30 Haziran 2019 - Pazar

Anız yangınları ve boğulma sezonu

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Batman ve yöresinde Yaz sezonunda her yıl yaşanan anız yakma sezonu ile akar ve durgun sularda yaşanan boğulma vakaları ne yazık ki start aldı. Hububat hasadından sonra kısa sürede toprak hazırlığını tamamlamak, toprak işleminde kolaylık sağlamak, hastalık ve zararlılarla mücadele etmek, yabancı ot kontrolü, bitki atıklarını en ucuz maliyetle ortadan kaldırmak, hasat sonrası atıkların ekonomik bir değer taşımadığı düşünceleri ile çoğu zaman bir alışkanlık haline geldiği için yasak olduğu halde  anız yakma Bölge ve Batman çiftçilerinde adeta gelenek halini almış durumda.

Anızın yakılması durumumda orman yangınları, telefon ve enerji iletim hatlarının yanması, görüş mesafesinin düşmesi nedeniyle Batman-Diyarbakır yol güzergahını kullanan Siirt, Mardin, Bitlis, Van illerinin geçiş noktası olan  karayolunda her yıl onlarca kazanın yaşandığı can ve mal kaybına neden olması, tarlada bin bir canlı olması halinde ateşe verilmesi canlıların yok olması, hasat edilmemiş komşu tarlalara yangın sıçraması, yakın köylerdeki hayvan barınaklarının ve yerleşim birimlerinin yanması gibi birçok riskleri ortaya çıkarmaktadır.

600 Bin nüfuslu kentin en dip noktada olması itibariyle şehrin adeta duman altı kalması ve vatandaşların pencerelerini açamaz hale girmeleri işkence gibidir. Anız yakma sonucunda çıkan yangınlar, her yıl milyarlarca liralık maddi zararlara neden olurken, gelenek bir türlü bozulmuyor. Arpa ve buğday hasadından sonra mısır tarlalarının hasat sonrasında köklerini yakmaları Batmanlıların kabusu gibi. Bismil, Silvan ve Batman ovasında anız yakan çiftçilerin toprağa, canlılara ve Batman halkına verdiği zararın ve kötülüğün farkında olmalarını bilmeliler. Yetkililerin de yıllarca süren bu kötü alışkanlığa kalıcı ve caydırıcı cezalarla ‘dur’ demeleri gerekiyor.

ACI TABLOLAR

Batman ve yöresindeki Dicle,  Batman Çayı, Hasankeyf, DSİ sulama kanalları, yöredeki  akar ve durgun sularında her yıl yaşanan boğulma vakaları da start aldı. Geçtiğimiz hafta Batman Çayı köprü altına ailece  piknik amaçlı  giden Şanlı ailesinin gencecik iki ferdi gözler önünde sulara kapılarak hayatlarının baharında yaşama veda ettiler. Bu olay Batman'da yaşanan ilk ve son boğulma değildi.

Hafta sonu Cumartesi günü ise Beşiri ilçesi Kumgeçit köyü yakınlarında oğlu ile birlikte su kenarına giden baba Hüseyin Yalçın, suda boğulma tehlikesi geçiren oğlunu kurtarırken akıntıya kapıldı. Durumu ağır halde sudan çıkarılan Yalçın, kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti.

İşin dramatik tarafı ise yıllarca yaşanan boğulmaların yaşandığı Batman'da dalgıç ekibinin olmaması. Yaşanan olaylar sırasında çevre illerden ekiplerin gelmesi elbette zaman almakta. Başta Batman Milletvekilleri, yetkililer ile tüm STK'ların  konuya duyarlılık göstererek dalgıç ekibinin kurulması için olayın takipçisi olmalılar...

Dumansız bir hayat ve boğulmaların olmaması dileğiyle...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları