07 Ocak 2018 - Pazar

KÜÇÜK ESNAFA YAŞAM HAKKI KALMADI

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 3 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Nüfusu 600 bine dayanan Batman’ da küçük esnaf kelimenin tam anlamıyla bitme noktasına gelmiş bulunmaktadır. Büyük marketlerin mantar gibi çoğaldığı Batman’da küçük esnaf sabahtan akşama kadar siftah bile yapamadan kepenklerini kapatmak zorunda kalmıştır. Özellikle son dönemlerde her sokak arasında bir AVM’nin açılması zaten zorda olan küçük esnafın ekmek kazanmasına bile engel teşkil etmektedir.

Sakın yanlış anlaşılmasın, büyüyen ve de gelişen Batman’da böylesi marka işyerlerinin açılması elbette ki huzurun ve güvenin oluştuğunun bir göstergesidir ama yine de küçük esnafımıza da bir yaşam hakkı tanınmalıdır diye düşünmemek elde değil. Her sokakta 5 ya da 6 alışveriş merkezinin bulunması biraz da abartı değil de nedir? Sözde bu alışveriş merkezleri ucuzluk kampanyaları açmakta ve halkın cazibesini çekmeyi amaçladıkları belirtilse de madalyonun yüzünün hiç de öyle olmadığını bu alışveriş merkezlerine gittiğiniz zaman öyle olmadığını zaten görürsünüz.

Batman’da denetim mekanizmasının hiç ama hiç işlememesi yüzünden de bu alışveriş merkezlerinde raflardaki fiyatların her gün değiştiğine de tanık olmaktayız. Ucuzluk kampanyaları bile doğruyu kesinlikle yansıtmamaktadır. Hal böyle olunca da vatandaş sömürüldüğünün bile farkına varmadan buralardan alışveriş yapmaya devam etmektedir. İşsizliğin had safhada olduğu bir ilde bu denli AVM’lerin açılması son derece düşündürücüdür. Vatandaşı rahatlatacak bir fiyat uygulaması kesinlikle hayata geçirilmemektedir.

Bu AVM’ler bilindiği gibi peşin çalışırlar ve hiç kimsenin kazanmayacağı kadar çok para kazanmaktadırlar. Yıllardır bakkalcılık yaparak yaşamlarını sürdüren bakkal amca da böylelikle kaderine rıza gösterip evine ekmek götüremeden dükkanını kapatmak zorunda kalmaktadır. Tüm bu kadar zor günler yaşayan küçük esnafı sözde kollayan ve koruyanların ağzından en ufak bir itirazın oluşmaması da son derece manidardır. Zaten onlar ne söyleseler söylesinler para etmeyeceğini de biliyorlar da o yüzden konuşma gereğini bile duymamaktadırlar.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları