04 Ağustos 2019 - Pazar

Diyanet ne iş yapar?

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Diyanet İşleri ve Batman Müftülüğü’nü ilgilendiren bir haberimizi 20 Mayıs ile 3 Haziran 2019 tarihlerinde yayınladığımıza rağmen yetkililerin duyarsızlığı bizleri hayrete düşürdü. Şimdi haberin özetini size açmak istiyorum. Batman'da esnaflıkla uğraşan bir vatandaşın işyerine yanlışlıkla gelen bir kolinin içinden 'yıpranmış ve okunamaz halde' olan 10 adet Kuran'ı Kerim çıktı. İşyerinde çalışan Yakup Büyükkal, Batman Müftülüğü’nü arayıp  kutsal kitabımız Kuran'ı Kerimlerin korunması için talepte bulundu. Karşısında bir yetkili bulamayan Büyükkal, en son görüştüğü kişi onu hayretler içinde bırakmıştı.

Yetkili, yardımcı olamayacaklarını hatta Kuran'ı kerimlere benzin döküp yakmayı tavsiye etmişti!.. Hayretler içerisinde olan vatandaş, Ankara Diyanet İşleri’ni defalarca arayıp konuya duyarlılıklarını istemesine rağmen sonuç alamamıştı. Görüştüğü kişilerin telefonunu alıp kendilerine dönüş yapacaklarının üzerinde tam dört ay geçti ama hepsi nafile… Ne Batman Müftülüğü, ne de Ankara Diyanet İşleri konuyla ilgilenmedi. Akıllara durgunluk veren bu olay aklımıza Diyaneti’n ne iş yaptığı sorusunu getirdi.

Duyarlı vatandaş Yakup Büyükkal, Batman Müftülüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan yanıt alamayınca yıpranmış Kuran'ı Kerimleri Batman'da bulunan dini ders veren ve dini konularda Müslümanlara ışık tutan  bir dergaha teslim etmenin sevincini yaşadı.

 

BIKTIRTAN YARDIM TALEPLERİ!

Batman'da bir gelenek haline gelen 'cami yardımları' her Cuma günü dile getirilmekte. Yöre halkı yardım ve dayanışmayı seven ve elinden geldikçe seve seve yardım ve muhtaçlara yarışırcasına katkı sunarlar. Ama ne acıdır ki, her hafta gelenek haline gelen yardım talepleri cemaatteki vatandaşları sessizliğe itiyor. Batman, Bölge, Türkiye ve sınırlarını aşan camiler için yardım talepleri dur durak bilmiyor.

Geçtiğimiz hafta hutbe öncesi istenen yardım talebi 'tehdit' niteliğindeydi! Merkezde bulunan camii de Vaiz yaklaşan Kurban bayramı nedeniyle kurban farizasını anlatırken şu ifadelere hakaretvari  bir şekilde, “Günde bilmem kaç paket sigara içmektesiniz ayda kaç TL yaptığının farkında mısınız? Ama yılda bir kurbanlık için müsait değilim demektesiniz!” mesajı cemaati hayretler içine düşürdü. Vaiz efendi bilmeli ki, yöre insanı dinine, örf ve adetlerine bağlı bir halktır. Camiye de kendisi için gitmemektedir. Allah'ın evine ibadet için gitmekteler. Hem de Vaiz efendiye cemaate hakaret ve tehdit yetkisini kim vermiştir? Yardım istemenin de bir üslubu ve kaidesi var.

Batmanlı olup Batman'da olmayan birçok işadamı ve hayırsever vatandaş Batman'daki camilere katkı olsun diye bir çok camii inşaatını tamamlamışlardır. Kent merkezinde olup varoşlarda birçok caminin o kadar eksiği göz ardı edilip gösterişli camilere yardım istemenin ne anlamı var? Gelenek haline gelen ve cemaate rahatsızlık veren bu istemlere bir son verilmenin zamanı gelmedi mi?

Batman Müftüsü Turgut Erhan, taziye yemeklerine son verdiği gibi bitmeyen yardım taleplerine de çözüm bulsun. Seriye bağladığı şekilde değil de ayda bir veya üç ayda bir yardım taleplerinden kimsenin rahatsız olmayacağı düşüncesindeyim. Bir de Kuran Kursları ve Müftülüğün hayırlı işleri için yardımların nerelerde kullanıldığının merakı içindeyim. Konforlu makamlarda oturup Vaizlerin eline kağıt tutuşturmak icraat değil sanırım.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları