13 Eylül 2020 - Pazar

DEĞİŞMEYEN GÜNDEM KORONVİRÜS

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Tedbirlerin sıkı alındığı Mart ve Mayıs aylarında süreci çok iyi geçiren Batman, vaka sayısı en az olan illerin başında yer alıyordu. Virüsün yayıldığı ilk zamanlarda kendini korumayı başaran Batman, adeta rehavete kapıldı. Şehir dışından gelen misafirler ve Kurban Bayramını tatile çeviren vatandaşlar vakaların artışına neden oldu. Hatta durum öyle bir hal aldı ki bir süre öncesine kadar kent merkezi ve tüm ilçelerimizde karantinalı adreslerin sayısında büyük artışlar yaşandı. Geçtiğimiz hafta içerisinde ülke genelindeki sıkı tedbirler Batman'da da uygulandı. Vatandaşların alınan tedbirlere uyum göstermesiyle iyi sonuçlar alındı. Batman Valisi Hulusi Şahin'in vaka sayılarındaki büyük düşüşe dikkat çeken açıklaması kentte sevinçle karşılandı.

2019 Aralık ayında Çin'den dünyaya dalga dalga yayılan Covid-19, büyük tahribatlara neden olmaya devam ediyor. Dünya gündeminden bir türlü düşmeyen Covid-19’un özellikle ekonomik tahribatı gün geçtikçe daha da büyüyor. Ülkemizdeki ve bölgemizdeki durum ise içinden çıkılmayacak bir hal almaya yakın. Özellikle, bölgemizdeki işsizlik bu toprakları çoraklaştırıyor.  Döviz ve altın fiyatlarındaki yükseliş devam ederken, küçük sanayici ve imalatçılar da çıkış yolları arıyor. Maliyetini tüketiciye bindirmeye kalksalar o maliyeti karşılayacak tüketici yok karşılarında. Sonuç olarak, bir zamanlar Batman kent merkezinde kiralık işyeri bulunamazken, kapanan onlarca işyerinin camlarında ''devren satılık ve kiralık'' dövizleri asılı.

Pandemi döneminde, panikleyen ve duraksayan piyasaya devlet el atmıştı ve esnaflara kredi verilmişti. Bankalara akın eden esnafın bazıları krediden faydalandı, bazıları da eften püften gerekçelerle faydalanamadı. Kredi alan birçok esnafın ödeme zamanı geldi çattı bile. Durgunluğun dinmediği bu piyasada aylardır iş yapamayan esnaflar kredisini nasıl ödeyecek? Bunun yanı sıra elektrik, SGK, vergi ve işçi ücreti gibi onlarca gider kalemini karşılamakta binbir zorluk çeken esnafın bu kredileri ödemesi oldukça güç. Esnafın tek çıkış yolu kepenkleri indirmek. 

Kısacası, değişmeyen tek gündemimiz olan koronavirüs, hayatımızın hemen hemen her noktasına etki etmeye ve değiştirmeye devam ediyor.

DAHA SIKI TEDBİRLER ŞART

Zaman zaman kentimizde yaşanan bazı manzaralar karşısında tepkimizi dillendirdik.  Kalabalık ortamlarda maske takılmamasını, çarşı-pazarda insanların kurallardan uzak oluşunu hem haberleştirmiştik, hem de köşemde önemle belirtmiştim. Öte yandan, ülke genelinde yaşananlara bakarken Batman'ın daha akıllı ve temkinli davrandığına şahit oldum. Ankara AŞTİ otogarını görünce gözlerime inanamadım.

Bu duyarsızlık ve kuralsızlıkla koronavirüsün hayatımızdan çıkmayacağı aşikar. Asker uğurlamaları, 1500 kişilik yemekli düğünler, eğlenceler devam ettiği sürece dönüp dolaşıp kararan tabloyu konuşmaya devam edeceğiz.

Ülke genelinde alınan sıkı tedbirlerle birlikte halkın koronavirüsü hafife aldığını da görmüş olduk. Evde karantinada olması gereken gırla vatandaşın evde olmaması hangi kelimelerle açıklanabilir ki? Kendisini ve ailesini düşünmeyen bu insanlar, tanımadığı ve hakkının olmadığı insanların hayatına etki edebiliyor. Ne yazık!

Koronavirüsün sarsıcı etkisinden kurtulmamız için daha sıkı tedbirlerin alınması gerekiyor.

Sağlıcakla kalın.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları