08 Kasım 2021 - Pazartesi

ÇEVRE YOLU, ÖLÜM YOLU

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Aslında böyle bir başlık  kullanmayı hiçte düşünmezdim ama kentin bir çok çevre yolunda yaşanan  kazalar sonucu bu başlığı kullanmama zorladı.  Oysa Batman’ın çevre yollarında yaşanan bu kazalar artık kader olmaktan çıkmalı. Daha geçen hafta içerisinde Batman çıkışı Silvan yolu yani (Eski Bölge Devlet Hastanesi’nden ) başlayan ve Sanayi Sitesine kadar uzanan mevkide yaşanan kaza tüm Batmanlıların yüreğini burkmuştu. 22 yaşındaki gencecik bir kadın 2 yavrusunun gözleri önünde feci şekilde yaşamını yitirdi. Oysa bu yolda yaşanacak tehlikelerin boyutlarını 12 Ekim 2021 tarihinde gazetemizin manşetinde tüm çıplaklığıyla gözler önüne sermiştik.

Bunun ötesinde ise geçtiğimiz yıl ve önceki yıllar Siirt çevre yolunda da onlarca ölümlü kazalar yaşanmıştı ve onlarca can bu yolda hayatını kaybetmişti. Ta ki geçtiğimiz yıl bazı bu yolda alınan önlem ve çalışmalar  sonucu kaza sayısını asgariye indirecek seviyeye getirdi. Oysa Batman çevresindeki 3-5 çevre yolu çok astronomik ve büyük paralara mal olacak değil. Siirt çevre yolu ve Gültepe semtindeki üst köprülere yapılacak asansörle vatandaşlar daha güvenli  ve konforlu bir şekilde yolun karşısına geçebilecek.

 

Düşünün 3 katlı bina yüksekliğindeki üst geçit köprülerinde hangi hasta ve yaşlı vatandaş o merdivenleri çıkabilecek? Gençlerin bile çıkmaya üşendiği bu üst geçit köprüler yerine yürüyen merdiven ya da asansör sistemi neden çok görülmekte? Yerine geldiğinde yere-göğe sığdıramadığımız ve Doğu’nun Paris’i olarak adlandırdığımız Batman’a ölüm saçan çevre yollarından kurtulmak çok mu zor. Evet geçtiğimiz hafta yaşanan ve yürek burkan olayda bile 2 kız çocuğu ve bebek arabasıyla yolun karşısına geçmek isteyen bu kadının üst geçitten geçmesi mümkün müydü? Tabi ki  mümkün değildi. Kentin çıkışı olan ve yüzlerce aracın jet hızıyla geçtiği bu yolun ölümlere sahne olacağı hiç mi düşünülmedi. Oysa Gültepe ve Tilmerç semtlerindeki vatandaşların korkulu rüyası haline gelen bu yolda günlük olarak yüzlerce vatandaş karşıdan karşıya geçmektedir. Şehrin büyük nüfusuna sahip ve onlarca okulun bulunduğu bölgedeki yolun orta refüjünü demir parmaklıklar ve farklı bariyerlerle korumak çok mu masraflı bir iş?

İnsan hayatından daha çok ne kıymetli olabilir ki? Yanı başımızdaki komşu il Diyarbakır ve Elazığ’daki çevre yollarında yapılan hizmetler ortada. Onlarca kilometre uzunluğundaki çevre yolları tamamen kontrol altına alınarak kazalardan arındırılmış bir hale getirilirken, 650 bin nüfuslu Batman’da her şey hala amatörce. Kaza öncesi yaşanabilecek tehlikeyi gazetemiz manşetinde taşımamıza rağmen haberi ve tehlikeyi görmezden gelen yetkililere de pes doğrusu.

ŞEHİR TRAFİĞİ FELÇ

Oldum olası Batman’da durum hep aynı. Batman’a ziyaret amaçlı gelen bir lider ve etkinlik amacında yapılan programlar dahilinde şehir trafiği adete çekilmez bir hal alıyor. Batmanlılar bunu yıllardır yaşıyor. Kentin gelişim ve büyümesinde övgü ile bahsediyoruz ama şehir trafiğinin halini de hepimiz görmekteyiz. Kentte bırakın eski yerleşim alanlarını yeni gelişen bölgelerde de  trafik adeta kilitleniyor. Cumhuriyet meydanı, bağlantılı belediye kavşağı olmak üzere; Farabi, Dörtyol, Atatürk Parkı, SSK, Valilik, Batman Park, Buket, Korik ve onlarca kavşakta trafik akışı durma noktasına gelmekte. Bırakın şehir içi trafik akışını, çevre yollardan gelen ve Batman’dan geçen büyüklü-küçüklü araçlar bile bu şehrin trafiğine takılmak zorunda kalıyor. Daha 3-5 yıl öncesinde yapılan alt ve üst geçitler bile bu şehrin trafiğine yetersiz kalmaktadır. Zamanında ihmaller ve kötü yönetimler sonucu dar bir alana sıkıştırılan bu kent hala o günlerin sıkıntısını çekerken yeni yapılan alanlar ve projeler yine eskileri aratmayacak bir durumda. Bu kent artık küçük ve göstermelik yatırımlar istemiyor.

Güzel bir hafta dileğiyle…

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları