06 Haziran 2020 - Cumartesi

YENİ NORMALLEŞME

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Tüm dünyayı etkisi altına alarak küresel bir salgın haline dönüşen  koronavirüs  artık haberlerde, sohbetlerde  ve yaşamın her alanında. Türkiye'de salgınla ilgili vaka ve can kayıpları bir çok ülkeye nazaran daha az seviyede. Yaklaşık olarak üç aya yakın bir süredir alınan tedbir ve önlemler başarılı bir performansla yönetildi. Batı illerindeki tedbirler sayıları daha da düşük seviyelere düşürürken bunun bölgemiz ve kentimiz için geçerli olmadığını söyleyebilirim.

Tüm dünyada korkulu bir rüya haline gelen bu hastalığı bazı insanlar şaka gibi algılamakta! Dünya genelinde insanlar meydanlardan ve sosyal alanlardan vazgeçerken, bizde her şey eskisi gibi. Bu da garip bir durum değil mi? Kentimizde salgınla ilgili vaka sayıları tekli ve çiftli sayılarda iken bayram öncesi çarşı ve pazara dökülen kalabalıklar sayıların fırlamasına neden oldu. Bayram öncesi sözde bayram alışverişleri sayesinde rakamlar şu an 700’ü aşmış durumda.  Evet, Türkiye'de  vaka sayıları sevindirirken  Batman ve bölge illerimiz ne yazık ki, rekora gitmekte…

KARANTİNALI ADRES SAYILARI ARTIŞTA

Türkiye salgın hastalıkla iyi bir sınav verirken her gün kamuoyuna sunulan istatistiki tablolar umut veriyor.  Günden güne düşen vaka sayıları yüz güldürmeye devam ederken kentimiz ve bölge illerimiz ters yönde ilerlemeye devam ediyor. Batman merkezde son  günlerde karantinalı ev sayılarında artışlar yükselirken 700’ü aşan vaka sayısı bunun en büyük göstergesi. Öte yandan Kozluk, Sason  ve  Gercüş ilçesinde karantinaya yeni adreslerin eklenmesi durumun ciddiyetini gözler önüne sermekte iken Batman cadde ve sokaklarında dolaşan insanların yüzde 80'i maskesiz ve mesafesiz  dolaşmakta.

Son dönemlerde bir çok  Avrupa ülkesi başta olmak üzere yeni normalleşme sürecine girmeye çalışırken Türkiye'de de bu yönde adımlar atılmaya başlandı. AVM'lerin açılması, seyahat kısıtlaması, ibadet, ulaşım gibi bir çok alanda sosyal mesafe kurallarına uyularak yeni normalleşmeye doğru gidilmekte.

KÜÇÜK ESNAF ZORDA

Dünyayı kasıp kavuran salgın hastalığın ardından büyük ekonomi savaşlarının başlayacağı hepimizin malumu. Dünya genelinde bir çok sanayi kuruluşu  batarken ülke genelinde de büyük firmalar aynı durumu yaşamakta. Bu süreç zarfında yüzlerce işyeri çalışanlarını işten çıkardı. Büyük sektörlere tanınan  imkanlar ne yazık ki küçük çaplı esnaf ve atölyelere tanınmadı. Çay ocakları, berberler, terzi  internet cafeler ve küçük çaplı bir çok esnaf sıkıntı ve zorlu bir süreçten geçiyor. Dayanabilen esnaf kendi imkanlıya ticaretini sürdürmeye çalışırken, kentin dört bir yanında küçük esnaf çareyi kapatmakta buluyor. Hatta bir çoğu iflas bayrağını çekip kepenkleri indirdi bile..

Güzel bir hafta dileğiyle…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları