26 Ocak 2017 - Perşembe

Meydansız kent

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 3 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

TÜİK’in son verilerine göre Batman’ın nüfusu 600 bine dayandı. Batman 1951 yılında ilçe statüsüne, 90’lı yıllar da ise il statüsüne kavuşarak 72 plakasına sahip olmuştu. O yıllar TPAO 7 bin kişiye istihdam alanı olmuştu.

Kentin en popüler caddeleri 1. ve 2. caddeleriydi. Peron da yüzlerce kişi TPAO ya girer ve çıkardı. O şaşalı yıllar çok geride kaldı. Çarşı merkezindeki Cumhuriyet meydanında nice bayramlar ve coşkulu mitingler kutlanırdı.

Şimdi nüfusu yarım milyonu geçen Batman bir meydandan yoksun. 60 yıllık Cumhuriyet meydanının etrafı derme-çatma bir görüntüde ve adeta bir otopark gibi kullanılmakta… Şehrin en merkezi konumundan virane bir hale dönen meydanın durumu içler acısı.

Çarşı merkezini onlarca banka ve markalar terk etti. Müşterilerine bankacılık hizmeti sunan 3 şube hareketliliği korumaya çalışırken, esnaf ve vatandaşlar meydana yeni bir görünümün kazandırılması arzusunda…

 

Bitmeyen kesintiler

Sık sık kesilen elektrikler, vatandaşları canından bezdirdi. Şunun adına arıza mı, kesinti mi desek acaba?

Son günler de havaların soğumasının ardından elektrik kesintileri adeta bıktırdı. Donduran havalarda vatandaşların elektriğe yüklenmesinin ardından, yaşanan kesintiler esnafı da bıktırdı.

Her gün, her an arıza ve kesintiler çileye dönüştü. Ardı ardına patlayan trafolar, bitmeyen arızalar devam ediyor. Vatandaşlar ısınmanın derdine düşerken, esnaflar ise iş yapamaz durumdalar…

Yetkililer ise bunun nedenini aşırı yüklemeye bağlamakta.

 

Sokak hayvanlarını unutmayalım

Çetin kış şartları insanları olduğu kadar hayvanları da etkiliyor. Aç kalan sokak hayvanlarının yaşama mücadelesine siz de yardımcı olabilirsiniz.

Son yılların en çetin kışının yaşanan Güneydoğu ve Batman’da yaşanan kaza, kesinti, arızaların yanı sıra sokak hayvanlarının da açlık ve soğukla baş başa kaldıkları aşikar.

Batman Belediyesi ve çeşitli STK’lar sokak hayvanlarına yönelik yiyecek ve yardım elini uzattı. Herkesin sokak hayvanları için evimizde artan, hatta sofra sonrasında masa üstündeki ekmek kırıntılarını penceremize koyup serçe ve kumrulara verebiliriz. Hayvanlar için çöp kenarlarına kapların içine su koyabiliriz. Dışarıda kar var suya gerek yok düşüncesi hakim olmamalı. Dışarıdaki su donduğu için hayvanlar bu suyla ihtiyaçlarını karşılayamıyor.

Bizler bu şekilde davranarak hem büyük bir sorumluluk örneği sergilemiş oluruz, hem de bizden sonraki nesillere örnek oluruz. Dışarda onlarca kedi, köpek ve hayvan yavrularını korumak hepimizin görevidir.

 Kendimize değer verdiğimiz gibi her canlıya değer vermek insani göre

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları