06 Ekim 2019 - Pazar

ZAMLARA DEVAM

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Son bir yılda zam yağmurları dur durak bilmeden devam ediyor. Elektrik fiyatlarına 1 Ekim'den geçerli olmak üzere yüzde 14.90 zam yapılmasının ardından sosyal medyada, iş dünyası ve bazı STK'ların tepkileri dikkate alınmadı. Son bir yılda elektriğe % 60, doğalgaza % 52, akaryakıta % 30, gıdaya %50, beyaz ete % 40, süte % 50 zam gelirken ekonomi tablosu hala toz pembe gösteriliyor.

Ülke genelinde yaşanan ekonomik krizi görmezden gelmek mantık işi değil. Genelde bir çok sanayi devlerinin bitişi gün ışığı gibi aşikar. Üretim ve istihdama darbe olan girdi fiyatları büyük, orta ve küçük ölçekli esnafın bitişine neden olmakta. Batman'da imalat ve ticaret yapanların durumu daha da vahim!..  Organize Sanayi Bölgesi’nde tekstil  atölyelerinde 20 bine yakın tekstil işçisi istihdam edilmiş durumda, bunun dışında istihdama yönelik projelere rastlamak zor. Kent merkezinde AVM. zincir mağaza şubeleri ile lüks cafelerin dışında açılan işyeri yok. Aksine kent merkezinde artık bir çok esnaf ve işletmeci kepenklerine kilit  vurmak zorunda kalıyor. Nedeni ise yüksek kiralar, elektrik ve girdi fiyatları.

Konu ile ilgili olarak geçtiğimiz hafta  iş dünyası ile bazı STK'ların tepkisi vardı. ASKON Batman Şube Başkanı M. Selman Nasıroğlu, elektrik ve doğalgaz fiyatlarına yapılan zamlara tepki gösterdi. Nasıroğlu,  vatandaş ve üreticinin yükünün her geçen gün daha da ağırlaştığını belirterek, “Hükümetin enflasyonla  mücadele noktasındaki gayreti göz önündeyken, yapılan zamlar  özellikle bölgede büyük sıkıntılarla üretim yapan  firmaların umudunu da kırmaktadır. Elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar tüm ürünlere zam demektir. Ülkenin kalkınmasına katkı sunan ve bölgemizdeki işsizliğin önüne geçmek için zor şartlar altında üretim yapan sanayicilerin artık bu zamlara dayanacak güçleri kalmadı. Yapılan zamlar doğrudan tüketiciye yansıyor” dedi.

Batman Düşünce ve İnanç  Platformu da,  son iki yılda yapılan zamları sert bir şekilde eleştirdi.  Dönem Sözcüsü Ramazan Çelikal, yapılan zamlarla halkın nefes alamayacak duruma geldiğini, “Hükümetin de kabul ettiği üzere ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkmak için ilk çare maalesef zamlarla yükü vatandaşın sırtına bindirmek bir gelenek olmuş durumda.  Platform bileşenleri olarak acil talebimiz son zamanlarda gerçekleştirilen bu zam furyasına son verilerek halkın rahat bir nefes almasıdır” şeklinde tepkilerini dile getirdi.  Batman'daki  iş dünyası ve STK’ların yanı sıra ülke genelindeki sosyal medyadaki zam tepkileri dikkate alınmadı.

Halk zamlarla inim inim inlerken,  Batman varoşlarındaki okullara terlikle okula giden onlarca öğrenci varken, bazı çirokvanlar da  (hikayeciler) egolarını tatmin etmek için Batman'daki gazetecilere, kes-yapıştır sistemiyle gazetecilik dersi vermeye çalışıyor. Bir çok sorunu olan bu kentin hangi bir sorununu çözdünüz? İlla ki ‘biz bunu yaptık’ diyorsanız tüm sorunlar ortada.

Alın size İluh deresi, alın size imar durumu, alın size uçak sefer sayısı, alın size işsizlik ve istihdam rakamları, alın size varoşlardaki yoksulluk …

Her konuda uzman ve her şeyi 'BEN' yaptım sevdasından vazgeçin. Siz siz olun branşınız olmayan konularda da bilgiçlik taslamayın.

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları