27 Eylül 2021 - Pazartesi

SAĞLIKTA BATMAN

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 5 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

          Kara altın petrol ile ünlenen ve her yıl büyük oranda nüfus artışı gösteren Batman  büyük işsizlik rakamlarıyla da zaman zaman gündemdeki yerini korumakta. Farklı alanlarda istenilen seviyeye ulaşamayan Batman ne yazık ki sağlık alanında da bir çok ilin gerisinde. İlçe statüsünde bulunan sürede Batman'da SSK Hastanesi olarak bilinen hastanenin ardından Esentepe kavşağında Batman Devlet Hastanesi olarak hizmete sunulan bu sağlık kuruluşu uzun yıllar vatandaşlara hizmet etti. Nüfusunu hızla katlayan bu sağlık tesisleri elbette Batman ve çevre il ile ilçelerdeki vatandaşlara da hizmet vermeye çalıştı. Sağlıkta uzun yıllar sıkıntılar yaşayan Batman'da bu çile bir türlü bitirilemeyince yine Batman Bölge Devlet Hastanesi adı altında yeni hastane inşa edilmeye başlandı.

          İhale ve yapım aşamasındaki usulsüz alım ve atamalarla ün yapan bu hastane ülke gündeminde bile ün yapmıştı!  İhale aşaması, proje ve müteahhit değimi gibi farklı nedenlerle bir yandan durdurulup bir yandan devam eden bu hastane 10  yıl gibi bir süreden sonra nihayet hizmete sunuldu. Bu arada yine nüfus katlaması yapan Batman ve çevreye hizmet eden bu tesis yine yetersiz geldi. Ardından yine ek bina yapımı! Yıllar sonra yine aynı alana bitişik ek binanın ihale ve yapım aşaması bir önceki sistemle tam 7 yıl sonra tamamladı. Yeni bina yeni ismiyle Batman ve bölgeye artık Batman Bölge Devlet Hastanesi ismiyle değil de, Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesiyle hizmet vermeye başladı, başladı ama hangi kadroyla. Fiziki binası yıldızlı otelleri aratmayan bir konfora sahip ama önemli olan elbette hekim kadrosu. Mevcut hekim kadronun özverili çalışmaları bile bu izdihama cevap veremez halde. Devlete bağlı bir çok sağlık kuruluşu Batmanlıların sağlık sorunlarına ihtiyaç veremez halde. Kentte yaşanan sağlık sorunları ve ileri tetkikler için vatandaşlar her gün diğer şehirlerdeki sağlık kuruluşlarının yolunu tutmakta.

YARIM ASIRLIK HASTANE

          50 Yıldan bu yana Batman'da oturan veya bu şehirde yaşayan 50 yaş üstü vatandaşlar bu hastaneyi çok iyi bilirler. Yıllar önce SSK Hastanesi olarak bilinen ardından Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi olarak bilinen, ardından Batman İluh Devlet Hastanesi olarak adlandırılan bu hastane 50 yılı aşkın zamandan bu yana ayakta duran ender yapılardan biri. Fiziki binasıyla zar zor ayakta durmaya çalışan bu hastane neredeyse 60 yılını dolduracak bir zaman tünelinde yolculuk yaptı. Koridorlarının, doktor odalarının, idare bölümü ve bir çok alanıyla kullanılamaz halde olan bu yapı her ne hikmetse kaç yılda bir makyajdan geçmekte.

          Geleneksel bir hal alan periyodik bakımlarla boyama, ışıklandırma, süslemelerle ayakta durdurulmaya çalışılan bu binanın tadilat masraflarıyla yerinde yeni bir bina inşa edilebilirdi. Dar koridorları, yetersiz yatak sayısı ve hijyenden uzak bu hastane artık hizmet edemez bir halde. Bu kadar tamir ve tadilatın yanında arada bir isim değiştirmenin manası neyin nesi? Anlaşılan İstihdam, Eğitim ve Turizm kenti olan Batman Sağlık şehri de olmuş, yurt içi ve yurt dışından gelen vatandaşlara kolaylık olsun diye şatafatlı ışıklandırma ve devasa tabelalar dikmekte. Önemli olan 1 Kasım’da ihaleye çıkacak olan Güney Çevre yolundaki yeni hastane yapımında da duraklama ve uzatmaların olmaması. Yapımı için hedeflenen 1000 günde hastanenin tamamlanıp hizmete sunulması tek dileğimizdir.    

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları