21 Haziran 2020 - Pazar

Boğulma vakalarına dikkat!

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Her Yaz sezonunda değişmeyen manşetler tekrarlanmakta. Sorumluluk gereği Batman'ın tüm yerel basını Yaz aylarında boğulma vakalarına dikkat çekiyor. Meslektaşlarımız gibi bizlerde önceki haftalarda gazete manşetimizde konuya değinmiştik.

Adeta bölgenin kara yazgısı haline gelen boğulma vakaları ne yazık ki kesintisiz devam ediyor. Önceki hafta bizim gibi bir çok meslektaşımız boğulma vakalarına dikkat çekmişti. Ne yazık ki ardından iki boğulma vakası meydana gelmişti. Bunlardan biri ömrünün baharında hayata yeni adımlar atan  15 yaşlarında  Suriyeli uyruklu bir vatandaş yüzme bilemediğinden Batman çayında boğulurken, ardından  25 yaşındaki Abdulkadir Yanaç adındaki gencecik bir baba boğulmuştu.

Yıllardır Dicle ve Batman çayı can almaya devam ederken, Malabadi'den sulama amaçlı sağ ve sol sahil sulama kanalları da buna eklendi. Batman'ın karasal ikliminden ötürü vatandaşların yüzme bilemediğinden ötürü serinlemek için girdikleri sular ne yazık ki canlarına mal olmuyor. Yıllarca Batman çayında gelişi güzel çekilen kumlardan ötürü adeta tuzak haline gelen çukurlar ne yazık ki çok can aldı.

Kum çekiminin yasaklanmasının ardından bir nebzede olsa azalan boğulma vakaları devam etmekte. Baraj sularının çok tehlikeli olduğunun farkında olmayan gençlerin serinleme istekleri ne yazık ki canlarına mal oluyor. Tarihi Hasankeyf'in sular altında kalmasının ardından onlarca yerleşim alanını suyla kaplayan alanlar her türlü tehlikeye açıkken diğer yandan Batman çayı ve sulama kanalları. Evet ,yaşadığımız coğrafyanın değişimlere uğramasında ve sularla kabaran yöremizde yetkililerimiz ve bizlere büyük görevler düşüyor.

BAŞA DÖNÜŞ

Türkiye genelinde yaklaşık olarak üç aydan beri yaşanan korona virüs mücadelesinde ne yazık ki başa dönülmüş gibi. Günlerce alınan sıkı kısıtlamalara rağmen yaşanan dikkatsizlikler sonucu bulaşı ne yazık ki tırmanışta. Ülke genelinin yanı sıra bölgemiz ve kentimiz için daha da vahim bir tabloyla karşı karşıyayız. Batman kent merkezi ile tüm ilçelerimizde vaka sayısı ile karantina altındaki adresler yükselişte.

Son bir haftadan bu yana pozitif vakalarında ciddi artışlar yaşanırken Covit 19 poliklinik sayısının arttırıldığı Batman Bölge Devlet Hastanesinde personel ile hasta yakınları arasındaki tartışmalar sosyal medya gündemine  geldi. Sağlık ve bir çok alanda büyük çöküşlerin  yaşanmasına neden olan salgın hastalık en çok küçük ve orta halli esnafı etkiledi. Bir çok kredi ve ödemelerini  yapamayan esnaf hala günü siftahsız kapatmakta. Bazı ticari kredilerini ertelemek isteyen esnaflardan yüksek faizli tahsilat yapılırken, kredi notlarının da etkilendiği öğrenildi.

BATMAN'A YAPILAN AYIP

Memleketin lobi sorununu tartışmaktan, gündeme taşımaktan ne yazık ki bizler yorulduğumuz kadar sizler de okumaktan sıkıldınız. Malum, bu memleketin lobisi yok. Olsaydı 150 bin nüfuslu Bandırma ile yanı başımızdaki Siirt’e Tıp Fakültesi kazandırıldığı gibi Batman’a da kazandırılmış olunurdu. Ne oldu? Hiçbir şey! Şehirden uzak ucube bir yere üniversite dikildi. Üniversiteye tıp fakültesi, eczacılık, diş hekimliği fakülteleri kazandırılmadı. 

Geçtiğimiz aylarda lobi sorununu yine kentimizin bürokratı olan Ahmet Yıldız’la da yaşadık. Siirt AFAD Müdürü iken görevinden alınıp mahkeme kararıyla tekrar görevine iade edilen Ahmet Yıldız, mahkeme kararına rağmen yine görevinden alındı. Düşünün bu şehrin sahibi olsaydı, milletvekili bu durumu görseydi bu adamın başına bunlar gelir miydi? Ne hale geldik, mahkemeyi bile takan yok. Kazanılmış hakkını bile mahkeme kararına rağmen koruyamayan Batmanlı Ahmet Yıldız’ın sorununa eğilecek bir baba yiğit siyasetçi yok mu? Ahmet Yıldız’a yapılan ayıp sizce Batman’ın STK’larına, halkına, kurumlarında çalışan emekçisine yapılmış değil midir?

Ayakların baş olduğu kurumsal sistemde, liyakat sadece laftan ibaret. Birilerinin eteğini öpmeyince ne yazık ki yerinizde saymaya devam ediyorsunuz. Ahmet Yıldız’ın görevinde kalması için ne yapması gerekiyordu? Etek mi öpmesi lazımdı, yalakalık mı yapmalıydı, ayakkabı mı öpmeliydi? Geldiğimiz noktayı sesli olarak tartışmalıyız. Sizce Batman, onu var eden dinamikleriyle diğer illerle kıyaslanınca ne derece (ekonomisi, yatırımları, idarecileri) grafik sergilemektedir? Ahmet Yıldız’a yapılan ayıp Batmanlı olan herkese yapılmıştır.

İyi  bir hafta dileğiyle…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları