27 Mayıs 2020 - Çarşamba

‘Nerede o eski bayramlar’ ve ‘Robin Hoodlar’

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Garip bir bayramı geride bıraktık. Dünyayı etkisi altına alan pandemi, İslam coğrafyasının da gelenek ve göreneklerini etkiledi. Atalarımızın yüzyıllardır sürdürdükleri geleneği elimizden geldikçe coşkuyla ve sevgiyle sürdürmekteydik. En manevi günlerimiz olan dini bayramlarımızı ömrümüz yettikçe değer katarak yaşatacağız.

Çocukken, büyüklerimizin peşinden gidip bayram namazını camide kıldıktan sonra anne, baba ve büyüklerimizin yer aldığı bayram sofrasındaki birliktelik, sevinç ve huzur tarifi imkansız duyguları içermekteydi. Bir anlamda bu duygularla da büyüdüğümüzü söyleyebilirim. Kabristan ziyaretlerinin ardından büyüklerimizin elini öper, sokaklara dökülürdük.

Aradan yıllar geçti, bu manevi günlerin büyük heyecanını yaşamak çocuklarımıza, paylaşımcı olmak ise büyüklere kaldı. Her ne kadar bizlerin ve yeni neslin etkisiyle geçmişe kıyasla sönük bayramlar yaşasak da. Hiçbirimizin tahmin edemediği bir şeyle karşılaştık. Çekirdek ailenin bile bir araya gelmediği, akrabaların telefonla bayramlaştığı, çocukların sokaklara dökülmediği, yer sofralarının kurulmadığı, ölülerimizin mezarda yollarımızı gözlediği ve zillerin sessizliğe büründüğü bir bayram. O kadar sık ‘Nerede o eski bayramlar…’ dedik ki önceki bayramları arar olduk.  

Yaklaşık 2,5 aydan bu yana dünya genelinde ölümlere yol açan corona virüs, bizleri yeni bir çağa hazırlıyor gibi. Eskiye dair ne varsa ya şekil değiştirecek ya da yok olacak. Örneğin, bir anlamda samimiyetimizin en büyük göstergelerinden olan selamlaşma, sarılma ve tokalaşma birçok insanın tercih etmeyeceği eylemler olacak. İş ve ziyaret ortamları mesafelerle sınırlı olacak. Satın alacağımız eşyalara uzun uzun dokunmak da pek mümkün görünmüyor.

Normalleşme sürecine girdiğimiz şu günlerde en büyük gerçek artık her şeyin eskisi gibi olmayacağıdır. Aylardır süren kısıtlamalarla başarılı bir grafik çizen ülkemizde her şey normalleşmeye doğru giderken bunu Batman için söylemek pek mümkün görünmüyor. Ne yazık ki Batman’da kurallara yeteri kadar uyulmadığına hepimiz şahitlik ediyoruz. Lütfen kendimiz, sevdiklerimiz, kentimiz ve yurdumuz için maske ve dezenfektan kullanalım ve mesafeye dikkat edelim.

BATI CEPHESİNDE ROBİN HOOD!

Geçtiğimiz yıldan bu yana dikkat çeken bir haber televizyon ekranlarında sık sık yayınlanıyor ve bu gizemli hayırsever dillerden düşmüyor. İstanbul’da Hasköy, Şahintepesi ve Mimar Sinan mahallelerinde gecekondularda oturan dar gelirli ailelere, içerisinde belli bir miktar para bulunan zarfları dağıtan yardımsever için ‘Robin Hood’  benzetmesi yapılmıştı.  Kimliğini gizleyen ve çoğu zaman çalışanları aracılığıyla yardımları dağıtan gizemli kişi, hız kesmeden yardım etmeye devam etti. Bu hayırsever, İstanbul çevresindeki varoşlarda yaşayan semtlerde bakkal borçlarını kapattığı gibi Trabzon ve Kocaeli’de de yardım yaparken, bir elin verdiğini diğer el görmesin şiarıyla hareket ederek, kendisini gizledi.

 

BATMAN’IN ROBİN HOODLARI!

Ramazan ayının son günlerinde yerel basının manşetlerinde ve sosyal medyada reklam kolileri boy gösterdi. Birçok STK ve yardımsever iş insanları, sipariş üzeri hazırladıkları yardım kolileri ve yardım kolileri üzerinde yer alan etiket, logo ve yazılar hayli ilgi çekiciydi! Birçok iş insanı ve STK’lar gittikleri varoş semtlerde gariban ailelere yardım ederken boy boy hatıra fotoğrafı çekmeyi de ihmal etmediler.

Ayıp olmasa, bu resimleri afiş haline getirip billboardlara asacaklar. Buna benzer rencide edici hareketler 90’lı yıllarda da yapılmıştı. Yaptıkları yardımları kameraya çekip gazetelere servis eden sözde hayırseverlerin 21. yüzyılda muhtaçlara yaptıkları sözde yardımlar karşısında çok fazla söze gerek yok, durup düşünmeye ihtiyacımız var. Memleketin son günlerinde genel portreye bakınca, ülkenin iki yakasındaki Robin Hoodlar arasındaki farka bakınca bir şeylerin buralarda yanlış gittiğini görüyorum.

Sağlıklı günler dilerim.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları