04 Kasım 2018 - Pazar

Her yerde, her zaman pozitif ayırımcılık…

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Memlekette elbette güzel gelişmeler oluyor, ama bir o kadar da olumsuzluklar olmuyor değil. Batman ilçe  statüsündeyken çevredeki il ve  ilçelere nüfus  ve haraketliliğiyle fark atıyordu. Petrol kenti Batman ne yazık ki yıllardır yerinde sayıyor. Bu sorunları dile getirirken elbette bazı yatırımları da göz ardı etmek veya görmezlikten de gelemeyiz. Bunun en güzel örneği devlet tarafından hükümetin programındaki yatırımlardır. Son yıllarda diyebilirim ki eğitimde Batman derslik sayısıyla bir ilkle buluşuyor ve kentte eğitim yatırımlarında büyük artış sağlandı.  Batman’ın eğitim yatırımları gibi onlarca yatırıma ihtiyacı var. Son yıllarda birçok köy ve kırsaldaki vatandaşların kent merkezine göçmesiyle  Batman merkezin nüfusu 3’e katlanmış durumda.
Nüfusu  600 bini aşan Batman’da yatırımlar maalesef ağır aksak bir şekilde yürütülüyor. Sağlıkta ülke çapında  büyük atılımlar sürerken Batman istenilen seviyeye ulaşamadı maalesef. Sağlık  camiasının  özverili çalışmasıyla  bölge il ve ilçelerin yükünü sırtlayan Batman adından söz ettirmeyi başarmış. İzdihamın yaşandığı resmi hastanelerde manzara bir türlü değişmiyor. Yıllardır oldu-olacak denilen 500 yataklı olacak hastanenin akıbeti de suya düşmüş gibi. Sadece satılık arazi ilanlarında ‘yeni yapılacak hastane’ yanında! ilanlarında anılan hastane yatırımı da unutulan  listelere girmiş durumda. Yıllardır  dillerden düşmeyen Organize Sanayi Bölgesi, dar kabuğundan  sıyrılamadı. Birçok alanda “cek-cak” söylemlerinden öte gidemedik. Bunun da sebebi yetkililerimizin etrafındaki yağ ve yalakacı takımın yanlış yönlendirmelerinden kaynaklandığını belirtmek istiyorum.


POZİTİF AYIRIMCILIK!
Evet  yağcılık ve yalakacılığın diz boyu olduğu Batman’da  pozitif ayırımcılıkta süre gelir her dönem. İnanılmaz bir yabancı hayranlığı, hastalığı da var yöneticilerimizde… Batman’da her sektörde başarılı imalat ve meslek grupları varken, nedense hep şehir dışındaki firmalar tercih edilir. Yani kısacası Batman esnafının hakkı olan bazı işler dışarıya peş-keş çekilir. Bu yalaka takım sayesinde temelinde neler yatar bunu siz tahmin edersiniz! Bu üç kağıtçılıklar yıllardır süregelmiş ve böyle devam edecek. Yetkililerin bu fırıldaklıklardan haberi yok ama malı götüren yalaka takımı tezgahları sayesinde Batman esnafının hakkı gasp ediliyor.


YABANCI HAYRANLIĞI
Son iki yıldır yetersiz de olsa farklı sektörlerde fuarlar düzenleniyor. Bunlardan biri Tarım-Gıda ve İnşaat fuarı ile Kitap Fuarı. Diğer iller gibi şaşalı geçmese bile fuarların yapılmasından yanayız. 100’e yakın yayınevi  ve 80 yazarın katıldığı Kitap Fuarında öncelik yine yabancı yazarlara verildi. Batman’daki yerel yazarlara ilk etapta stant bile verilmesi düşünülmezken sonradan belli oranda eklemelerle yerli yazarların katılımı da sağlandı ama yine ayırımcılık yapıldı. Dışardan gelen yazarların yeme-yatma, ulaşım masraflarının yanı sıra birçok yazarın kupon karşılığında kitap alımının da yapıldığına ne dersiniz? Anlaşılan bu memlekette bilgi-birikimli, mesleğinizin hakkını veriyorsunuz ama çokta para etmiyorsunuz. Kim bu dönem daha çok yağ ve yalakalık yaparsa prim yapıyor. Yetkililerinde bu hareketlerden pekte haberi olmaz mı?


“BATMAN, 122 ÜLKEDE TANITILACAK”
Geçtiğimiz hafta sonu THY Batman Müdürü Melih Torlak, ekibiyle birlikte Batman yerel basın ile ulusal basın temsilcilerini kahvaltıda ağırladı. 10 aydan beri Batman’da görev yapan Torlak, THY’nin  uçuş yaptığı 122 ülkedeki  tüm uçuşlarında  en popüler dergilerinden Skylife de Batman, Hasankeyf ve Sason’un yanı sıra yerel yemek tanıtımı ile ilgili geniş tanıtım yaptıklarını dile getirdi. Torlak, Batman şehir algısının olumlu anlamda güçlendirilmesinin gerektiğini, şehre ilk gelen tüm misafirlerin, “Biz Batman’ı böyle beklemiyorduk” demekte   olduğunu belirtirken, kanayan bir yaraya da bastı. Sohbeti sırasında  uçak sayısında Batman’da daha çok sefer sayısının yapıldığını, ancak seferlerindeki yolcuların Batmanlı olduğunu belirtti. Yani anlayacağımız Batman’a gelen turist yok. Gelen de, giden de Batmanlı… Çünkü  yetkilerimiz başta olmak üzere turizmle ilgili bir çalışma  yapmamışlar. Milletvekilleri, Oda Başkanları, STK’lar da malumunuz kış uykusundalar… Yani anlayacağımız tanıtım yok. Turist yok…

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları