26 Şubat 2023 - Pazar

DEPREM VE BATMAN

DEPREM VE BATMAN

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Kahramanmaraş merkez üssü olan asrın felaketinde 6 Şubat'ta ard arda yaşanan depremlerle 11 il büyük yıkımlar yaşarken ülkenin dört bir yanında da acılar hala taptaze. Yüz yılın felaketi olan bu yıkımı 2000 yıldır hiç bir coğrafya yaşamamıştı ve hiç kimse buna benzer bir yıkıma şahitlik etmemişti. Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay illerini haritadan silercesine etkili olan bu sarsıntı yanı başımızdaki illeri bile derinden vurdu. Uzmanların ve bilim insanlarının her ne kadar Batman'ın fay hattında olmadığı açıklamaları bir yana, yaşanan depremin yarısını bile hissetmeyen-yaşamayan Batman'ın haline bir bakın! Depremden sonra hasar tespit çalışmalarıyla 140 civarında hasarlı binanın bulunduğu Batman'da bir o kadar binanın da tespit edilmediğinin kanısında olduğumu belirtmek istiyorum.

Biz Batman olarak deprem bölgesine 500-600 kilometre uzak olduğumuza rağmen bunca hasarlı bina! Yanı başımızda 90 kilometre ötedeki komşu kent Diyarbakır. Yüz yıllara meydan okuyan ve onlarca medeniyete beşiklik eden kadim kent Diyarbakır kaya zemini sağlam alt yapısı ve güçlü yapılarına rağmen 500'e yakın can kaybıyla sarsıldı. Hemen yanı başımızda komşu kentin bu sarsılmasını Batman yaşanmış olsa sonuçlarını düşünmek bile istemez kimse. Neden derseniz! Tamamen batak olan ve su birikintilerinin merkezi konumundaki kentimizin zemininde bir çakıl taşına bile rastlamak mümkün değil.

Batman merkez ve yeni imara açılan bir çok alanda 3 ila 10 metrede suya ulaşmak mümkün (Emekli TOKİ) bölgesi hariç. Tamamen ova ve dere yatağı olan kent merkezinin yerleşik alanı baştan aşağı yanlış. Şehrin kurulması Batıraman dağlarının etekleri iken tam da tarım ovası sayılacak alana şehir kurulmuş. Önceki yıllarda yaşanan sel felaketinde bile Batman onlarca can kaybı yaşamışken! Yaşananları hemen unutan yöneticiler aylar önce bir çok alana 10'larca kat izni verdi. Bu bölgelerin ismini açıklamak istemiyorum ama benim gibi bir çok Batmanlı bu alanları bilir. Elmedina ile küçük bir yerleşim yeri olan ve sularla yok olan bu yerleşim alanına yeniden Batman'ın kurulmasının ne kadar yanlış olduğu bilinmez mi? Kısacası bu kentin depreme dayanıklı bir zemininin olmadığı halde yüksek katlı binaların inşa edilmesine izin vermek akıllara durgunluk verecek bir durum olduğunu belirtmek istiyorum.

TEMMENİMİZ BİTİRİLMESİ!

Ülkemiz genelinde yüzlerce hastane yapılmasına rağmen ne yazık ki vatandaşlar tüm bölgelerde randevu bulmakta güçlükler çekmekte. Bunun da nedeni doktor veya personel eksikliğinden mi bilinmez ama bu da en büyük gerçek. Nüfusu 650 bine dayanan ve sağlık alanında sıkıntı yaşayan Batman'da yapılması düşünülen yeni hastanenin temeli hafta sonu atıldı nihayet.

7 Yıldır gündemde olan, 3 defa ihalesi yapılan ve ardından tam 3 defa ihalesi iptal edilen 500 yataklı hastanenin temeli nihayet atıldı. Petrolkent mahallesi Yeni Şehir Stadı bitişiğinde 112 dönümlük alanda yapılması kararlaştırılan yeni hastane 19 ameliyathane, 124 yoğun bakım yatağı, 182 poliklinik ve 500 yatak kapasiteye sahip olacak. Batman merkez başta olmak üzere bölge il ve ilçelere sağlık hizmeti sunan kentimizde yaşanan sıkıntıları rahatlatacak yeni hastanenin bir an önce bitirilmesi dileğimizdir.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları