08 Ekim 2023 - Pazar

HAVAİ FİŞEKLER VE FESTİVALLER

HAVAİ FİŞEKLER VE FESTİVALLER

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Uzun yıllardır her düğün sezonunda çile haline gelen Batman'da bozulamayan ve düğün salonlarının ardından kentin ana caddelerine taşan araba konvoyları trafiği olumsuz yöne etkilerken, çalınan korna sesleri ve sokakta patlatılan havai fişekler ne yazık ki vatandaşı tedirgin etmeye devam ediyor. Yıllardır süre gelen hasta, çocuk, çalışan, yaşlıyı, saat ve süre tanımaksızın süren bu geleneğe kimse dur demedi. Bende bu şehrin bir bireyi olarak yaşananlardan rahatsız olduğumu belirtmek isterim. Kent merkezi 500 bin nüfusu aşan Batman'da vatandaşları rahatsız eden bu konuyu gazeteci meslektaşlarımız gibi konuyu defalarca sütunlarımıza taşımamıza rağmen ne yazık ki bugüne kadar bu havai fişek terörüne kimse dur demedi, diyemedi, ya da demek istemedi.

Gece yarılarında vatandaşlarda büyük rahatsızlığa neden olan gürültü ve havai fişek çılgınlığı 90'lı yıllardaki şiddet olaylarında yaşayan patlamaları yaşayan bu kent patlatılan her havai fişekte tekrar o kötü günleri hatırlar gibi olurken, çocuk, yaşlı ve hastaları da ciddi bir şekilde korkarak rahatsız etmekte. Elbette vatandaşların mutluluğuna karşı olmadığımızı, bilakis her düğün salonunda yaşanan mutluluk tablosuna düğün sahipleri ve gelin-damat gibi bizde bu mutluluk tablosunun sevincine ortak olduğumuzu söylemek isteriz. Ancak, gelin-damat ve yakın akrabalar havai fişek ve korna sesleriyle mutlu olurken çocuk, hasta ve yaşlıların da panik ve korkuya sürüklemesine hakları yok sanırım.

Özellikle düğün salonlarının bulunduğu Siirt çevre yolu sakinleri, belli bir saatten sonra inanılmaz derecede gürültüden rahatsız olduklarını da ifade etmekte. Yetkililer belki de mutlu anınızı bozmamak için yıllardır düğünlerinize ve havai fişeklerinize müdahale etmediler ama sizler işi gittikçe çığırından çıkararak vatandaşların bedduasını ve polisin müdahalesini istediniz. Sizler mutlu olmaya çalışırken yaşlı, hasta ve mutsuz insanları daha da mutsuz hale getirmeyin lütfen. Çünkü sadece siz Batman'da yaşamıyorsunuz.

KENTİN TANITIM GÜNLERİ

1990 Yılında il statüsüne kavuşan Batman'ın tüm ilçelerinde ilk defa festivaller düzenlenmeye başladı. Önceki hafta Batman'a en yakın konumdaki Beşiri ilçesinde yapılan Danuk ve Fıstık festivalinin ardından Sason ilçesinde de ceviz, bal, çilek ve yayla festivali gerçekleşirken 7 Ekim Cumartesi günü de tarihi ve turistik kent Hasankeyf'te 3.sü, doğa sporları ve turizm festivali sanatçı Mahmut Tuncer konseri eşliğinde gerçekleşti. Önümüzdeki günlerde ise Kozluk ve Gercüş'te de benzeri festivaller düzenlenecek. Petrol ile tanınan ve hatta petrol ile var olan Batman artık coşkulu festivallerle de tanınacak.

Tarihi ve kültürel zenginlikleriyle bilinen Batman tarihi dokusu ve ilçelerinde yetiştirilen bal, ceviz, çilek, fıstık, mezrone üzümü, sporları ve dağ turizmiyle de artık gündem oluşturacak. Kentlerin en büyük tanıtım aracı olan festivallerle elbette büyük bir tanıtım ve iletişim aracı haline geldi. Vali Ekrem Canalp'in başlattığı festivaller serisinin kentin faydasına gerekli olduğuna inananlardanım ve bu tanıtım günleri olan festivallerin yapılmasında geç kalındığını da söyleyebilirim. Nedeni ise yanı başımızdaki Gaziantep, Diyarbakır, Mardin ve bir çok il bu festival ve tanıtım günlerini adeta gelenek haline getirmiş durumda. Bu arada Batman Valiliği, Batman Belediyesi ve İl Özel İdaresi’nin katkılarıyla gerçekleşen festivallerde ilçe Kaymakamlarının da emeklerini unutmamak gerek.

Daha güzel ve daha kapsamlı festivaller dileğiyle.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları