05 Temmuz 2020 - Pazar

KENT ORMANININ HALİ!

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Bir şehri şehir kılan en büyük özelliklerden biri de o kentteki  yeşil alanlardır. Batman'da yıllar önce  Hüseyin Kalkan’ın Belediye Başkanlığı  döneminde kentin  akciğeri sayılacak bir yeşil alan inşa edilmişti. Yeni  seçilen yönetimler ister aynı partinin ideolojisinde olsun veya olmasın bir önceki yönetimin yaptıklarını pekte benimsemez ve hizmetlerine, projelerine  ilgisiz kalır. Bu sıkıntılar Yaşar Kemal Ormanında çok yaşandı. Hüseyin Kalkan'dan sonra gelen tüm yönetimler uzun aradan sonra göstermelik çalışmalar yürüttüyseler bile buraya ciddi anlamda hizmet sunmayarak resmen ilgisiz kaldılar.

Batman ilçe statüsündeyken  bile yeşilden mahrum bir şehir konumundaydı. Batman’da Atatürk Parkı ve Yaşam Park dışında vatandaşların nefes alacağı  alanlar çok kısıtlı. Mevcut alanlara ne vatandaş, ne de ilgililerin pekte sahip çıktığını söyleyemeyiz. Son birkaç yıldır ard arda açılan yeşil alanlar maalesef ilgisizlikten  perişan haldeler.  Açılışları yapılan yeşil alanlarda hizmetler sürekliliğini korumadığı sürece yok olmayla karşı karşıya kalmakta. Bunun en bariz örneği Yaşar Kemal Kent Ormanı asıl konu başlığımız da budur.

HDP'li  Dr. Mehmet Demir ve Songül Korkmaz'ın Başkanlığı döneminde yeniden genişletilen  bu alana yetersiz de olsa çalışmalara start verilmişti. Kısmen açılan ara yollar farklı ağaç dikimleri ile doğal çimlerin serilmesi ağır aksak yürütülürken yönetimin değişimiyle yeniden duraklama başladı. Gündüz saatlerinde bağımlıların adeta mekanı haline gelen bu alanda geceleri zifiri karanlıktan ötürü cinayet bile işlense kimsenin ruhu bile duymayacak.

Kocaman ormanda ışıklandırmadan yoksun kent merkezindeki bu ürkütücü alan vatandaşların korkulu rüyası haline geldi. Kentin en yoğun nüfusuna sahip Belde, Çamlıtepe ve  okullar bölgesindeki bu alana yeniden el atılmalı. Yüzlerce büyük ağacın bulunduğu ve alt yapısının mevcut olduğu yaşar Kemal Kent Ormanından geçen DSİ sulama kanalı bölgeye ayrı bir güzellik katmışken bu değere sahip çıkmak gerekmez mi?  Çamlıtepe ile Belde mahallesine bitişik ve yeni imar alanı olacak Körük mahallesindeki vatandaşlara oksijen olacak bu alan kente en büyük kazanım olacak.

BU AĞAÇLARA YAZIK

Batman’ın kent merkezinde en büyük önem ve hizmetin verildiği tek adresin 'Turgut Özal Bulvarı'nın olduğu hepimizin malumu. Diyebilirsiniz ki burası kentin merkezi ve kimliği konumunda ama Batman'ın sadece buradan ibaret olmadığını söylemek istiyorum. Bu alanda 7/24  hizmet sunulurken bir çok alanda hizmetiler ağır aksak sürmekte… Bu yıl özellikle bir çok semtte sivrisineklerle mücadelenin yetersizliği herkesin ortak düşüncesi. Bu şikayetler hala gündemde.

Turgut Özal Bulvarındaki yeşil alan ve orta refüjlerdeki çiçek sunumları kesintisiz devam ederken, yine merkezdeki bir çok  kavşakta bu hizmetler yok ne yazık ki. Bunları bir yana bırakıp Güneyket Çevre Yolundaki  orta refüjdeki onlarca ağaç bakımsızlıktan kuruyup kırılmakta. Ağaçların aylarca susuz kalması bu ağaçların da sonu olmaktadır. Uzun zamandan sonra hareketlenen Batman-Mardin-Siirt ve Diyarbakır Güney Çevre  Yolu olan bu alan Batman il sınırları içerisinde. Batman-Hasankeyf  yeni ek sanayi kavşağında başlayan ve Bismil yoluna bağlanan bu yola Karayolları’nın ilgisizliği ne zamana kadar sürecek? Vatandaşlar, yetkililerin Karayolları’nın bir an önce uyarılmasını istiyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları