15 Mayıs 2022 - Pazar

BATMAN VE RAYBÜS

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

1951'li yıllarda ilçe statüsüne kavuşan Batman, günden güne gelişimiyle bölgedeki illerin il statüsü ve konumlarına rağmen canlılığını korudu ve bir çok sektörde bölgedeki il'in iş dünyasında adından başarıyla söz ettiren bir ilçeydi. 1990 yılında dönemin Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ın Şırnak ve Batman'a il statüsü vermesiyle Batman Türkiye'nin de 72. ili oldu. Petrolden doğan şehir Batman,  petrol alanındaki istihdamıyla bağrında binlerce kişiye aş ve iş oldu. Batman petrol sektörünün yanında inşaat ve pazarlamada da daima söz sahibi bir kent konumunda.  Gelişim ve girişimci bir ruha sahip Batman ne yazık ki son yıllarda yatırım ve istihdamdan uzak bir mesafede kaldı. Yaşanan pandemi öncesinden başlayan ekonomik kriz kentin ekonomisini daha da sıkıntıya bıraktı. 1990 yılında il statüsüne kavuşan Batman bugün 32. yılında. 600 bin nüfuslu Batman bir çok alanda gelişim gösterirken bir çok alanda da yatırımların gerisinde kalmakta.

Batman il olmadan yaptırılan tren garı ve peron adeta bir müzeyi andırırken, çağın  gereksinimlerinden olan ulaşım Batman'da istenilen düzeye ulaşamadı ne yazık ki.  Neredeyse 70-80 yıl önce yaptırılan gar uzun ve yorgun yıllara rağmen zamana adeta meydan okurken, kentin tek tren garına bağlantı sağlayan  peronun adeta 'Soma' maden ocaklarını aratmayacak bir yapı konumuna geldiğini belirtmek isterim.

Yağışlı havalarda tavanından tamamen suların fışkırdığı bu peron Batman'a ne kadar yakışıyor! Vatandaşların geçmeye bile cesaret edemediği, TPAO ve  kentin diğer yakasını bir birine bağlayan bu geçitte günde yüzlerce vatandaşın geçtiği hepimizin malumu. Yıllar önce inşa edilen bakım ve ilgisizlikten dolayı çöplüğü andıran Devlet Demir Yolları’na ait  peronun hali 600 bin nüfuslu Petrol Kentine yakışıyor mu? Yıllardır yağmur sularının sızması bu perona çökme tehlikesi yaşatırken, ilgililerin sessiz kalışına anlam vermek ayrı bir tartışma konusu. Kısacası bu görüntüler insanlara pes dedirtecek düzeyde.

ŞAHŞAHLI TÖREN!

Batman basında  bazı gazetelerin  aylarca hatta yıllarca Batman'a hızlı tren ve bölgesel raybüs treninin Batman-Diyarbakır arasında hizmet sunulması için konuyu günlerce manşetlerine taşıyarak gündemde tuttu. Uzun bir süreden bu yana artık Diyarbakır ve Batman arası seferlerin başlayacağı duyurusu yapıldı. Diyarbakır ve Batman arasında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nca Batman-Diyarbakır arasında günlük 4 seferin yapılacağı 4 vagon ve 262 kişilik kapasiteye sahip raybüsün hizmetine doğrusu vatandaşlar çok ta sevinmişti.

Özellikle son dönemlerdeki akaryakıt  fiyatlarına yansıyan zamlardan ötürü şehirlerarası otobüs ve minibüs fiyatlarının da yüksek oluşu vatandaşları olumsuz yönde etkilemişti. Bu nedenden dolayı ekonomik olacak raybüs bilet fiyatlarına alternatif vatandaşları ziyadesiyle memnun etmişti.  Bölgesel trenin hizmete başlayacağı gün Batman tren garı neredeyse tarihi günlerden birini yaşıyor gibiydi. Yapılan organizasyonla il'in Valisi, Milletvekili ve idarileri neredeyse firesiz bu etkinliğe katılım göstermişti. Son derece eksiksiz olarak düzenlenen bu törende raybüsün ilk yolcuları çiçeklerle karşılanıp çiçeklerle uğurlanmıştı.  

Batman-Diyarbakır arası çalışan bölgesel tren sevinci ne yazık ki 3 gün sürmüştü. 4 vagonlu ve 262 kişilik raybüs 3 gün yolcu taşıma hizmeti veren raybüs arızalanınca Malatya’ya gönderilerek bakıma alınmıştı. Bakım ve onarımı yapıldıktan sonra Batman ve Diyarbakır arasında yeniden hizmet vermeye başladı. Batman ve Diyarbakır arası çalışan bu raybüsün sabahın erken saatlerinde Diyarbakır'a giden onlarca öğrencinin yanı sıra, farklı amaçlarla yolculuk yapan yüzlerce vatandaşın ulaşımını aksatmamak ekonomik açıdan da bu yolculuğu daha sık ve daha rahat hale getirmek olmalı.

Öte yandan petrolün başkenti olarak ün yapan Batman'a  DYY peronunun da hiç yakışmadığını, ilgili ve yetkililerin çökme riski yaşayan bu efsane perona al atmaları olmalı. Güzel bir hafta dileğiyle.

 

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları