01 Eylül 2019 - Pazar

Havai fişekler ve yoldaki kabus!

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 3 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Batman'da Yaz aylarının kronik sorunlarından biri kentte yaşanan düğünlerin ardındaki ses ve havai fişek görgüsüzlüğü ile  diğer sorun tehlike ise Batman üzerine adeta bir kabus gibi çöken anız yangınlarıdır. Batman’da Yaz aylarında yöredeki düğün törenlerinin en hareketli sezonu devam etmekte. Yüzlerce Batmanlının mutluluklarının başlangıcı olan düğünlerine bizler de sevinirken, devamındaki konvoy halindeki araçların korna ile aşırı hızları kazalara neden oluyor.Gece 00.30'dan sonraki havai fişek gösterişleri vatandaşları inanılmaz derecede rahatsız etmekte. Huzura susayan ve bölge illerinin en rahat ili olan Batman'daki havai fişek patlamaları vatandaşları çileden çıkartacak düzeyde. Hastası ve rahatsızlığı olan binlerce vatandaşın huzurunu bozmaya kimsenin hakkı olmadığı gibi her şeyin saygı kuralları çerçevesinde yapılması gerektiğinin kanısındayım. Kendi mutluluğu için başkasının huzurunu kaçırmak kimsenin haddi olmamalı. Yetkililerin de huzuru bozan kişilere müsamaha göstermeyip caydırıcı cezaları uygulaması şart.

KABUS YOLDA

Son yıllarda Batman semalarına kabus gibi çöken ve kentin dört bir yanına soluk aldırmayan anız yangınları kapıya dayanacak döneminde. Batman ve yöresindeki buğday ile  mısır hasadının ardından tarladaki anızlarının yakılması sonucu her yıl  Batman'da gökyüzünü gün boyunca sis ve dumanla kaplamakta. Anız yangınlarında 7’den 70’e hastası olan yaşlı ve genç demeden kocaman bir şehri içeriye hapsettirme sezonu yaklaştı.

Ağustos ve Eylül aylarındaki anız yakma sezonunda Batman ve Diyarbakır karayolunda yolculuk yapan vatandaşların kabusu haline gelen buğday ve mısır tarlalarındaki yangınlar her yıl olduğu gibi adeta Batmanlıların kabusu haline gelmiş durumda. Batman, Bismil ile Silvanlı bazı çiftçilerinin toprak ve içindeki bin bir canlının da cayır  cayır yanmasına sebep olurken, 600 bin nüfuslu bir ilin de insanlarına kabusunu yaşatmakta…

Batman ve yöredeki bereketli toprakları, kısa sürede ikinci ve üçüncü ürün ekmek isteyen çiftçilerin yaktığı anızlar nedeniyle tehdit altında. Anız yangınları, toprak veriminin azalması ve ekolojik dengenin bozulmasının yanı sıra, kentte yaşayan vatandaşların sağlığını da tehdit ediyor. 600 bin nüfuslu bu kentte vatandaşlar, her yıl yaşanan bu soruna bir çözüm bulunmasını istiyor. Batman ve yöresindeki 40 dereceyi aştığı 'sıcak' günlerine bir de anız yangınları eklenince kente hayatı yaşanmaz hale getirmekte. Her yıl gelenek haline gelen can ve mal kaybına neden olan bu kabusa ‘dur’ demenin zamanı gelmedi mi?

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları