06 Aralık 2021 - Pazartesi

BELİRSİZLİK DEVAM EDİYOR

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

İki yılı aşın süreden beri yaşanan ekonomik pandemiden ötürü günlük ve ticari hayattaki belirsizlik sürerken belirsizlikte devam ediyor. Merkez Bankasının son bir haftada milyarlarca dolarlık müdahalesine rağmen dövizin ateşini düşüremedi. Akaryakıt, doğalgaz, elektrik, otomotiv ve gıda ürünleri iki ve üçe katlanırken, emekli, asgari ücretli, memur ve işçiler hükümetin yapacağı ücret zammına umut bağlamış durumda.

Bir çok sektörde çöküşlerin yaşandığı bu belirsiz sürede büyük sanayi kuruluşları rolantide beklerken orta ve küçük ölçekli şirketler ise kapanmayla karşı karşıya gelmiş durumda. Sürecin böyle devam etmesi halinde bir çoğunun kapanmasına kesin gözüyle bakılmakta. Hele hele  ülkemizdeki tarım ve hayvancılığın yanında şehrimizdeki küçük esnafın yaşama şansı yok gibi. Tarım ve hayvancılık işiyle uğraşanların feryadı ise gittikçe büyümekte. 

Tarla icarı, gübre, yakıt, ilaç fiyatları bu şekilde devam ederse  tarım ve hayvancılık yapacak güçlerinin olmadığı yönünde. Sanayi ve gıda sektöründe  ürünlerin tümünün ithal malzemelerle işlendiği günümüzde her şeyin iki ve üçe katlandığı gözlenirken belirsizlik ise sürüyor. Küçük çaplı imalatçılar ham madde teminini bile karşılayamaz hale geldi. Dövizdeki artış ve dalgalanmaların devamıyla bütün piyasalar da alt üst olmaya devam ediyor. Günden güne eriyen yerel esnaf, yüksek kiralar altında nefes alamaz bir hal aldı. Ateşi düşmeyen dolar karşısında esnaf ve üreticinin yanında vatandaşın mutfağındaki yangında günden güne büyümekte. Bu belirsiz sürecin nereye varacağını da kestiremez oldu.

“YEMEYİN, İÇMEYİN, GEÇMEYİN!”

Son günlerde döviz, altın ve akaryakıta gelen zamlar ve ekonomideki büyük kriz vatandaşın daha da sıkıntıya düştüğü bu günlerde AK Partili bazı Milletvekilleri vatandaşla adeta alay eder gibi ifadeler kullanmakta. Bir süre önce milletin cep telefonu sayısı ve her evin önünde iki araba bulunduğuna dikkat çekerek, sıkıntı değil bolluğun olduğunu ima eden vekiller resmen vatandaşla dalga geçmeye devam ediyor!

Akaryakıta gelecek zamdan dolayı petrol istasyonlarına araçların kuyruğa girmesini zamdan dolayı değil de araç bolluğuna bağlayan ve adeta insanların aklıyla alay eden AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydın'ın açıklaması olumsuzluk tuzu oludu. AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ'da mutfaktaki yangın ile altın gibi öğütlerde bulunmayı ihmal etmedi. Çarşı-pazardaki fiyat artışına çözüm bulan Demirbağ, ''Normal şartlarda ayda iki kilo et yerine yarım kilo et yeriz. Domates iki kilo yerine iki adet alırız, kış günü turfanda sebzeleri kullanmak zaten sağlığa çok faydalı değil. Biber alırız, 3 tane alırız bir kilo alacağımıza… Bunlara bu fırsatçılara fırsat vermeyelim” diyor. Başka bir vekil ise, “Yaptığımız yolların güzelliğine bakın, bu yollarda geçemiyorsanız yolu izlemekle yetinin” derken, kendilerinin sırça köşkerde hangi araçlara bindiğini, hangi yemekleri yediğini dünya alem bilmekte.

Tabii vekillerimiz çok haklı. Pazarda çürümüş sebzeleri toplayan ve fırınlardan bayat ekmek alan vatandaşları görmezler ki. Sıcacık koltuklarda öğüt vermek işin en kolay tarafı. Anlaşılan bazı vekiller de vatandaşın aklıyla resmen dalga geçiyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları