12 Mayıs 2019 - Pazar

Şatafatlı iftarlar!

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 4 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Mübarek Ramazan ayı içerisindeyiz. İçinde bulunduğumuz rahmet ve bereket ayı  Ramazan ayında  Batman'da geçmiş yıllarda yaşanan 'reklam' amaçlı  şatafatlı iftar yemekleri de start aldı. Oruç tutan insanlar aç olan insanların halini daha çok anlıyor. Dostlukların pekiştiği, yoksulların mazlumların, yoksul ve kimsesizlerin kimsesi olmak, bereket ve rahmet ayı olan Ramazanda zenginlerin değil, fakirlerin iftarda ağırlanması gereken sofralarda yine zenginlerin ağırlandığına ve varlıklı etiket sahiplerinin birbirlerini ağırladıklarına şahit oluyoruz. Ramazan ayının son 10 gününde bu ‘reklamlı’ ağırlamalar daha da sıklaşacak.

Bizi biz yapan bir çok değerlerimiz var. Karşılıksız iyilik yapmak, yardım etmek, insanların acısını dindirip onlara sahip çıkmak çok önemli bir görev. İyilik ve güzelliklerin harman olduğu Ramazan ayında, fakir ve düşkünlere sahip çıkıp yardım etmek dinimizin de bir emridir. Kentin lüks mekanlarında etiket sahipleri arasındaki karşılıklı sunulan iftar sofraları yaşanırken, varoşlarda yaşanan açlık 'Afrika'dan farksız. Kentin varoşlarında sıcak bir kap yemeğe muhtaç onlarca insan açlıkla pençeleşiyor. Gelişimi ve yoksulluğuyla iki yüzlülüğüyle bilinen Batman lüksü ve sefaleti bir arada yaşıyor. Birçok kenar semtte iftar vaktinde soğuk kahvaltılıklarla iftar açan ve sahurda ne yedikleri belli olmayan insanların çığlığını duyan var mı?

Geçtiğimiz hafta Çamlıtepe mahallesi (Korik kavşağı) 4022 sokakta yaşayan Gezici ailesinin açlıkla pençeleştiğini sütunlarımıza taşımıştık. Şehir merkezindeki sefalet ‘Afrika’ görüntülerini anımsattı bize. 16 kişilik Gezici ailesinin  barakadaki yaşamı ve sağlıkları  bir yana açlıkla pençeleştiklerine inanamadık! Gördüğümüz manzara gerçekten inanılır gibi değildi. Sokaktan farksız bir alanda yaşayan aile, “Hiçbir şeyimiz yok, ama biz sıcak bir yemeğe muhtacız” diyor. Bu çığlığı herkes duysun lütfen... Gezici ailesi gibi yüzlerce  insan açlıkla yaşam mücadelesi verirken reklam sofralarındakiler ne kadar rahat bilemem?

İftar yemeği veren kurum-kuruluş ve STK’lar Batman’da açlık sınırının altında yaşayan fakiri düşünmelidir. İftar yemeklerini vereceğinize, o yemeklerle birlikte fakir sofralarına konuk olun. Onlarla birlikte yer sofrasına oturarak iftarınızı açın. Geçtiğimiz gün bir iftar  programında  konuşan Batman Valisi Hulusi Şahin'in, “Birbirimizi ağırlamayalım, iftar sofralarınızda fakirleri, öğrencileri, ihtiyaç sahiplerini ve komşularınızı ağırlayın” mesajı unutulmamalı…

VAAT VAR, YATIRIM YOK

Seçim öncesi Batmanlılara  bin bir vaat  sunuldu. Elbette bunların gerçek olmadığı ve hayal ürünü olduğu gün ışığı gibi belliydi. Uçak seferlerinden, dev yatırımlara kadar verilen sözler... Yaz tarifesi kapsamında Batman havalimanına düzenlenen seferlerin yarısı kaldırıldı. Hava yolculuğundaki eziyet vatandaşları çevre illere yöneltmekten bezdirdi. Batmanlılar eski seferlerin devam etmesini istiyorlar.

Zaten Batman'a hep bu yapılan bir durumdur. Vaat var, yatırım yok... Batman Üniversitesi’nin öğrenci sayısı 15 bin civarında iken ve hedefi 25 bin düşünülürken sayı şu an 13 bin civarında. Sağlıkta başarılı kadroya sahip Batman, fiziki binaların yetersiz oluşundan SOS veriyor. 500 yataklı yeni hastane girişimi, Batman çayı ıslahı, İluh deresi, Yaz sezonunun  başlamasıyla arttırılması beklenen uçak sefer sayılarının gün geçtikçe düşmesi turizm ve sanayi alanındaki gerilemeler… Evet, kısacası Batman’da gelişme yok, gerileme var. Sahi nerede 600 bin nüfuslu Batman'ın  5 milletvekili. Kalın  sağlıcakla...

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları