasında Dünya Hastanesi kavşağında başlayıp Beşiri Organize Sanayi Bölgesine varılan noktaya kadar olan yol yine ölüm yolu niteliğinde. Bu güzergahtaki keşmekeşlik kazalara resmen davetiye çıkartacak türden. Görünümü havaalanı pistini andıran bu alanda orta refüjün olmamasının yanında trafik işaretleri de yok denecek derecede. Batman'dan Siirt yönüne giden yüzlerce araçların yanında Organize Sanayi Bölgesine giden onlarca işçi servisleri, öğrenci servisleri, köy yollarından çıkan araçlar, düğün salonlarına giden araç konvoyları! Kazalarla burun buruna değil midir?

Öte yandan kentin en hareketli noktalarından biri haline gelen Gültepe, Tilmerç, Memur Sen TOKİ'lerin güzergahında bulunan Silvan yolu son dönemlerde yaşanan kazalarla gündeme gelmesine rağmen ne gibi önlemler alındı? Kentin gündemi olacak bu ölüm yolları konusunun yeterince ciddiye alınmadığı sürece kazaların daha da yaşanacağına göz yumulduğunu ifade etmek isterim. Günden güne gelişen Batman'ın sorunlarının daha da büyüdüğünün kanısında olduğumu ifade etmek isterim.

ÇARŞI-PAZAR ATEŞ PAHASI

Uzun zamandan beri artan enflasyon ne yazık ki yoksulluğu iyice derinleştirdi. Yaşanan pandemi ve sonrasındaki ekonomik koşullar vatandaşı daha da yoksullaştırdı. Özellikle ekonomi nabzının attığı çarşı ve Pazar yerlerinde bunu görmek mümkün. Vatandaşın günden güne mutfağındaki yangın büyürken, esnafın hali de hiç de iyi görünmüyor. Esnaf ve çiftçi artan girdi maliyetlerden şikayetçi. Emekli ve asgari ücretle çalışan ise her şeye her gün yeni bir zam geldiğini söylüyor. Batman'daki bir çok semt pazarına gelen vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayamadığı gözlenirken, pazarcılar da sadece yeşillik ve yerli ürünlerden oluşan sebze sattıklarını ifade etti.

Alo Tevşo'daki pazarcı esnafı, Batman yöresinde yetişen ürün hasadının sona ermesiyle Antalya ve Mersin illerinden gelen ürün fiyatlarının 5'e katlandığını belirtiyor. Geçtiğimiz haftalarda 1 kilo yerli domatesin 4-5 liradan satıldığını belirten esnaf, dışarıdan gelen domates fiyatının artık 20 ila 25 liradan satıldığını ve bu fiyatların önümüzdeki günlerde daha da artacağını belirtiyor.

Vatandaşın alım gücünün tamamen kalmadığı bu ortamda esnafın da durumunun hiç de iç açıcı olmadığı ortada. Kentin bir çok noktasında küçük ve orta ölçekli esnaf ve imalatçı da kira, elektrik ve giderlere dayanacak güçlerinin olmadığını ifade etmekte. Gıda ve dayanıklı tüketim ürünlerine günlük zamlar yansımaya devam ederken yeni yılla birlikte gelecek vergi ve zamların vatandaşı daha da zora bırakacağı gün ışığı gibi ortada.

Güzel bir hafta dileğiyle...

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları