13 Ağustos 2017 - Pazar

FISATÇILARA GÜN DOĞDU

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Avrupa’da patlayan zehirli yumurta paniği nedeniyle ülkemizdeki yumurta sektörüne gün doğduğunu belirtiyor ulusal basın. Tamam ihracata asla karşı değiliz ama şimdi fırsat bu fırsat denilerek halen kolisi 7- 8 liraya satılan yumurtalar için yarın-öbür gün katlanarak zam yapılması gündeme gelmiştir. Böylesi bir fırsatı değerlendirecek olan yumurta üreticileri gerçek manada ellerini ovuşturmaya başlamış bulunmaktadırlar. Avrupa’ya satacakları yumurtalardan elde edecekleri büyük paralar ile hem büyük kar elde edecek, hem de ülke genelinde son derece ucuzlamış olan yumurta kolilerine de gereken zammı sıralayacaklardır.

İhracata diledikleri zammı yapsınlar buna kesinlikle karşı değiliz ama kendi vatandaşına da böylesi bir yükü sakın ola yükleme gibi bir tutum ve davranışın içine girmemelidirler. Bu ülkenin yumurtasına artacak olan rağbet için elbette ki ülkemiz için bir fırsat olarak değerlendirilebilir ama kendi vatandaşına zam furyasını da kesinlikle düşünmeme gibi bir davranışın içine girip halkımızın takdirini kazanmaları gerekir diye düşünüyorum. Biz ne söylersek söyleyelim, yani imam ne derse desin cemaat bildiğini okuyacak misali yumurta üreticileri sadece para kazanmayı yeğleyecek ve ülkemizdeki yumurtalara da gereken zamlı tarifeyi uygulayacaklardır. Bunu ilerleyen günlerde zaten hep birlikte görecek ve tanık olacağız. Birileri trilyonlar kazanacak diye kendi ülkesindeki vatandaşını yumurta alamayacak duruma getirirse bunun da ülke insanının ne denli değer taşıdığının bir göstergesi olacaktır.

Bu nedenle hükümetim bir an evvel Avrupa’dan talep gelmedin önce fiyat düzenlemesini mutlaka yapmalı ve kendi vatandaşını yumurta alamayacak duruma getirilmemelidir. Avrupa’da meydana gelen zehirli yumurta nedeniyle ülkemize son derece büyük bir talep geleceği muhakkaktır. Bu taleplerin karşılanması için ihracatçılarımızın iştahının kabarmasını ben haklı bir gerekçe olarak görüyorum ama ihracatı yaparken kendi vatandaşını da düşünerek gereken fiyatı düşünmelidir diye düşünüyorum. Unutulmasın ki ülkemizde işsizlik ve fakirlik almış başını gidiyor, en ucuz gıda ürünlerinden biri olan yumurtayı da alamaz duruma düşürürsen vatandaşımızın bir gıdasını da ellerinden almış olacaklardır.

Çünkü yapılacak büyük bir zam fakirimizin bu gıdayı da alamayacak duruma düşürülmesi olacak ki buna da haklarının olmadığını düşünüyorum. Bu yüzden gerek yumurta üreticisi firmalar ve gerekse de hükümetin bu yönde mutlaka vatandaşını da mağdur etmeden bir ücret düzenlemesi yapması gerektiğini vurgulamakta yarar görüyorum.  Ben Avrupa’dan gelecek olan talep karşısında ihracatımızın hareketlilik kazanacağına inanıyorum. Bu da ülkemiz için son derece önem arz etmektedir. Ancak kaş yapalım derken gözünde çıkarılmaması gerektiğini hatırlatmakta yarar görüyorum. Hükümet bu konuda kendi vatandaşını da düşünerek ihraç atık fiyatını değil, ülke fiyatını makul bir seviyede tutulmasına önayak olacağına inanıyorum.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları