25 Mart 2018 - Pazar

İşsizlik şampiyonu kent

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Geçtiğimiz gün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017 yılının bir önceki yıla göre 124 bin kişi artarak 3 milyon 454 kişi olduğunu, en yüksek işsizlik oranının yüzde 26.9 ile Batman, Mardin, Şırnak ve Siirt olduğunu, işsizliğin en düşük oranı ise 3.6 ile Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Gümüşhane ve Artvin olduğunu belirledi. Son yıllarda işsizlik rekorunu elden bırakmayan Batman 2017 yılında istatistik oranı ile Türkiye ortalaması olan 10.9’un  çok üzerinde yüzde 26.9 olarak gerçekleşti.

Konya, Karaman ve Karadeniz'in birçok kentinde kahvehane gibi yerlerde işsizlik gibi bir sorun olmadığından adam bulamazken, Batman ve Doğu da ise işsizlikten dolayı kıraathane ve kahvehaneler ful insanlarla dolu. Yörede iş-güç olmayınca vatandaşlar günlerini kahvehaneler köşelerinde geçiriyor.

EKONOMİ ÇÖKÜŞTE...

Batman’da ekonomimin can damarı olan bir sektör de elbette inşaat sektörüydü. Son yıllarda yaşanan havamania sorunu ile bu sektör de adeta dibe vurmuş bir hal aldı. Her esnafın sıcak satış yapan mobilya, halı, avize, beyaz eşya, kalıpçı-demirci, nakliyeci, sıvacı ve hatta arabacıların bile geçim kaynağı olan bu sektör müteahhitleri de büyük sıkıntıya bıraktığını kimse inkar edemez. Son iki yıldır Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy'un çabası havamaniada mesafe kat etmesine rağmen sorun çözümlenemedi. Oysa 500 bin nüfuslu bir kentin Milletvekilleri ile bürokrat ve iş adamlarının bu hayati konuya duyarlılıkları nedir acaba?

Yeni Çevre yoluna kurulması düşünülen yeni hastanenin 2018 yılı programına alınmasına rağmen bir hareketin olmaması Batmanlıları endişelendiriyor. Batman Emekliler Konutları ile Batman Üniversitesi’ne uzanan yaklaşık 10 kilometrelik yola devletin yatırımı olmayıncaya dek bu bölgede hareket olmayacak. Emlak piyasasına göz attığınızda 'yeni hastane' bitişiğinde arsa... Sormazlar mı hastane hangi noktada? Hastane yerini bilen kaç kişi var bilmem ama öyle suni bir gündem yaratmanın da bir anlamı yok. Yeni yapılan stad ve benzeri yatırımların devamı gelmesiyle yeni çevre yolunda hareket başlayabilir. Aksine yatırımcıların tüm altyapının ve kurumların bulunduğu Gültepe ve Çamlıtepe'den vazgeçmeleri imkansız.

KİTAP GÖRÜNÜMLÜ KÜTÜPHANE!

Belki de yazıyı okuyunca bizimle ne alaka diyeceksiniz. Artvin Çoruh Üniversitesi şehir yerleşkesinde 4 bin 500 metrekare alan üzerinde inşa edilen kütüphane üç kitabın bir masa üzerinde konumlandırılmış görüntüsüyle ilgi çekiyor. Bu kütüphane Artvin’de hizmete girdi. Çok fazla ayrıntıya girmeden konuya değinmek istiyorum.

Geçtiğimiz aylarda müjdesi verilen kitap görünümlü kütüphanenin ilk kez Batman’da yapılacağı müjdesi verilmişti. Bakın proje Artvin’de hayata geçti bile. Bakalım bizdeki kütüphane projesi ne zaman hayata geçecek. Dileriz ki en yakın zamanda Batman da hak ettiği kütüphanesine kavuşur. Artvin Çoruh Üniversitesi’ni bir ilke imza attığından dolayı emeği geçenleri gönülden kutluyoruz.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları