09 Eylül 2018 - Pazar

İCRAATLAR LAFTA KALMAMALI

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 6 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Kentimizdeki olumlu ve olumsuz gelişmeleri zaman zaman yazar dururuz. Her Batmanlı gibi bölgemiz ve ilimiz için yatırım-istihdam isteriz. Bu da en doğal hakkımız. İnsanlar artık kahvehane köşelerinde değil de üretim tezgahlarının başında olmalı. Bazı gelişmelere sevinip bu sevincimizi de siz okurlarımızla paylaşmaktan keyif alırız ama bazen de çevremizdeki illere baktığımızda ufak sevinçlerimiz maalesef kursağımızda kalır…

1951’li yıllarda petrolün bulunmasıyla köy bile olmayan Batman 90’lı yıllarda  il statüsüne kavuştu. İlçeyken bile petrol ile anılan bu kent hep petrol ile anıldı. Ne yazık ki Türkiye Petrolleri özelleşince Batman hep kan kaybetti ve hiçbir alanla anılmadı. Oysa Batman’a bağlı bir turizm hazinesi var ki geçmişi tam 15 bin yıla dayanıyor, resmen medeniyetin başkenti.  Batman’ın ilçelerinden Hasankeyf hangi uygarlığa ev sahipliği yapmamış ki? Şimdi antik kent Hasankeyf’in içler acısı hali beton yığınları arasında can çekişirken, Dicle’nin gözyaşlarını gören yok…

PROJELER KENTİ

Geçtiğimiz hafta bazı Valiliklerin sitelerine göz attığımda Tuncel’inin projeleri dikkatimi çekmişti. Bunları sizinle paylaşmak istedik. Tunceli  Valiliği  sayfasındaki mesaj birçok yaygın medya sitesinde de haber yapıldı. Mesaja dokunmadan sizlerle paylaşalım; “Vatandaş odaklı projeler bir bir hayata geçirilirken, kentin en önemli sorunu olan istihdam, Vali/Belediye Başkan V. Tuncay Sonel tarafından öncelikli sorun olarak belirlendi. Sonrasında Tunceli’de 3 tekstil fabrikası kuruldu. 4. tekstil fabrikasının ise temeli atıldı. Üretim başlayınca 5 ay içerisinde ihracat seviyesine de gelindi. Yapımı tamamlanan Çağrı Merkezinde de en az 960 vatandaşımız istihdam edilecek. Bu çalışmalar sonrasında Tunceli, istihdamda 81 il arasında sonuncu durumdayken, 4. sıraya yükseldi. Tunceli, son bir yıl içerisinde büyük bir değişim yaşayarak huzur ve turizm şehri oldu. Kavuştuğu huzurla turizmde atağa geçen Tunceli, rotalarını Doğu’ya çeviren turistlerin gözdesi oldu.  Bu kapsamda, son 8 ay içerisinde Tunceli’ye gelen turist sayısı geçmiş yıllara göre 3 kat arttı. Örneğin, ilimizdeki bir seyahat acentesinden alınan verilere göre 2017 yılında Tunceli’ye gelmek için uçak bileti alan vatandaşlarımızın sayısı 29 bin iken 2018’in ilk 8 ayında bu sayının 66 bin 500 olduğu görülüyor. Bu yoğunlukla birlikte bir yıl önce otellerdeki doluluk oranı yüzde 15 iken, şimdi yüzde 95’lere ulaştı. 2017’de şehre giren araç sayısı 797 bin iken 2018’in ilk 8 ayında bu sayı 1 milyon 300 bini geçti.  Su sporları alanında önemli bir potansiyele sahip Tunceli'de, 2017 yılında 20 ile 25 botla yaklaşık 200 kişi rafting yaptı. 2018 yılında ise sadece Haziran ve Ağustos ayları içerisinde 1600 kişi rafting yaptı. Yöre insanımız, otelcilerden fırıncılara kadar özellikle esnaflarımız bu durumdan oldukça memnun. İldeki yoğunluk böyle olunca fırıncılar da ekmek yetiştiremez oldu. Munzur Üniversitesi’ne tercih oranı ise katlandı. Örneğin; Munzur Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü bu yıl özel yetenek sınavıyla bünyesine 30 öğrenci alacak. Geçen yıl bu bölüme başvuru sayısı 47 iken bu yıl 187 kişinin başvurduğu görüldü. Önceki yıllarda akşamları sakin olan şehir şimdi gece geç vakitlere kadar kalabalık ve vatandaşlar huzur içinde. 14 aydır Valilik ve Belediye Başkanlığı görevini yürüten Vali/Belediye Başkan V. Tuncay Sonel; ‘Tunceli'de yıllardır konuşulan fakat bir türlü hayata geçirilemeyen projeler bir yıl gibi bir sürede bitirildi. Projelerin yanı sıra terörle mücadelede de önemli gelişmeler yaşandı. Terörle mücadeledeki başarılar sonucu vatandaşlarımız artık ilçelerine, köylerine daha güvenli gidebiliyor . Huzur gelince doğal güzellikleri ile anılan şehrimize gelenler de çoğaldı. Tunceli artık huzur ve turizm şehri olarak anılmaya başladı. Yaptığımız işlerde bize büyük destek veren başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Bakanlarımıza da yöre halkımız adına şükranlarımızı sunuyoruz" diye konuştu.

Evet, yanı başımızda Hasankeyf diye bir tarih varken, hazinesi varken, sesimizi duyuramıyorsak sanayi, eğitim ve turizm kenti olamıyorsak yatırımdan da söz etmek yersiz ANIZ  BELASI

Günlerdir yazıp-çiziyoruz, anız  sezonudur diye. Ama yetkililerden bir açıklama dahi yok… Vatandaş kapı ve penceresini açamazken, Batman–Bismil karayolundaki kazalarda maddi  ve ölümlü kazalar yaşanırken, çaresizlik insanları  karamsarlığa itiyor. 2016 yılında yaşanan zincirleme kazada onlarca yaralanma ve ölüm yaşanmıştı. Bu olay Batman Milletvekilinin gözleri önünde cereyan etmesine rağmen anız yangınları için ne çaba harcandı? Geçtiğimiz Cumartesi günü yine aynı mevki ve aynı yerde yine kaza, sonuç yine onlarca yaralı…

Batman ve Diyarbakır Valilikleri, Milletvekilleri ile STK’lar bu anız sorunu ile neden ilgilenmezler? Oysa bu merciler isterlerse bu yangına dur diyebilirler…

Kazasız ve sorunsuz günler dileğiyle…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları