10 Temmuz 2017 - Pazartesi

Yere göğe sığdıramadığımız OSB

Yazar - Nedim ARSLAN
Okuma Süresi: 3 dk.
Nedim ARSLAN

Nedim ARSLAN

-
Google News

Yıllardır 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde yer kalmadığının ikinci etabında çalışmalarını yazıp durakaldığımız bugünlerde başka illerin icraatlarına gıpta etmemek mümkün değil. Yıllardır tüm yerel basının gündeminde ‘Batman OSB’de yer kalmadı, İkinci OSB arazileri istimlak bedelleri ödendi’ gibisinden manşet haberler… Oysa Organize Sanayi Bölgesi’ne daha yeni otobüs seferleri düzenlendi. Yanı başımızdaki iller bile sanayide devrim yaparken biz hala oldu-olacak söylemlerle avunup duralım.  Elbette Batman Organize Sanayi Bölgesi’nde ciddi iş yapan ve Batman ekonomisine büyük katkı sağlayan şirketler mevcut ama genel olarak birçok firma o bölgede aktif mi, istihdam sayısı ne kadar bunun verimlilik oranı ne düzeyde?

Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa gibi iller her alanda bizi dörde, beşe katlarken biz hala 2. etap hayalleriyle  yatıp kalkıyoruz. Düşünün tüm çevre iller her yıl onlarca fuar organizasyonu düzenlemekte, Tekstil,  Gıda, Hayvancılık, Tarım, Mobilya gibi birçok alanda fuar ve sergiler organize edilmekte. Sanayisi olmayan bir il böyle bir organizasyona ev sahipliği yapabilir mi? Yerine de geldi mi  Batman’ın Paris olduğu cazibe merkezi olduğu söylene durulur bunlar söylemlerle  değil, icraatla olan şeylerdir.  Uçak sefer sayısının yetersizliği hep gündemde olmasına rağmen hangi sanayi hangi icraattan  bahsedilebilinir? Batman cazibe merkezleri statüsüne kavuşabilme hayalini düşüne dursun birazda Sakarya’nın icraatlarına göz atalım…

HEDEF İLK BEŞ…

2016’da 2,5 milyar dolarlık ihracat ile 9’uncu olan  Sakarya bu rakamı 2017’de  5 milyar doların üzerine çıkarmayı planlıyor. SATSO Yönetim Kurulu Başkanı  Mahmut  Kösemusul, “Hedefimiz en çok ihracat yapan 5’nci il olmak” diyor. YENİ OSB’ler   Sakarya’nın Organize sanayi bölgelerinde yer kalmadığını belirten Mahmut Kösemusul, ‘Birinci OSB, Hendek 2. OSB, Söğütlü 3. OSB ve Karasu OSB ile firmalarımız gurur duyduğumuz üretimler yaparken Ferizli OSB 7’de üretim başladı.  Kaynarca Mobilya İhtisas OSB,  Kaynarca Makine  İhtisas OSB, Adapazarı Karma  OSB  ve Söğütlü OSB ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Makine sektörü, şehrimizin  iddialı olduğu bir sektördür. Mobilya sektöründe 30 ülkeye ihracat yapan mobilya firmaları, iş turizmini hareketlendirecek otel  zincirleri, otomotiv sektörü firmaları gibi ekonomi ile şehri ayakta tutan firmalar Sakarya gibi illerin ekonomisinin lokomotifi olurken Batman OSB’de su sıkıntısından söz edilmesinden sanayinin ne kadar uzak olduğumuzun bir göstergesi  değil midir?

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları