15 Ağustos 2021 - Pazar

ÖLÜM YOLU

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

        Yıllar önce Türkiye'nin 9’ncu Cumhurbaşkanı rahmetli Turgut Özal döneminde gerçekleşen ve ulaşıma açılan Batman-Diyarbakır arasındaki 90 kilometrelik karayolu bitirilemiyor. Bir çok mesafeyi kısaltıp ülke ekonomisine katkı sağlayan 90 kilometrelik karayolunda bitmeyen çalışmalar nedeniyle onlarca can kaybedilirken, yol bir türlü istenilen seviyeye gelemedi ne yazık ki! Bir yandan bitirilemeyen yol, diğer yandan ise kaybedilen canlar.

        Batman-Diyarbakır arasındaki 90 kilometrelik karayolu 20 yılı aşkındır bitirilemiyor. 90'lı yıllarda Diyarbakır iline kavuşabilmek için tek yol Silvan karayolu iken dönemin efsanevi Cumhurbaşkanı rahmetli Turgut Özal projeleriyle hayat bulan Türkiye'de yüzlerce proje güzel günler görmeye başladı. Ülkenin bir çok köşesi farklı yatırımlarla buluştu. Nihayetinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi de o yıllar en altın çağını yaşamıştı.

ALLAH'A EMANET YOL

        Kendi değimiyle Türkiye'ye çağ atlatan ve ülkenin önünü açan rahmetli Özal’a bir kez daha rahmet dilerken asıl konumuza dönmek istiyorum. Hepimizin malumu 20 yılı aşkın Diyarbakır-Batman karayolunda yılın 12 ayı yol çalışmaları devam etmekte. Zaman zaman şerit değiştirmeler, yol yükseltmeleri, asfalt serimi adeta bitmeyen aşklar haline gelirken bu yoldaki çalışmalar sırasında gerekli işaret ve önlemlerin yetersizliği sonucu onlarca insan yaşanan kazalar sonucu hayatlarını kaybettiler. Diyarbakır'dan başlayan bu karayolu Batman, Siirt, Mardin, Şırnak, Bitlis, Van Muş gibi bir çok vilayet ve yüzlerce ilçenin bağlantısını sağlarken, gelin görün ki bu karayolu güzergahında gece yolculuk yapmanın ne kadar zor olduğuna siz de şahit olacaksınız.

        Evet, daha geçtiğimiz günlerde yol çalışmalarının sürdürüldüğü bu noktada yol çalışmaları ve trafik işaretleri ile uyarıcı önlemlerin yetersizliğinden yaşanan kazada iki bayan hayatını kaybetmişti. Yıllardır çalışmaları süren 90 kilometrelik bu mesafede bir de gece yolculuk yapanların vay haline! Batı illerindeki bir karayolu adeta otoban yollara dönüşürken bölgemiz kara yollarında gece yolculuk yapmak her babayiğidin harcı olmamalı?

        Batının herhangi bir ilinden Diyarbakır'a gelen tüm yolları rahatlıkla aşabilirsiniz ama sonrası! Diyarbakır'dan sonra Batman, Mardin, Siirt veya bölgenin herhangi bir iline gece yolculuk yapacaksanız bunu çok iyi düşünmelisiniz ve de çok çok dikkatli olmak zorundasınız. Bölgenin herhangi bir il ve ilçesine gittiğinizde o yolun nereye gittiğini bilememektesiniz. Adeta gözü kapalı bir şekilde yol yaptığınızın farkında olmanız lazım. Çünkü yolda hiçbir işaret YOK! Sadece yolun ortasındaki beyaz işaretler dışında hiçbir işarete rastlamanız mümkün değil.

        Bölgede bitmeyen bir trafik hareketliliğini hiçe sayan ve gerekli çalışmaları sağlamayan bölgenin Karayolu yetkilileri bu kadar kaza ve şikayete neden kulak vermiyorlar. Yazıktır, günahtır. Buralarda yaşayan ve yolculuk yapanlar canı pahasına yola çıkıyor. Batman'dan Diyarbakır'a uzanan 90 kilometrelik yol onlarca tuzaklarla dolu. İlgililerin yolun halini görebilmeleri için 1 saatlik yol yapmaları gerek. Yıllar yılı çalışmaların devam ettiği ve bitmeyen bu yoldaki en büyük eksiklik olan trafik işaretlerinin olmayışının daha çok ocakların sönmesine neden olacağı gün ışığı gibi ortada.

        Güzel bir hafta dileğiyle.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları